Skip to main content

ΑΑΔΕ: Τελεσίγραφο σε 50.000 επιχειρήσεις για διασύνδεση ταμειακών με POS

Aris Oikonomou/SOOC

Στην επιστολή η ΑΑΔΕ υπενθυμίζει ότι η προθεσμία για τη διασύνδεση εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο για τη μη διασύνδεση ύψους από 10.000 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρούν

Σε μια ακόμα αποστολή 50.371 υπενθυμιστικών e-mail προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει τη διασύνδεση των ταμειακών τους συστημάτων με τα POS.

Στην επιστολή η ΑΑΔΕ υπενθυμίζει ότι η προθεσμία για τη διασύνδεση εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο για τη μη διασύνδεση ύψους από 10.000 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρούν.

Γι’ αυτό το λόγο καλούνται οι επιχειρήσεις να έρθουν άμεσα σε επικοινωνία με τους συνεργάτες τους, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την υποστήριξη των Εμπορικών/Λογιστικών Προγραμμάτων Διαχείρισης (ERP), ώστε να προχωρήσουν στη διασύνδεση των POS με το ERP, το οποίο συνεργάζεται με τον Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό (ΦΗΜ) ή τον Πάροχο Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι εισαγωγείς, κατασκευαστές και έμποροι ταμειακών μηχανών είναι πλέον υποχρεωμένοι να διασφαλίζουν τη συμβατότητα των ταμειακών συστημάτων με τα τερματικά EFT/POS. Οι κυρώσεις για τη μη συμμόρφωση είναι ιδιαίτερα αυστηρές καθώς τα πρόστιμα ανέρχονται σε:

·       10.000 ευρώ αν τηρούν απλογραφικό σύστημα,

·       20.000 ευρώ αν τηρούν διπλογραφικό σύστημα.

Το πρόστιμο μειώνεται κατά 50% για επιχειρήσεις σε μικρούς οικισμούς ή νησιά, εκτός τουριστικών περιοχών. Αν η ίδια παράβαση επαναληφθεί μέσα σε πέντε χρόνια, τα πρόστιμα διπλασιάζονται ή και τριπλασιάζονται σε επόμενη παράβαση.

Αυστηρές ποινές όμως προβλέπονται και για τις εταιρείες που παρέχουν τερματικά POS αν διαπιστωθεί ότι δεν έχουν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις λειτουργίας και διασύνδεσης των συστημάτων. Ειδικότερα, το πρόστιμο για τους παρόχους POS ανέρχεται σε 200.000 ευρώ, ενώ αν επαναληφθεί η παράβαση μέσα σε πενταετία, το πρόστιμο αυξάνεται στα 300.000 ευρώ. Όσοι πάροχοι δεν προχωρούν σε αναβάθμιση των τερματικών τους που είναι καταχωρημένα στο Μητρώο Μέσων Πληρωμών, αντιμετωπίζουν επίσης σοβαρές κυρώσεις, όπως την ακύρωση της δήλωσης συμμόρφωσης και πρόστιμα 100.000 ευρώ, καθώς και 500 ευρώ ανά τερματικό POS που δεν έχει αναβαθμιστεί.

Οι εισαγωγείς και κατασκευαστές ταμειακών μηχανών, αν δεν εξασφαλίσουν ότι τα μοντέλα τους είναι κατάλληλα για διασύνδεση με τα POS, κινδυνεύουν με ανάκληση της άδειας καταλληλότητας για το μοντέλο της ταμειακής μηχανής και επιβολή προστίμου ύψους 10.000 ευρώ.

Στην περίπτωση που οι Πάροχοι Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης που διασυνδέονται με τα Εμπορικά/Λογιστικά Προγράμματα Διαχείρισης (ERP) δεν συνεργάζονται στην εφαρμογή του έργου, τα παραστατικά που εκδίδονται από τα προγράμματα ERP δεν θα θεωρούνται νόμιμα και θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ.

Όσον αφορά τους τεχνικούς εγκατάστασης που δεν υποβάλλουν δήλωση πελατολογίου ή αποστέλλουν ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης, το πρόστιμο ανέρχεται σε 1.000 ευρώ ανά μη δηλωθέντα ή ανακριβώς δηλωθέντα πελάτη. Το πρόστιμο δεν επιβάλλεται αν οι πελάτες που δεν έχουν δηλωθεί δεν υπερβαίνουν το 15% του συνολικού αριθμού ή δεν ξεπερνούν τους δέκα πελάτες ανά εταιρεία.