Skip to main content

Περιουσιακά κριτήρια στα επιδόματα – Κίνδυνος απώλειας για το 20% των δικαιούχων

Αναμορφώνονται τα επιδόματα παιδιού, στέγασης και Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Αναμόρφωση των επιδομάτων παιδιού, στέγασης και Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) με αυξήσεις ανά περίπτωση, αλλά και μειώσεις έως απώλειά τους για το 20% των σημερινών δικαιούχων, προωθεί η Κυβέρνηση. Στο βασικό πεδίο της μεταρρύθμισης που προωθείται είναι η εισαγωγή περιουσιακών κριτηρίων κινητής και ακίνητης περιουσίας, αλλά και αλλαγές επί των εισοδηματικών κριτηρίων. Συνδυαστικά με την πιλοτική εφαρμογή του επιδόματος ανεργίας, που θα ξεκινήσει έως το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, επιχειρείται μια συνολική παρέμβαση στην επιδοματική πολιτική.

Σε διυπουργική συνέντευξη τύπου που συμμετείχαν χθες η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, με συντονιστή τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, εξειδικεύτηκαν οι αλλαγές στα τρία μεγαλύτερα επιδόματα. Ειδικότερα στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Υπουργείο Οικονομικής Συνοχής:

  •  Αυξάνεται περαιτέρω το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από 216 ευρώ και 54 ευρώ, σε 250 ευρώ και 75 ευρώ  για κάθε παιδί και αυξάνονται αναλόγως τα εισοδηματικά όρια, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης, κινητής περιουσίας και καταθέσεων.
  • Αυξάνεται το επίδομα στέγασης από τα 70 ευρώ, σε 125 ευρώ και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, πλέον αύξησης 30% για κάθε τέκνο, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων, ενώ εισάγεται και κριτήριο κινητής περιουσία
  • Ενοποιείται η δεύτερη και τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού σε μία, και έτσι αυξάνεται το επίδομα παιδιού της τρίτης εισοδηματικής κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά τέκνο σε 45 ανά τέκνο και 90 ευρώ για τρίτο παιδί και επόμενα. Αυξάνεται η πρώτη κλίμακα στο επίδομα παιδιού, όσο είναι και η νέα κλίμακα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 75 ευρώ και περεταίρω σε 150 ευρώ και τρίτο παιδί και επόμενο. Επιπλέον, εισάγονται περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας που σήμερα δεν υπάρχουν, τα οποία θα είναι διευρυμένα σε σχέση με τα άλλα επιδόματα.

Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα παιδιού, χορηγείται σε 767.000 οικογένειες, ενώ στους 205.000 ανέρχονται οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Επίσης, δεν θα προσµετράται στα εισοδηματικά όρια ώστε να υπάρχει κίνητρο προς εργασία το ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία (20% σε Επίδομα Παιδιού και Στέγασης και 30% στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα).

Ακόμα, σε περίπου 200.000 τρίτεκνους επεκτείνεται το προστατευτικό πλαίσιο που ισχύει ήδη για τους πολύτεκνους. Έτσι, εφεξής οι τρίτεκνοι θα διατηρούν, όπως και τα παιδιά τους, την ιδιότητα δια βίου.

Απασχόληση

Οι παρεμβάσεις που θα πραγματοποιήσει το υπουργείο Εργασίας, διακρίνονται σε τόνωση της απασχόλησης και σε παρεμβάσεις για τις συντάξεις. Σε σχέση με την απασχόληση, εκτός από την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Απρίλιο και τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα που θα εκκινήσει την 1.1.2025, υπάρχει ο προγραμματισμός και για αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας. Σε αυτό το πεδίο, επισημάνθηκαν οι τρεις βασικές αρχές που θα διέπουν τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση:

  • Δικαιοσύνη, λαμβάνοντας υπόψη την ασφαλιστική ιστορία του ανέργου, ένα μέρος του επιδόματος θα διαμορφώνεται ανάλογα με τον χρόνο εργασίας και τις αποδοχές.
  • Προσαρμογή στις πραγματικές ανάγκες του ανέργου, με το επίδομα να είναι μεγαλύτερο τους πρώτους μήνες, ώστε να τον στηρίξει στην αρχή της δύσκολης αυτής περιόδου.
  • Παρακίνηση για γρήγορη επανένταξη στην αγορά εργασίας, μέσω της εμπροσθοβαρούς καταβολής του επιδόματος.

Παράλληλα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, θεσπίζονται κίνητρα για επιχειρήσεις, ώστε να στηρίζουν νέους γονείς, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος. Έτσι, εφεξής οι εργοδότες θα μπορούν να προσφέρουν σε εργαζόμενους – νέους γονείς οικειοθελείς μη μισθολογικές παροχές ύψους έως 5.000 ευρώ για έναν χρόνο από την απόκτηση τέκνου. Ως αντιστάθμισμα, θα απαλλάσσονται από τον φόρο για αυτές τις παροχές. Το ποσό θα είναι προσαυξημένο κατά επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Επιπλέον, δεν επιτρέπεται μείωση αποδοχών του νέου γονέα κατά την διάρκεια της παροχής καθώς και για ένα εξάμηνο πριν και ένα εξάμηνο μετά. Ταυτόχρονα, θεσπίζεται φοροαπαλλαγή των κουπονιών (vouchers) που παρέχονται στους εργαζόμενους για βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Συνταξιούχοι

Στα μέτρα στήριξης των συνταξιούχων, τονίστηκαν από την κ. Κεραμέως οι αυξήσεις στις συντάξεις (2,2% – 2,5%) που θα πραγματοποιηθούν την 1.1.2025 και θα καταβληθούν στα τέλη Δεκεμβρίου και αφορούν πάνω από 2 εκατ. συντάξεις. Παράλληλα, την ίδια περίοδο θα δοθεί και έκτακτη ενίσχυση (100 – 200 ευρώ), σε 670.000 συνταξιούχους με εισόδημα μέχρι 1.600 ευρώ, που έχουν προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 10 ευρώ έκαστος, καθώς και σε περίπου 37.000 δικαιούχους του εξωιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ.

Το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από το άθροισμα κύριων συντάξεων.

  • Έως 700 ευρώ
  • Πάνω από 700 ευρώ έως 1100 ευρώ
  • Πάνω από 1100 ευρώ έως 1600 ευρώ
  • 200 ευρώ
  • 150 ευρώ
  • 100 ευρώ

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ Κεραμέως αναφέρθηκε και στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), η διατήρηση της οποίας σε αρκετές περιπτώσεις οδηγεί σε μειώσεις, αντί για αυξήσεις στις συντάξεις.

Η υπουργός Εργασίας παραδέχτηκε την ύπαρξη του προβλήματος, καθώς όταν ο δικαιούχος εντάσσεται στη συγκεκριμένη εισφορά (αρχικό όριο 1.400 ευρώ μικτά) ή όταν αλλάζει κλιμάκιο, κινδυνεύει να χάσει την αύξηση που του έχει δοθεί.

Δεσμεύτηκε μάλιστα, ότι θα υπάρχουν και σε αυτό το επίπεδο παρεμβάσεις, χωρίς ωστόσο να γνωστοποιηθεί ο χρόνος των όποιων αλλαγών δρομολογηθούν.