Skip to main content

ΟΔΔΗΧ: Στις αγορές και το 2025 με στόχο τη μείωση του χρέους – Τι σχεδιάζει

Το επόμενο έτος το ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών ανέρχεται λίγο πάνω από τα 7 δισ. ευρώ

Χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με φέτος και με βασικό στόχο τη συγκράτηση του δημόσιου χρέους και τη διασφάλιση της σταδιακής αποκλιμάκωσης του, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ξεκινά τις διαδικασίες καθορισμού του προγράμματος δανεισμού για το επόμενο έτος.

Αν και ακόμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, ο βασικός σχεδιασμός φαίνεται να περιλαμβάνει διατήρηση του δανεισμού, μέσω νέων εκδόσεων, επανεκδόσεων ομολόγων αλλά και εντόκων γραμματίων συνολικού ύψους στα ίδια περίπου επίπεδα με φέτος, δηλαδή γύρω στα 8 με 10  δισ. ευρώ.

Οι μειωμένες χρηματοδοτικές ανάγκες αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο για τις αποφάσεις που θα ληφθούν έως το Δεκέμβριο, οπότε και θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα δανεισμού για το 2025.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες

Είναι χαρακτηριστικό ότι το επόμενο έτος το ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών ανέρχεται λίγο πάνω από τα 7 δισ. ευρώ, τα  οποία μεταξύ άλλων, κατανέμονται ως εξής:

  •  2,25 δισ. ευρώ αφορούν σε λήξεις ομολόγων
  • 408 εκατ. δάνεια προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Τράπεζα Ανάπτυξης
  • 1 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα SURE
  • 1,7 δισ. ευρώ που αφορά στην καταβολή δόσης για τα δάνεια από τον EFSF
  • 1,59 δισ. ευρώ από έντοκα γραμμάτια

Ήδη 9 δισ. ευρώ από τις αγορές φέτος

Για φέτος, ήδη το ελληνικό δημόσιο έχει δανειστεί λίγο πάνω από 9 δισ. ευρώ, καλύπτοντας πάνω από το 90% του στόχου που είχε τεθεί με βάση το πρόγραμμα δανεισμού για το 2024 ύψους 7 με 10 δισ. ευρώ.

Μέχρι το τέλος του έτους, πιθανότατα το Δεκέμβριο, θα ολοκληρωθεί και η πρόωρη εξόφληση τριών ακόμη δόσεων από το δάνειο που έλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο του α΄ μνημονίου, συνολικού ύψους 7,9 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό αφορά στις δόσεις για τα έτη 2026-2028. Για την καταβολή του η χώρα μας για πρώτη φορά θα αξιοποιήσει μέρος από το «μαξιλάρι» των ταμειακών διαθεσίμων, ύψους 5 δισ. ευρώ, με τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Υπενθυμίζεται ότι το ποσό των 15,7 δισ. ευρώ είναι δεσμευμένο σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος και προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από το δάνειο του ESM (9 δισ. ευρώ) και εκδόσεις ομολόγων. Η τελευταία αυτή δόση του ESM προς την Ελλάδα δόθηκε από το υπόλοιπο του δανείου των 86 δισ. ευρώ του τρίτου μνημονίου (η Ελλάδα είχε χρησιμοποιήσει μόνο 61,9 δισ. ευρώ από αυτό το δάνειο). Προϋπόθεση ήταν τα χρήματα αυτά να παραμείνουν δεσμευμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος.