Δυστυχώς η Έκθεση Ντράγκι δεν έχει καμία πιθανότητα να πετύχει, θα είναι φωτοβολίδα και θα πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων ή σε κανένα αρχείο στο Κτίριο Μπερλεμόν” τόνισε από το βήμα της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών (ΣΒΕ) ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Metlen Energy & Metal και Πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Eurometaux.
Όσον αφορά, δε, την ελληνική οικονομία εκτίμησε ότι το μέλλον της θα κριθεί στο θέμα του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών, τονίζοντας πως το δημοσιονομικό έλλειμα “όχι μόνο έχει συμμαζευτεί αλλά και με τη βοήθεια του πληθωρισμού έχει πάει πάρα πολύ καλά”. Δυστυχώς, όπως πρόσθεσε, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών επιδεινώνεται και αυτό σημαίνει ότι η γενική οικονομία παρά τα μνημόνια και την αυστηρότατη πειθαρχία που μας επιβλήθηκε από το εξωτερικό και τις θυσίες του ελληνικού λαού, δεν είναι ακόμα ανταγωνιστική και ως εκ τούτου εισάγει πολύ περισσότερα από όσα εξάγει και όταν ισοσκελιστεί θα σημαίνει ότι η Ελλάδα θα έχει παραγωγικότητα αντλάξια των υπολοίπων χωρών της Ε.Ε. “Αυτό με προβληματίζει περισσότερο από όλα”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η ελληνική επιχειρηματικότητα αξίζει δέκα φορές μπράβο, κατά τον ίδιο, καθώς επιβίωσε από το εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον των αρχών της πριηγούμενης δεκαετίας και η βιομηχανία εόιναι εδώ και το παλεύει.
Όσον αφορά την Έκθεση Ντράγκι, αυτά που λέει – δήλωσε ο κ.Μυτιληναίος – «είναι υπερβατικά. Όταν λέει για 800 δισ. επενδύσεις ετησίως από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, την απάντηση την πήρε την ίδια ημέρα από τον Γερμανό Αντικαγκελάριο, ότι μπορεί να το ξεχάσει. Γιατί χωρίς χρήματα δεν γίνεται τίποτε. Όλα σχεδόν όσα είπε είναι αυτά που εμείς που είμαστε φίλοι της Ευρώπης λέμε πως έχουν ελάχιστες έως και μηδενικές πιθανότητες να γίνουν, γιατί δεν έχει προηγηθεί η πολιτική ένωση της Ευρώπης, για κάθε ζήτημα πρέπει να υπάρχει ομοφωνία 27 κρατών-μελών».
Ο ίδιος εξέφρασε επίσης έντονη κριτική για μια ακόμη φορά για την απερχόμενη Κομισιόν υπό την προεδρία της Ούρσουλα Φον Ντερ Λαιεν και την «πράσινη μετάβαση» της Ευρώπης, της οποίας το κόστος όπως τόνισε θα είναι ύψους πολλών τρισεκατομμυρίων για να επιτευχθούν οι στόχοι. “Η απερχόμενη Επιτροπή εξελέξη με την πράσινη σημαία, η οποία δεν μας πήγε πουθενά, κόστισε και κοστίζει πάρα πολλά λεφτά αλλά ο δρόμος και ο τελικός στόχος στην πολύ μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού είναι ακόμα άγνωστος. Αλλά ο κόσμος και οι επιχειρήσεις είναι αυτοί που τελικά θα πρέπει να την πληρώσουν”, πρόσθεσε σχετικά. Περαιτέρω, εξέφρασε αμφιβολία και για την αποτελεσματικότητα της επόμενης Κομισιόν λόγω πολιτικών επιλογών στα πρόσωπα που στελεχώνουν καίριες θέσεις, όπως οι επιλογές εκπροσώπων για εξωτερικά θέματα από τη Λιθουανία και για θέματα ενέργειας από τη Δανία, και διαπίστωσε έλλειψη ευρωπαίων πολιτικών του διαμετρήματος των Φρανσουά Μιτεράν και Χέλμουτ Κολ, αλλά χαρακτήρισε την επιλογή του Απόστολου Τζιτζικώστα στη θέση του Έλληνα Επιτρόπου ως την ιδανικότερη. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι οι εκλογές της Αμερικής θα παίξουν πάρα πολύ μεγάλο ρόλο στην πορεία της Ευρώπης, εκτιμώντας όσον αφορά την Καμάλα Χάρις πως εάν εκλεγεί θα ακολουθήσει τη «Σχολή των Δημοκρατικών», δηλαδή μεγαλύτερη εξωστρέφεια και ανάμιξη στα διεθνή θέματα.
Από το βήμα της ίδιας εκδήλωσης ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, τόνισε ότι η πιο σίγουρη ασφάλεια για την ελληνική οικονομία είναι η ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας και επανέλαβε ότι στις 21 Οκτωβρίου θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις για το νέο παραγωγικό μοντέλο που υιοθετεί η Κυβέρνηση το οποίο θα δίνει έμφαση στη βιομηχανία, την εξωστρέφεια και την καινιοτομία και ότι τέλη Οκτωβρίου επίσης θα ανακοινωθούν οι εμβληματικές επενδύσεις στις οποίες θα δοθούν 170 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το μήνυμα ότι η βιομηχανία δεν αισθάνεται ότι είναι ψηλά στο παραγωγικό μοντέλο επί σειρά πολλών ετών κόμισε από την πλευρά της η πρόεδρος του ΣΒΕ, Λουκία Σαράντη, χαιρετίζοντας την εν λόγω εξαγγελία.
Ο κ.Μυτιληναίος ανακοίνωσε, επίσης, ότι η μητρική εταιρεία του Ομίλου (Metlen) θα γίνει άμεσα μέλος του ΣΒΕ.