Skip to main content

Κλειστά διαμερίσματα που θα ενοικιαστούν: Τι ισχύει για την απαλλαγή φόρου

ΙΝΤΙΜΕ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, τα κλειστά ακίνητα της τελευταίας τριετίας υπολογίζονται σε 600.000

Την απαλλαγή φόρου για κενά ακίνητα που θα ενοικιαστούν ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ.

Εξειδικεύοντας τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, το οικονομικό επιτελείο σημείωσε ότι η απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, αφορά φυσικά πρόσωπα που θα νοικιάσουν κλειστά ακίνητα, τα οποία δηλώνονται κενά τα τελευταία 3 χρόνια.

Το μέτρο αφορά και διαμερίσματα, οι ιδιοκτήτες των οποίων (επίσης φυσικά πρόσωπα) θα μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση.

Σύμφωνα με όσα σημείωσε ο υφυπουργός Χρ. Δήμας, το μέτρο αφορά διαμερίσματα έως 120 τ.μ. που θα ενοικιαστούν για τουλάχιστον 3 χρόνια, από σήμερα έως και το τέλος του 2025.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, τα κλειστά ακίνητα της τελευταίας τριετίας υπολογίζονται σε 600.000. Το προηγούμενο έτος μισθώθηκαν περίπου 7.000 που αντιστοιχεί στο 1,2%.

Έκπτωση ΕΝΦΙΑ για ασφάλιση κατοικιών από θεομηνίες

Ο κ. Δήμας ανέφερε εξάλλου ότι αυξάνεται κατά 20% η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ από θεομηνίες.

Οι ακίνητες περιουσίες μεγαλύτερης αξίας θα διατηρούν την έκπτωση 10% στον ΦΠΑ αν ασφαλιστούν, αν όμως δεν το κάνουν, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς.

Πρόσθεσε ότι όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει υποχρεωτικά να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές, διαφορετικά δεν θα αποζημιώνονται.

→ Για άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις, κατεβάστε το νέο app της Ναυτεμπορικής.

Διαβάστε επίσης:

12 αυξήσεις αποδοχών και 12 μειώσεις φόρων – Η εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Πακέτο ΔΕΘ: Ποιοι ωφελούνται από τα μέτρα 1,45 δισ. ευρώ