Η αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών χωρίς νέα μέτρα ανέρχεται σε 2,8 δισ. για το 2025, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, κατά την εξειδίκευση των μέτρων για αυξήσεις αποδοχών και μειώσεις εισφορών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.
Μαζί με τις υπόλοιπες δράσεις για αύξηση εισοδημάτων και μείωση φόρων το κόστος των παρεμβάσεων για το 2025 φθάνει στα 3,8 δισ. ευρώ.
Ο κ. Χατζηδάκης μίλησε για όφελος περίπου 1,5 δισ. για τους πολίτες, εκ των οποίων περίπου 550.000 ευρώ αφορούν αυξήσεις αποδοχών και περίπου 900.000 αφορούν μειώσεις φόρων.
12 αυξήσεις αποδοχών και 12 μειώσεις φόρων
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε σε 12 νέες αυξήσεις αποδοχών και 12 νέες μειώσεις φόρων που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ:
- Νέα αύξηση συντάξεων από 1-1-2025. Υπολογίζεται με έναν μαθηματικό τύπο που έχει να κάνει με την αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού. Εκτιμάται σε 2,2-2,5%.
- Έκτακτη οικονομική ενίσχυση για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, ύψους 100-200 ευρώ.
- Οριζόντια αύξηση στο δημόσιο για να μην υπολείπεται ο εισαγωγικός μισθός του κατώτατου.
- Διεύρυνση επιδόματος επίτευξης στόχων στο δημόσιο.
- Αύξηση φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος για τα περιφερειακά πανεπιστήμια, από τα 1.500 στα 2.000 ευρώ ετησίως και 2.500 σε περίπτωση συγκατοίκησης, από το τρέχον σχολικό έτος.
- Αύξηση 20% της νυχτερινής απασχόλησης των ενστόλων.
- Κίνητρα προσέλκυσης γιατρών σε άγονες περιοχές.
- Μια επιπλέον δόση επιδόματος παιδιού για τους δικαιούχους τον Δεκέμβριο.
- Τον Δεκέμβριο οι δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων από ΟΠΕΚΑ θα ενισχυθούν με 200 ευρώ.
- Ενίσχυση 200 ευρώ θα λάβουν επίσης τον Δεκέμβριο οι δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων από τον ΕΦΚΑ.
- Επίσης, ενίσχυση 200 ευρώ θα λάβουν τον Δεκέμβριο και 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες.
- Επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Ως προς τις μειώσεις εισφορών, αναφέρθηκε στα εξής μέτρα:
- Μείωση κατά 1% των ασφαλιστικών εισφορών από 1-1-2025.
- Κατάργηση του τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
- Μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.
- Απαλλαγή φόρου για κενά ακίνητα που θα ενοικιαστούν.
- Απαλλαγή από ΦΠΑ για νέες κατασκευές – επέκταση και το 2025.
- Κατάργηση του τέλους σταθερής τηλεφωνίας για συνδέσεις οπτικής ίνας με ταχύτητες από 100 Mbps.
- Απαλλαγή από τον φόρο στην ασφάλιση υγείας για παιδιά μέχρι 18 ετών.
- Φοροαπαλλαγή για παροχές επιχειρήσεων υπέρ νέων γονέων.
- Μείωση ΕΝΦΙΑ για κατοικίες που ασφαλίζονται από φυσικές καταστροφές.
- Η αμοιβή των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 22%.
- Κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και εξαγορές.
- Μείωση φόρων χαρτοσήμου σε σειρά συναλλαγών.
Αύξηση συντάξεων
Βάσει των ανακοινώσεων, η αύξηση συντάξεων θα γίνει με βάση τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ. Η αύξηση εκτιμάται από 2,2% έως 2,5% με εκτιμώμενο κόστος περί τα 400 εκατ. ευρώ.
Επίσης, τον Δεκέμβριο θα καταβληθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε 670.000 περίπου συνταξιούχους με συντάξεις έως 1.600 ευρώ, που έχουν προσωπική διαφορά (άνω των 10 ευρώ). Πιο συγκεκριμένα:
- για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 200 ευρώ,
- για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 700,1 έως 1100 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 150 ευρώ,
- για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1100,1 έως 1600 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 100 ευρώ.
