Skip to main content

FT: Επιστολή Μητσοτάκη σε Κoμισιόν για την ενέργεια – Ζητεί ευρωπαϊκή λύση

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Η Ελλάδα ηγείται του «βαλκανικού μετώπου» που ζητεί από την Κομισιόν ευρωπαϊκή απάντηση στα προβλήματα της αγοράς ενέργειας

Παρέμβαση της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας ζητεί με επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με τους «Financial Times».

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, στην επιστολή ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει προειδοποιήσει ότι τα ρωσικά πλήγματα στις υποδομές της Ουκρανίας οδήγησαν στον υπερδιπλασιασμό των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος αυτό το καλοκαίρι στη νοτιοανατολική Ευρώπη, φέρνοντας στο φως τα τρωτά σημεία των αγορών ενέργειας της ΕΕ.

Καλεί έτσι τις Βρυξέλλες να αντιμετωπίσουν επειγόντως μια «παρατεταμένη κρίση», που έχει οδηγήσει τις τιμές σε τόσο ακραία επίπεδα που απαιτεί επείγουσα «πολιτική απάντηση». Μεταξύ άλλων εξηγεί πως οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκαν τον Αύγουστο από 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε 130 ευρώ ανά MWh και καλεί την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να αξιοποιήσει τη δεύτερη πενταετή θητεία της ως πρόεδρου της Επιτροπής για μία πανευρωπαϊκή λύση, που θα αποτρέψει τέτοια φαινόμενα στο μέλλον.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζητάει επίσης καλύτερη εποπτεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία αποκαλεί «ακατανόητο μαύρο κουτί — ακόμη και για τους ειδικούς».

Κοινή επιστολή made in Greece από τους υπ. Ενέργειας Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας

Οι προσπάθειες της Αθήνας δεν σταματούν με την επιστολή Μητσοτάκη στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Οπως έγραψε πρώτη η Ναυτεμπορική, την αποστολή από κοινού επιστολής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να υπάρξει μέριμνα για πιο άμεση αντίδραση σε περιόδους απότομης ανόδου των τιμών ενέργειας αποφάσισαν οι Υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, όπως μετέφεραν κυβερνητικές πηγές στη «Ν», τα τρία μέρη συμφωνούν καταρχήν στην ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλίας με αποδέκτη τις Βρυξέλλες, γεγονός που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται πως η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ εξέταζε ήδη από τις αρχές του μήνα το ενδεχόμενο να κινητοποιηθεί προς την Κομισιόν από κοινού με τα υπόλοιπα βαλκανικά κράτη, δεδομένου ότι το πρόβλημα της πρόσφατης «μίνι» ενεργειακής κρίσης διαχύθηκε σε όλη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Εν τέλει οι δύο πρωτοβουλίες αν και ξεκίνησαν διακριτά, κατέληξαν να συνθέσουν την πρωτοβουλία του «Βαλκανικού Μετώπου» προς την Κομισιόν.  Να σημειωθεί, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ότι η ελληνική πλευρά έχει αναλάβει να καταρτίσει ένα σχέδιο επιστολής, το οποίο θα συζητηθεί σε νέα τηλεδιάσκεψη την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να πάρει οριστική μορφή και να «φύγει» για Βρυξέλλες.