Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών για την επέκταση του προγράμματος τιτλοποιήσεων με κρατικές εγγυήσεις «Ηρακλής 3», στα 3 δισ. ευρώ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης του εγχειρήματος εντός Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ν», η πρώτη τηλεδιάσκεψη του ΥΠΕΘΟ με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. πραγματοποιήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου όπου διαπιστώθηκε η θετική στάση της Επιτροπής για ενίσχυση των εγγυήσεων Δημοσίου κατά 1 δισ. ευρώ, με στόχο την ταχύτερη εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Έτσι άνοιξε ο δρόμος ώστε να σταλεί στην DG COMM την περασμένη Δευτέρα η προ-κοινοποίηση (pre-notofication) της πρότασης του ΥΠΕΘΟ.
Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται μια πυκνή ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των επιτελείων ούτως ώστε, μόλις αποσαφηνιστούν όλα τα κρίσιμα σημεία, το ΥΠΕΘΟ θα καταθέσει στην DG COMM την τελική εισήγηση για επέκταση του «Ηρακλή».
Πηγές με γνώση των διαδικασιών εκτιμούν ότι συνολικά η διαδικασία θα διαρκέσει περίπου 10 εβδομάδες, αν και ο τελικός χρόνος θα εξαρτηθεί και από τις απαιτήσεις και τον ρυθμό ανταπόκρισης των Βρυξελλών. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές, είναι ότι για την επέκταση του προγράμματος δεν απαιτείται ψήφιση νέου νόμου, γεγονός που αναμένεται να επιταχύνει σημαντικά το χρονοδιάγραμμα.
Όσον αφορά στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια που έχουν κατατεθεί προς ένταξη στον Ηρακλή 2 & 3, αυτά περιλαμβάνουν (σε όρους κρατικών εγγυήσεων): 1 χαρτοφυλάκιο της Alpha Bank με εγγυήσεις 500 εκατ. ευρώ, 1 χαρτοφυλάκιο της Eurobank με εγγυήσεις 300 εκατ. ευρώ, 2 χαρτοφυλάκια (Frontier II & III) της Εθνικής ύψους εγγυήσεων 720 ευρώ και το κοινοπρακτικό χαρτοφυλάκιο Solar εγγυήσεων 285 εκατ. ευρώ.
Θυμίζεται ότι στα τέλη Ιουλίου οι (πλέον συγχωνευμένες) Attica Bank και Παγκρήτια κατέθεσαν προς ένταξη στον «Ηρακλή» μη εξυπηρετούμενα χαρτοφυλάκια ύψους 3,7 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε κρατικές εγγυήσεις 1,2 δισ. ευρώ. Η εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων δύο μη συστημικών τραπεζών ήταν, εξάλλου, η βασική προτεραιότητα που οδήγησε στην ανανέωση του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων, ωστόσο, κρίθηκε σκόπιμο να επεκταθεί περαιτέρω δεδομένων των υπολοίπων που έμειναν σε εκκρεμότητα από το «Ηρακλής 2».
Πώς ο «Ηρακλής» έσωσε τις τράπεζες
Τα ανωτέρω επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, δηλώνοντας ότι «περιμένουμε την θετική απάντηση της Ε.Ε.. Με την υλοποίηση του προγράμματος τα κόκκινα δάνεια των συστημικών τραπεζών θα κατέβουν στο μέσο όρο της Ε.Ε.. Είναι ένα ακόμη θετικό βήμα για το τραπεζικό σύστημα, θέλουμε ένα τραπεζικό σύστημα ανταγωνιστικό, με ανταγωνισμό και πρωτίστως υγιές», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
Όπως υπενθύμισε ο κ. Χατζηδάκης, με τη συμβολή του «Ηρακλή» τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως ποσοστό στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, μειώθηκαν σε 7,5% τον Μάρτιο του 2024, από περίπου 40% τον Ιούλιο 2019, ενώ συνολικά σε τράπεζες και servicers έχουν περιοριστεί από τα 92 δισ. ευρώ το 2019 σε 69 δισ. ευρώ το 2023.
Πλέον, η εικόνα έχει βελτιωθεί περαιτέρω αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μαζί με τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, το απόθεμα των NPEs έχει υποχωρήσει στα 5,5 δισ. ευρώ, με στόχο ο δείκτης NPE να μειωθεί κάτω από το όριο του 3% το 2025. Τον μικρότερο δείκτη παρουσιάζει η Εurobank (στο 3,1%) και ακολουθούν η Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς (3,3%), ενώ στην Alpha Bank διαμορφώνεται σε 4,7%.
Τι δείχνουν τα στοιχεία των servicers
Όσον αφορά στα «κόκκινα» χαρτοφυλάκια που διαχειρίζονται οι εταιρείες διαχείρισης (servicers), η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση χαρτοφυλακίων υποχώρησε κατά 277 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του έτους στα 69,768 δισ. ευρώ από 70 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη η Τράπεζα της Ελλάδος, τα υπό διαχείριση επιχειρηματικά δάνεια μειώθηκαν σε 22,788 δισ. ευρώ, από 22,903 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ τα δάνεια προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα μειώθηκαν κατά 63 εκατ. ευρώ στα 37,883 δισ. ευρώ στο τέλος του β΄ τριμήνου του 2024. Αναλυτικότερα, τα υπό διαχείριση καταναλωτικά δάνεια περιορίστηκαν κατά 29 εκατ. ευρώ στα 15,637 δισ. ευρώ, ενώ τα στεγαστικά δάνεια υποχώρησαν κατά 36 εκατ. ευρώ τα 22 δισ. ευρώ.
Νέα σελίδα για την Ελληνική Τράπεζα Κύπρου
«Πράσινο φως» έδωσε η γενική συνέλευση της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο, ανοίγοντας τον δρόμο για συγκρότηση σε σώμα του νέου διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης που σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας για την κυπριακή τράπεζα μετά την απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου (56%) από τη Eurobank. Μετά τις χθεσινές τυπικές διαδικασίες, επικεφαλής της διοίκησης τέθηκαν ο Μιχάλης Λούης αναλαμβάνοντας τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, ο Χάρης Χαμπάκης ως αναπληρωτής CEO και ο Στέφανος Κασσιανίδης ως ανώτερος γενικός διευθυντής.
Στις προτεραιότητες της νέας διοίκησης περιλαμβάνονται η οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης με το προσωπικό της τράπεζας μέσω της επίλυσης των χρόνιων εκκρεμοτήτων και της αγαστής συνεργασίας όλων των πλευρών, η ενίσχυση του πλαισίου εταιρικούς διακυβέρνησης προς ικανοποίηση των εποπτικών απαιτήσεων, καθώς και η ενίσχυση της πελατειακής βάσης της τράπεζας -η οποία θα πρέπει να αναφερθεί ότι θα λειτουργεί ανεξάρτητα και ανταγωνιστικά προς τη Eurobank Κύπρου μέχρις ότου προβούν τα δύο ιδρύματα σε ενοποίηση σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.