Οριζόντια αύξηση μισθών στο Δημόσιου, σε συνάρτηση με τον κατώτατο μισθό
Εξειδικεύοντας περαιτέρω τα μέτρα, ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Πετραλιάς σημείωσε τον Απρίλιο αναμένεται νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Επανέλαβε ότι ως τον Απρίλιο του 2027 στόχος είναι να ανέλθει στα 950 ευρώ.
Για την οριζόντια αύξηση των μισθών στο Δημόσιο, είπε ότι θα ακολουθούν την αύξηση του κατώτατου μισθού. Η αύξηση θα αφορά όλα τα μισθολογικά κλιμάκια, ενώ η κατανομή ανά έτος σημείωσε ότι εξαρτάται από τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού.
Στο σενάριο αύξησης του κατώτατου μισθού 40 ευρώ ετησίως έως το 2027 και σε περίπτωση που ο κατώτατος το 2025 προσδιοριστεί σε 870 ευρώ, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα αυξηθούν οριζόντια κατά 20 ευρώ (μικτά) μηνιαίως από 1η Απριλίου 2025 με καθαρό κόστος για τους 8 μήνες 72 εκατ. ευρώ (μικτό κόστος 119 εκατ. ευρώ), ενώ για το 2026 αναμένεται αύξηση της τάξης των 40 ευρώ μηνιαίως και επιπλέον 40 ευρώ το 2027. Μεγαλύτερες ή μικρότερες αυξήσεις του κατώτατου, θα αυξάνουν ή θα μειώνουν αναλογικά και τις μεταβολές για το μισθολόγιο του δημοσίου.
Σημείωσε, δε, ότι πέρα από την οριζόντια αύξηση που θα προσδιοριστεί τον Απρίλιο, υπάρχει από 1-1-2025 η μείωση της εισφοράς, ενώ υπάρχει και η διεύρυνση του επιδόματος στόχων.
Τι ανακοινώθηκε για ένστολους και γιατρούς
Αναφέρθηκε επιπλέον στην αύξηση 20% της νυχτερινής απασχόλησης των ενστόλων, με μηνιαίο όφελος 22 ευρώ καθαρά, ενώ τόνισε ότι αυτή δεν είναι η μόνη αύξηση για τους ενστόλους. Η ωριαία αποζημίωση θα ανέλθει από τα 2,77 στα 3,33 ευρώ ανά ώρα. Σημειώνεται ότι οι ώρες νυχτερινής απασχόλησης διαφέρουν ανά υπηρεσία (εν γένει κυμαίνονται από 10 έως 64 ώρες). Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για αστυνομικό με 64 ώρες νυχτερινής απασχόλησης η εν λόγω αύξηση αντιστοιχεί σε 36 ευρώ μικτά ή 22 ευρώ καθαρά μηνιαίως. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε 25 εκατ. ευρώ ετησίως.
Για την αμοιβή των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ, που θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 22%, έκανε λόγο για μηνιαίο όφελος μεσοσταθμικά που υπολογίζεται σε 150 ευρώ και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει τα 200, ενώ αναφέρθηκε και στα κίνητρα προσέλκυσης γιατρών σε άγονες περιοχές. Ειδικότερα, θεσπίζεται από τον Σεπτέμβριο του 2024 αυξημένο κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής των ιατρών του ΕΣΥ σε προβληματικές και άγονες περιοχές ύψους 200 έως και 600 ευρώ μηνιαίως ανάλογα με την ειδικότητα και την περιοχή. Σήμερα αφορά περίπου 3.300 ιατρούς του ΕΣΥ, με στόχο αυτός ο αριθμός να αυξηθεί, και το ετήσιο δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε περίπου 16 εκατ. ευρώ.
Από πού θα προέλθει η μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομικών Χρ. Δήμας ανέφερε ότι η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1 μονάδα, θα προέρχεται κατά 0,5% από τις εισφορές των εργαζομένων και το υπόλοιπο 0,5% από τις εργοδοτικές εισφορές του κλάδου υγείας. Ως δεύτερη σημαντική πρωτοβουλία ανέφερε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Είπε επίσης ότι το ελάχιστο φορολογητέο ποσό των ελεύθερων επαγγελματιών θα μειώνεται και σε περιοχές με 1.500 κατοίκους αντί των 500, ενώ το κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου δεν θα υπολογίζεται προσθετικά αλλά μόνο συγκριτικά. Αναφέρθηκε επίσης στη μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.
Απαλλαγή φόρου για κλειστά διαμερίσματα
Για την απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, είπε πως αφορά ιδιοκτήτες (φυσικά πρόσωπα) που θα νοικιάσουν κλειστά ακίνητα (τα οποία δηλώνονται κενά τα τελευταία 3 χρόνια) ή θα μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση.
Σημείωσε ότι το μέτρο ισχύει για διαμερίσματα έως 120 τ.μ. που θα ενοικιαστούν για 3 τουλάχιστον χρόνια από σήμερα έως και το τέλος του 2025. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, τα κλειστά ακίνητα της τελευταίας τριετίας υπολογίζονται σε 600.000. Το προηγούμενο έτος μισθώθηκαν περίπου 7.000 που αντιστοιχεί στο 1,2%.
Ο κ. Δήμας ανέφερε ότι αυξάνεται κατά 20% η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ από θεομηνίες. Οι ακίνητες περιουσίες μεγαλύτερης αξίας θα διατηρούν την έκπτωση 10% στον ΦΠΑ αν ασφαλιστούν, αν όμως δεν το κάνουν από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς.
Πρόσθεσε ότι όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει υποχρεωτικά να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές, διαφορετικά δεν θα αποζημιώνονται.
Είπε επιπλέον ότι δεν υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, οικειοθελείς χρηματικές παροχές του εργοδότη οι οποίες παρέχονται σε νέο γονέα για το χρονικό διάστημα έως 12 μήνες από την απόκτηση τέκνου, μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως προσαυξανόμενο κατά επιπλέον 5.000 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην υπάρχει μείωση αποδοχών του νέου γονέα κατά τους μήνες που έλαβε την παροχή καθώς και για τους αμέσως προηγούμενους και επόμενους έξι μήνες, σε σχέση με τις αποδοχές του τελευταίου μηνός πριν την παροχή. Επιπλέον θεσπίζεται φοροαπαλλαγή των voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς που παρέχουν οι επιχειρήσεις σε εργαζομένους τους.
Μιλώντας για τα κίνητρα σε επιχειρήσεις, είπε ότι αφορούν τις συγχωνεύσεις, την έρευνα και την καινοτομία και προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες το επόμενο διάστημα. Όπως τόνισε, προβλέπονται αυξημένες εκπτώσεις δαπανών επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, κίνητρα για εμπορική εκμετάλλευση ευρεσιτεχνίας, διεύρυνση φορολογικών κινήτρων για τους angel investors, κ.α.
Τέλος, ενισχύονται τα κίνητρα για επένδυση σε νεοφυείς επιχειρήσεις στο πλαίσιο του θεσμού της Golden Visa. Σήμερα ισχύει ήδη η δυνατότητα χορήγησης Golden visa για εισφορά κεφαλαίου, ποσού 400.000 ευρώ τουλάχιστον, σε εταιρεία η οποία έχει έδρα ή εγκατάσταση στην Ελλάδα. Αυτός ο θεσμός επεκτείνεται, εστιάζοντας στις startup επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα από 1-1-2025 θα χορηγείται άδεια παραμονής υπό τη μορφή της Golden visa για επένδυση ποσού 250.000 ευρώ σε startup επιχείρηση μέλος του Εθνικού Μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων (Elevate Greece).
→ Για άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις, κατεβάστε το νέο app της Ναυτεμπορικής.
Διαβάστε επίσης:
Κλειστά διαμερίσματα που θα ενοικιαστούν: Τι ισχύει για την απαλλαγή φόρου