Λιμνάζει η συντριπτική πλειονότητα των χρεών προς τον ΕΦΚΑ, με συνέπεια να προστίθενται κάθε τρίμηνο υπέρογκα ποσά σε πρόστιμα και σε προσαυξήσεις, που όμως αυξάνουν δραματικά το συνολικό ποσό.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Ν», κατά το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους το χρέος προς την Κοινωνική Ασφάλιση, όπως έχει συσσωρευτεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), κινήθηκε στα επίπεδα των 48 δισ. ευρώ. Πρόκειται για νέο ρεκόρ, αφού ένα τρίμηνο νωρίτερα είχε υπολογιστεί στα 47,88 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι μέσα σε μόλις τρεις μήνες κατέγραψε αύξηση πάνω από 112 εκατ. ευρώ.
Όλα αυτά παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ καταφέρνουν να εισπράττουν κάθε μήνα σημαντικά ποσά από ληξιπρόθεσμες οφειλές. Στο β’ τρίμηνο εισπράχθηκαν 490 εκατ. ευρώ, στοιχείο που δείχνει ότι αποδίδουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και οι πιο στοχευμένοι έλεγχοι που γίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Ανάλογη είναι η πορεία και στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγού στου, καθώς, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για την περίοδο κορύφωσης των θερινών διακοπών, κατέστη εφικτό να εισπραχθούν περισσότερα από 345 εκατ. ευρώ.
Τα ληξιπρόθεσμα
Πιο αναλυτικά, τα στοιχεία που σας παρουσιάζει σήμερα η «Ν» δείχνουν ότι το χρέος από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, φυσικών και νομικών προσώπων, που έχει μετατραπεί σε ληξιπρόθεσμο και έχει εγγραφεί στο μητρώο του ΚΕΑΟ ανέρχεται στα 48 δισ. ευρώ. Σε σύγκριση με τα 47,88 δισ. ευρώ που είχαν καταγραφεί επίσημα στην πρώτη τριμηνιαία έκθεση χρέους από το Κέντρο για τη φετινή χρονιά, προ κύπτει μια αύξηση στα επίπεδα των 112 εκατ. ευρώ. Συγκριτικά, όμως, με τα 46,54 δισ. ευρώ που ήταν το χρέος κατά το β’ τρίμηνο του 2023, προκύπτει αύξηση 1,46 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Η συγκεκριμένη αυξητική τάση συντηρείται κυρίως εξαιτίας των προσαυξήσεων και των προστίμων, αφού οι εισπράξεις των αρμόδιων υπηρεσιών του ΚΕΑΟ βελτιώνονται συνεχώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις εσωτερικές αναλύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί προκύπτει ότι σχεδόν το 1/3 του χρέους που έχει συγκεντρωθεί στον ΕΦΚΑ, δηλαδή περίπου 16 δισ. ευρώ, προέρχεται από πρόστιμα.
Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι η διαδικασία των ρυθμίσεων δεν αποδίδει τα αναμενόμενα, με συνέπεια να συσσωρεύεται χρέος από οφειλέτες και να αυξάνεται δυσανάλογα, καθώς ακολουθούν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του α’ τριμήνου της τρέχουσας χρονιάς, από τα 26,09 δισ. ευρώ που έχουν ενταχθεί σε κάποια από τις παλιότερες ή τις τρέχουσες ρυθμίσεις, το 70,14% ή 18,3 δισ. ευρώ βρίσκονται πια εκτός διαδικασίας καταβολής μηνιαίων εισφορών. Αυτό σημαίνει ότι για το μεγαλύτερο μέρος ρυθμισμένου χρέους, η ρύθμιση έχει χαθεί και πλέον οι οφειλέτες βρίσκονται αντιμέτωποι με την ενεργοποίηση των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Υπενθυμίζεται ότι σε αυτή τη φάση η μοναδική ρύθμιση που είναι ενεργή είναι η πάγια των 24 δόσεων.
Επίσης, διατηρείται για άλλο ένα τρίμηνο το δεδομένο της παλαιότητας των οφειλών σε ποσοστό άνω του 65%. Αυτό σημαίνει ότι από το σύνολο των 48 δισ. ευρώ, περισσότερα από 31 δισ. ευρώ (κύρια οφειλή και προσαυξήσεις) έχουν προκύψει πριν από το 2009, δηλαδή πριν από την έναρξη της μεγάλης οικονομικής κρίσης που ταλαιπώρησε για περισσότερο από μία δεκαετία τη χώρα. Άρα, είναι χρέη για τα οποία πρέπει να αποσαφηνιστεί ποια μπορούν να αποπληρωθούν και ποια όχι, ειδικά εάν έχουν προκληθεί από επιχειρήσεις (νομικά πρόσωπα).
Η πορεία των εσόδων
Σε ό,τι αφορά την πορεία των εσόδων, τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το ΚΕΑΟ και σας παρουσιάζει η «Ν» δείχνουν ότι στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου έχουν εισπραχθεί περισσότερα από 1,28 δισ. ευρώ. Έτσι, θεωρείται απόλυτα εφικτός ο στόχος για έσοδα 1,65 δισ. ευρώ που έχει οριοθετηθεί για τη φετινή χρονιά, καθώς απομένουν άλλοι τέσσερις μήνες όπου θα συνεχιστούν οι εισπράξεις. Μάλιστα, εάν συνεχιστεί αυτή η πορεία εσόδων, είναι πιθανό να υπάρξει νέο ρεκόρ εισπράξεων οφειλών από το ΚΕΑΟ, που θα μπορούσε να προσεγγίσει ακόμα και τα 2 δισ. ευρώ.
Πιο αναλυτικά, κατά το α’ τρίμηνο εισπράχθηκαν 448 εκατ. ευρώ. Το β’ τρίμηνο η πορεία των εσόδων βελτιώθηκε κι άλλο αφού εισπράχθηκαν άλλα 490 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο οι εισπράξεις ανήλθαν στο επίπεδα των 178 εκατ. ευρώ, τον Μάιο υποχώρησαν στα 165 εκατ. ευρώ και τον Ιούνιο περιορίστηκαν στα 147 εκατ. ευρώ. Όμως τον Ιούλιο ανέκαμψαν σημαντικά τα έσοδα του ΚΕΑΟ φτάνοντας τα 180 εκατ. ευρώ, ενώ τον Αύγουστο, μήνας κορύφωσης των θερινών διακοπών, κατέστη εφικτό να εισπραχθούν άλλα 165 εκατ. ευρώ, στοιχείο που δίνει αισιοδοξία ότι η θετική πορεία των εσόδων θα συνεχιστεί και το επόμενο τετράμηνο έως τη λήξη της τρέχουσας χρονιάς, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο.