Skip to main content

Παγώνουν τα τεκμήρια διαβίωσης, αλλά και… οι συνεπείς φορολογούμενοι και οφειλέτες

Γιατί δεν έγινε καμία αναφορά στην προεκλογική δέσμευση για μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης

Στον «πάγο» φαίνεται ότι μπαίνουν, προς το παρόν τουλάχιστον, οι όποιες εξαγγελίες είχε κάνει η κυβέρνηση για μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης, αλλά και το «πακέτο» για τους συνεπείς φορολογούμενους και οφειλέτες.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τόσο ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, όσο και χθες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης απέφυγαν να κάνουν οποιαδήποτε αναφορά στην προεκλογική δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση της Ν.Δ. για μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ανώτατα κυβερνητικά στελέχη είχαν επανειλημμένως τονίσει ότι θα προχωρήσει από το 2025 η περαιτέρω μείωση έως 39% των τεκμηρίων διαβίωσης που επιβαρύνουν κάθε χρόνο περίπου 2 εκ. φορολογούμενους.

Μάλιστα είχε προγραμματιστεί όπως ο «φάκελος» των τεκμηρίων ανοίξει ουσιαστικά αμέσως μετά την ολοκλήρωση της φετινής εκκαθάρισης με βασικό στόχο, εκτός από τη μείωσή τους, τη διόρθωση όλων των στρεβλώσεων αλλά και την αυστηροποίησή τους για τους παραβάτες, οι οποίοι ζημιώνουν το δημόσιο.

Ο χρονικός προσδιορισμός της φετινής εκκαθάρισης κάθε άλλος δε παρά τυχαίος ήταν αφού το οικονομικό επιτελείο ήθελε να έχει ξεκάθαρη εικόνα για το πόσοι και ποιοι πιάνονται στα παραδοσιακά τεκμήρια, αλλά και τις αποκλίσεις που  εμφανίζουν τα πραγματικά εισοδήματά τους από τα τεκμαρτά.

Γιατί αργεί το «ξήλωμα»

Εξάλλου το «ξήλωμα» των τεκμηρίων δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει πριν «μετρηθούν» πρώτα τα αποτελέσματα του μέτρου επιβολής ελάχιστου εισοδήματος σε περίπου 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Άλλωστε και η ψηφιοποίηση του συνόλου των συναλλαγών στην αγορά, με την υιοθέτηση των POS σε όλες τους επαγγελματικούς κλάδους, η διασύνδεσή τους με τις ταμειακές μηχανές, οι ηλεκτρονικές προσυμπληρωμένες δηλώσεις, τα «ηλεκτρονικά συμβόλαια» στις αγοραπωλησίες ακινήτων κα, δίνουν τη δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης και ταυτόχρονα άμεσων διασταυρώσεων στον ελεγκτικό μηχανισμό, που δίνουν το «πράσινο φως» για την αναμόρφωση του υφιστάμενου συστήματος των τεκμηρίων διαβίωσης.

Στις καλένδες και η επιβράβευση των συνεπών

Σε κάθε περίπτωση το οικονομικό επιτελείο τηρεί «σιγήν ιχθύος» ως προς το θέμα, όπως βέβαια και για αυτό τις επιβράβευσης των συνεπών φορολογουμένων και οφειλετών για το οποίο δεν υπήρξε καμία αναφορά.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στα σχέδια υπήρχε, μεταξύ άλλων, η αυτόματη και εξπρές επιστροφή ΦΠΑ, η σταδιακή αποδέσμευση κατασχεμένων τραπεζικών λογαριασμών για όσους πληρώνουν έγκαιρα τις δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών τους αλλά και αύξηση της έκπτωσης για εφάπαξ αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος από 3% στο 5%.