Skip to main content

Με ελάχιστους «πελάτες» ο Φορέας Ακινήτων

Alexandros Michailidis / SOOC

Μικρή η συμμετοχή των οφειλετών - Προβληματισμένοι οι επενδυτές

Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει ο διαγωνισμός για τη δημιουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, ώστε να κλείσει και η τελευταία εκκρεμότητα του νέου πτωχευτικού κώδικα που εστιάζει στο

Όπως αναφέρουν στη «Ν» πηγές με γνώση των διαδικασιών, έως τις αρχές Οκτωβρίου θα έχει εκδοθεί από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών η προκήρυξη για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Σημειώνεται ότι έχει προηγηθεί πολύμηνος ανταγωνιστικός διάλογος στον οποίο συμμετείχαν ενδιαφερόμενα funds, ενώ μη δεσμευτικές προσφορές υπέβαλαν τα εξής τέσσερα: Fortress, Bain, CRC και Kaican Hellas σε κοινοπραξία με την Beaumont.

Προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση του Φορέα -που έχει καθυστερήσει σημαντικά έναντι των δεσμεύσεων της χώρας στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης- το ΥΠΕΘΟO εξέδωσε το προηγούμενο διάστημα τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις που ρυθμίζουν κρίσιμα ζητήματα για τους επενδυτές, όπως η διαδικασία ένταξης, η ανάκτηση των εσόδων από τον Φορέα και οι σχετικές επιβαρύνσεις για διαδικασίες όπως νομιμοποιήσεις κ.λπ., μεταξύ άλλων.

Ισχνές προοπτικές

Οι προοπτικές επιτυχίας του εγχειρήματος, ωστόσο, διαφαίνονται από μικρές έως μηδαμινές, δεδομένης της ελάχιστης περιμέτρου των επιλέξιμων κόκκινων οφειλετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, μέχρι στιγμής έχουν λάβει βεβαίωση ευαλώτου προκειμένου να ενταχθούν στο Ενδιάμεσο Πρόγραμμα μόλις 185 οφειλέτες.

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω πρωτοβουλία στήριξης της πρώτης κατοικίας τέθηκε σε εφαρμογή το 2022, σε συνέχεια των προγραμμάτων «Γέφυρα» που εφαρμόστηκαν στη διάρκεια της πανδημίας για να προστατέψουν τους οφειλέτες από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Το Ενδιάμεσο Πρόγραμμα εφαρμόστηκε ως μια προσωρινή λύση μέχρις ότου ολοκληρωθεί η υλοποίηση του Φορέα.

Ακόμη και με μία προσφορά

Παρότι η διαδικασία για τη σύσταση του Φορέα θα προχωρήσει ακόμη και αν υποβληθεί μία έγκυρη δεσμευτική προσφορά, οι πιθανότητες αυτό να συμβεί είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Παρότι δεν είναι προϋπόθεση για ένταξη στον Φορέα να έχει προηγηθεί η ένταξη του δανειολήπτη στο Ενδιάμεσο Πρόγραμμα, ωστόσο είναι ενδεικτικό της πρόθεσης συμμετοχής εκ μέρους των ευάλωτων -ή φερόμενων ως ευάλωτων- δανειοληπτών.

Η ισχνή συμμετοχή στο Ενδιάμεσο Πρόγραμμα έχει προκαλέσει ούτως ή άλλως εντύπωση σχετικά με την περίμετρο των πραγματικά ευάλωτων οφειλετών, δεδομένου ότι προβλέπει την επιδότηση της δόσης του κόκκινου δανείου που έχει ρυθμιστεί.

Η προϋπόθεση, όμως, να δώσει ο δανειολήπτης πρόσβαση στα τραπεζικά του δεδομένα φαίνεται πως έχει λειτουργήσει ως ισχυρό αντικίνητο για αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας, σε συνδυασμό δε με τη δέσμευση όσων εντάσσονται να παραδώσουν την κυριότητα της κατοικίας τους στον Φορέα (όταν αυτός συσταθεί).

Η άσκηση δεν βγαίνει

Σε ερώτηση της «Ν», πηγές της αγοράς, που πρόσκεινται σε δυνητικά ενδιαφερόμενους επενδυτές, είναι κατηγορηματικοί, εξηγώντας ότι με τόσο μικρή κλίμακα ακινήτων η άσκηση «δεν βγαίνει». Στο πρώτο στάδιο προσέγγισης των επενδυτών από την πλευρά του υπουργείου, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, η εκτίμηση ήταν ότι τα ακίνητα που θα αγοραστούν από τον Φορέα θα ανέλθουν σε δεκάδες χιλιάδες. «Μόνο σε αυτή την κλίμακα θα μπορούσε να σταθεί η επένδυση», εκτιμούν.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, πάντως, η θερμή ανταπόκριση των ευάλωτων δανειοληπτών στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ιδίως μετά τη νέα πρόβλεψη από το ΥΠΕΘΟΟ για υποχρεωτική αποδοχή των ρυθμίσεων που παράγει ο αλγόριθμος για τα ευάλωτα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Σύμφωνα με τα στοιχεία Αυγούστου, από την έναρξη ισχύος της υποχρεωτικότητας, συνολικά 1.162 ευάλωτοι πολίτες έχουν λάβει ρύθμιση και 72 έχουν κάνει χρήση του μέτρου της προκαταβολής, επιτυγχάνοντας αναστολή πλειστηριασμού μέσω της ρύθμισης.