«Έχουμε αναλάβει σχετική πρωτοβουλία στην Ε.Ε. ώστε να προχωρήσει η επόμενη φάση του προγράμματος Ηρακλής» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο της διυπουργικής συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕ.
«Αναμένουμε σύντομα θετική -πιστεύω- απάντηση από την Κομισιόν με επέκταση του προγράμματος Ηρακλής κατά 1 δισ. ευρώ» επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης.
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τα «κόκκινα» δάνεια έχουν μειωθεί από το 40% τον Ιούλιο του 2019 σε 7,5% τον Μάρτιο του 2024.
Με την επέκταση του «Ηρακλή» αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω, προσεγγίζοντας τον μέσο όρο της Ε.Ε., σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού
Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, με τον οποίο θα αυξάνεται κατά 900 εκατ. ευρώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) της χώρας για το 2024. Το ποσό αυτό, όπως είπε, θα προέλθει από δύο πηγές, την ανάπτυξη της οικονομίας και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
«Αυτό είναι μια πολύ σημαντική κίνηση, την οποία θέλω να υπογραμμίσω» σημείωσε. Όπως τόνισε, το ΠΔΕ από 12,2 δισ. θα ανέλθει στα 13,1 δισ.
Ο υπουργός έκανε αναφορά σε τέσσερα σημεία για μια σύγχρονη και ανθεκτική στην κρίση οικονομία:
1. Υγιές τραπεζικό σύστημα
Όπως τόνισε, ολοκληρώθηκε η αποεπένδυση σε Eurobank, Alpha και Πειραιώς και προχωρά στην Εθνική Τράπεζα, ενώ δημιουργήθηκε ο 5ος πυλώνας με τη συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας.
Σε αυτό το σημείο, ανέφερε ότι τα «κόκκινα» δάνεια με τη συμβολή του προγράμματος «Ηρακλής» μειώθηκαν από 40% τον Ιούλιο 2019 σε 7,5% τον Μάρτιο 2024 και ανακοίνωσε την πρωτοβουλία για επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής».
2. Φορολογικά κίνητρα για δαπάνες έρευνας
Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι εισάγονται νέες περιπτώσεις χορήγησης προσαυξημένων ποσοστών επιχορήγησης ύψους 250- 315% (από 200%) για επιστημονική και τεχνολογική έρευνα και 250% για συνεργασία startups. Επεσήμανε, δε, ότι η αύξηση των ορίων στην startup visa σημαίνει ότι οι επενδύσεις δεν σημαίνουν μόνον ακίνητα, αλλά σημαίνουν και καινοτομία.
Μίλησε επίσης για νέα δράση του ΕΣΠΑ, ύψους 350 εκατ. ευρώ, για συγχωνεύσεις και χρηματοδότηση του 50% του κόστους επενδύσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και για περαιτέρω επιχορήγηση 10% για επιχειρήσεις που αποτελούν προϊόν συγχώνευσης.
Είπε επίσης ότι θα υπάρξει Patent Fund από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για τη χρηματοδότηση διεθνούς πατέντας και την ανάπτυξη Minimum Viable Patent.
3. Δημιουργία του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου με αρχικό κεφάλαιο 300 εκατ. ευρώ
Η Black Rock θα εισηγηθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου την κατάλληλη εταιρική δομή και οργάνωση σημείωσε ο υπουργός.
4. Ενίσχυση της ανθεκτικότητας απέναντι στις φυσικές καταστροφές
Ο προϋπολογισμός της δράσης έχει αυξηθεί στα 600 εκατ. ευρώ σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ επεσήμανε ότι οι νέες πρωτοβουλίες έχουν ως εξής:
- 20% έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για ασφάλιση από φυσικές καταστροφές για ακίνητα αξίας έως 500.000 ευρώ.
- 10% έκπτωση στα ακίνητα μεγαλύτερης αξίας εφόσον έχουν ασφαλιστεί έως 1/6/2025.
- Υποχρεωτική ασφάλιση από 1/6/2025 για επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ.
- Υποχρεωτική ασφάλιση από φυσικές καταστροφές από 1/1/2025 για όλα τα οχήματα ιδιωτικής και επαγγελματικής χρήσης.
Ν. Παπαθανάσης: Η Ελλάδα 4η στην Ε.Ε. ως προς την απορρόφηση του ΕΣΠΑ και 6η ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης ανέφερε ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων φέτος θα αυξηθεί στα 13,1 δισ. ευρώ, μετά την κατάθεση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, ενώ θα ανέλθει περαιτέρω σε 14,4 δισ. ευρώ το 2025 και σε 15,9 δισ. ευρώ το 2026. Η ετήσια αύξηση των πόρων ανέρχεται σε 10- 17%, με αύξηση 29% στο εθνικό σκέλος σημείωσε.
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παπαθανάσης, η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση στην Ε.Ε. ως προς την απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2021-2027 και στην 6η θέση ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης (με το επιπλέον 1 δισ. ευρώ που θα εισρεύσει τον Οκτώβριο, οι πόροι θα αυξηθούν από το 47,9% στο 50,5%). Τον Νοέμβριο θα υποβληθεί ένα νέο αίτημα, σημείωσε.
Στο δανειακό σκέλος υπάρχουν συμβάσεις για 339 δάνεια, ενώ ενισχύονται 347.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις με πάνω από 1 δισ. ευρώ. Από τα 844 σχέδια που έχουν υποβληθεί, τα 515 αφορούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Από το πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα του ΕΣΠΑ ενισχύονται 200.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Για το πρόγραμμα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που αφορά στις λιγνιτικές περιοχές της χώρας, έχουν υποβληθεί από επιχειρήσεις 976 αιτήσεις. Τέλος, θα δημιουργηθεί και το Νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων.