Skip to main content

Πόσο θα αυξηθούν οι αποδοχές 700.000 αστυνομικών, γιατρών και άλλων υπαλλήλων του Δημοσίου

Τι σημαίνουν πρακτικά τα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ

Κατά 100 ευρώ το μήνα θα αναπροσαρμοστούν σταδιακά, από την 1η-4-2025 έως την 1η-4-2027 οι βασικοί μισθοί όλων των μισθολογικών κλιμακίων για πολιτικούς υπαλλήλους, στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες, ιατρούς του ΕΣΥ, δικαστικούς λειτουργούς, πανεπιστημιακούς καθηγητές, ερευνητές, ιατροδικαστές, διπλωματικούς υπαλλήλους, ανώτατους κληρικούς και λοιπούς δημοσίους λειτουργούς.

Πρόσθετες ενισχύσεις θα δοθούν σε ιατρούς του ΕΣΥ, με αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών, και στους ενστόλους με αυξήσεις 20% στις αποζημιώσεις για νυχτερινή απασχόληση.

Aυξήσεις στους μικτούς βασικούς μισθούς των 700.000 υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου, οι οποίες σταδιακά και σωρευτικά θα φθάσουν τα 100 ευρώ το μήνα κατά το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο του 2025 έως και τον Απρίλιο του 2027 προβλέπει η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης για την επόμενη τριετία όπως την περιέγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το «βήμα» της 88ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, οι ιατροί του ΕΣΥ και οι ένστολοι θα λάβουν επιπλέον αυξήσεις σε πρόσθετες αμοιβές και επιδόματα.

Αναλυτικά, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τα εξής για τη μισθολογική πολιτική στο Δημόσιο:

Κατώτατος μισθός

1)    Από την άνοιξη, σχεδόν 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα αρχίσουν να βλέπουν νέες ετήσιες αυξήσεις οι οποίες, σταδιακά, θα φτάσουν  και τα 100 ευρώ τον μήνα. Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σκοπεύει κατ’ αρχήν στην πλήρη εξίσωση του κατώτατου μισθού του ιδιωτικού τομέα με τον ελάχιστο βασικό μισθό στο Δημόσιο. Αυτή τη στιγμή ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται σε 830 ευρώ μικτά και από την 1η Απριλίου 2025, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αυξηθεί πιθανότατα κατά 40 ευρώ και να ανέλθει στα 870 ευρώ.

Ο ελάχιστος βασικός μισθός στο Δημόσιο είναι αυτή τη στιγμή στο επίπεδο των 850 ευρώ μικτά. Συνεπώς, σε περίπτωση κατά την οποία επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για αύξηση του κατώτατου μισθού του ιδιωτικού τομέα κατά 40 ευρώ, από τα 830 στα 870 ευρώ, τότε και ο ελάχιστος βασικός μισθός στο Δημόσιο θα ανέλθει από την 1η-4-2025 σε 870 ευρώ, λαμβάνοντας αύξηση 20 ευρώ από το επίπεδο των 850 ευρώ στο οποίο βρίσκεται σήμερα.

Η αύξηση αυτή των 20 ευρώ θα δοθεί ίδια σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο. Δηλαδή όλοι οι βασικοί μισθοί όλων των μισθολογικών κλιμακίων για πολιτικούς υπαλλήλους, στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες, ιατρούς του ΕΣΥ, δικαστικούς λειτουργούς, πανεπιστημιακούς καθηγητές, ερευνητές, ιατροδικαστές, διπλωματικούς υπαλλήλους, ανώτατους κληρικούς και λοιπούς δημοσίους λειτουργούς θα αυξηθούν κατά το ποσό των 20 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση όσο πιο πάνω από τα 850 ευρώ αυξηθεί την 1η Απριλίου του 2025 ο κατώτατος μισθός του ιδιωτικού τομέα τόσο ακριβώς θα αυξηθούν όλοι οι βασικοί μισθοί στο Δημόσιο! Από κει και πέρα το 2026 και το 2027 κατώτατος μισθός στο ιδιωτικό τομέα και ελάχιστος βασικός μισθός στο Δημόσιο θα ακολουθούν την ίδια πορεία αύξησης ώστε την 1η-4-2027 να φθάσουν στο επίπεδο των 950 ευρώ όπως ήδη έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση. Αυτό θα έχει ως συνέπεια όλοι οι βασικοί μισθοί των 700.000 εργαζομένων στο Δημόσιο να αυξηθούν σωρευτικά κατά 100 ευρώ το μήνα μικτά, στο χρονικό διάστημα από την 1η-4-2025 έως την 1η-4-2027.

Τα άλλα μέτρα στήριξης των εισοδημάτων

2)    Η αμοιβή των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 22%, που ισοδυναμεί με μεσοσταθμική αύξηση αποδοχών κατά 130 ευρώ τον μήνα.

3)    Θα χορηγηθεί πρόσθετο κίνητρο έως 7.200 ευρώ ετησίως στους ιατρούς που θα στελεχώσουν δομές υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές.

4)   Θα αυξηθεί κατά 20% η αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης των ενστόλων (Ένοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό, Αστυνομία και Πυροσβεστική). Αυτό σημαίνει ότι η κάθε νυχτερινή εργατοώρα θα αυξηθεί από τα 2,77 ευρώ στα 3,32 ευρώ, δηλαδή για κάθε ώρα νυχτερινής απασχόλησης κάθε ένστολος θα λαμβάνει επιπλέον 0,55 ευρώ μικτά.