Skip to main content

Τ. Θεοδωρικάκος στη Ναυτεμπορική ΤV: Ανοιχτό το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων για την ακρίβεια στα τρόφιμα

Τους τελευταίους μήνες «ως  αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής οι τιμές στα σούπερ μάρκετ είναι κατά μέσο όρο 1% με 2% κάτω από τις περσινές τιμές».

Το ενδεχόμενο να υπάρξει χαλάρωση των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα τρόφιμα, άφησε ανοικτό ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος.

Μιλώντας στη Naftemporiki TV, στην εκπομπή «On Politics»  με τον Φίλιππο Φιλιπακόπουλο και στον Σταμάτη Ζησίμου, ο υπουργός Ανάπτυξης, ανέφερε ότι τους τελευταίους μήνες «ως  αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής οι τιμές στα σούπερ μάρκετ είναι κατά μέσο όρο 1% με 2% κάτω από τις περσινές τιμές».

Ερωτηθείς αν η πτώση αυτή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την άρση των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ο κ. Θεοδωρικάκος απάντησε: «αν η πτώση κατά μέσο όρο 1% και 2% συνεχισθεί, –  διότι κάποιες τιμές μειώνονται περισσότερο ή κάποιες αυξάνονται, τότε, αναλόγως πως θα πάνε τα πράγματα θα δούμε τη χαλάρωση ή όχι των μέτρων».

Στις 100 ημέρες εφαρμόζουμε την πιο αυστηρή νομοθεσία στην ΕΕ, εξαπλασιάσαμε τα ανώτατα όρια, ενισχύσαμε τη ΔΙΜΕΑ, ζητήσαμε από τις περιφέρειες να εντείνουν τους ελέγχους σε όλη τη χώρα καθώς οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και ενισχύσαμε την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τον έλεγχο των καρτέλ, επισήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος και προσέθεσε πως στο πλαίσιο αυτό βρίσκονται υπό έλεγχο 26 εταιρείες σε 2.500 κωδικού για το περιθώριο πλαφόν κέρδους.  Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αποτελέσματα των ελέγχων θα είναι γνωστά σε δύο με τρεις μήνες.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν καρτέλ στην αγορά, απάντησε ότι αυτό είναι θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, γνωστοποιώντας ωστόσο, ότι  έχει ζητήσει από την αυτήν, να προτεραιοποιήσει τους ελέγχους στις πολυεθνικές και στάθηκε στις συζητήσεις του με τις εταιρείες σούπερ μάρκετ και τις βιομηχανίες τροφίμων, τις οποίες έχει καλέσει να μειώσουν το μικτό περιθώριο κέρδους.

Πράγματι,  τα τελευταία χρόνια υπήρξε ακρίβεια της τάξης του 30% -κυρίως στην ενέργεια, τις μεταφορές, το κόστος κατοικίας και στην αύξηση των επιτοκίων- λόγω πολέμων και ενεργειακών κρίσεων, όπως υπήρξε και αντίστοιχη αύξηση του κατώτατου μισθού και εργαζόμαστε για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και μέσο μισθό στα 1500 ευρώ τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ενίσχυση της βιομηχανίας

Σε ό,τι αφορά το νέο αναπτυξιακό που σχεδιάζει, επεσήμανε ότι θα είναι εστιασμένος στη βιομηχανία και στις μεγάλες επιχειρήσεις και τα κίνητρα θα είνα αυξημένα, κάτι που ερμηνεύεται και ως επαναφορά των κεφαλαικών ενισχύσεων για τις  μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς με το υφιστάμενο πλαίσιο, επιχορηγήσεις μπορούν να λάβουν μόνο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν οι πόροι για τη στήριξη των επενδύσεων μέσω του αναπτυξιακού νόμου, επεσήμανε πως «είναι γνωστό ότι οι πράξεις μας για την ανάπτυξη γίνονται σε ένα αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο που θα πρέπει να τηρούμε».