Skip to main content

Κ. Χατζηδάκης: Είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε και το τελευταίο ευρώ των ευρωπαϊκών πόρων

Φωτ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Φωτογραφία αρχείου.

Ο Ν. Παπαθανάσης τόνισε ότι 2 στα 3 ευρώ που μπαίνουν στην ελληνική οικονομία, προέρχονται από συγχρηματοδοτούμενες δράσεις

«Είμαστε αποφασισμένοι, όχι μόνο να απορροφήσουμε και το τελευταίο ευρώ, αλλά να αξιοποιήσουμε την κοινοτική χρηματοδότηση προς όφελος της ανάπτυξης, προς όφελος της επιτάχυνσης της αναπτυξιακής διαδικασίας» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σε εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας ΕΣΠΑ, με τίτλο: «Η Συμβολή του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης στην Παιδεία, στην Υγεία και στο Περιβάλλον», στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν ενίσχυση από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη η χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως είπε, στα προγράμματα του ΕΣΠΑ έχουν προστεθεί και αυτά του Ταμείου Ανάκαμψης, όπου οι προθεσμίες είναι πιο σφιχτές. «Όμως, την ώρα που η πατρίδα μας έχει βιώσει την άνευ προηγουμένου κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, τώρα χωρίς υπερβολή είναι το πατριωτικό μας καθήκον να τρέξουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, γιατί είναι ώρα να επουλώσουμε τις πληγές της κρίσης και να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο» τόνισε.

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι όλοι όσοι διαχειρίζονται τέτοια προγράμματα, «είτε σε κεντρικό, είτε σε περιφερειακό επίπεδο», είτε ενταγμένοι στην κυβερνητική μηχανή, είτε στις περιφέρειες και στους δήμους, «συμμερίζονται απόψεις, που δεν έχουνε κανένα κομματικό χρώμα, αλλά είναι απόψεις που υπογραμμίζουν τη μεγάλη προστιθέμενη αξία και χρησιμότητα του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης» και επεσήμανε: «Και θα έλεγα ότι εκτός από τα παραδοσιακά έργα, που γνωρίζουμε στην Ελλάδα, που ασφαλώς έχουν τη χρησιμότητα τους, βασικά δηλαδή τα έργα των υποδομών, πρέπει με ιδιαίτερη προσοχή να δούμε έργα που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, έργα κατάρτισης τα οποία πρέπει να πιάνουν τόπο γιατί τα χρειάζεται η οικονομία, αλλά και έργα που είναι ιδιαίτερης προτεραιότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είναι τα έργα της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης. Πρέπει λοιπόν να κινηθούμε προς μία πραγματικά σύγχρονη ευρωπαϊκή κατεύθυνση χωρίς μεγάλα λόγια, χωρίς διακηρύξεις, αλλά με στόχο διαγράμματα με χρονοδιαγράμματα συγκεκριμένα, που θα έχουν και το αντίστοιχο αποτέλεσμα».

Ν. Παπαθανάσης: 2 στα 3 ευρώ που μπαίνουν στην ελληνική οικονομία, προέρχονται από συγχρηματοδοτούμενες δράσεις

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης τόνισε ότι δύο στα τρία ευρώ που μπαίνουν στην ελληνική οικονομία, προέρχονται από συγχρηματοδοτούμενες δράσεις.

«Φέτος έχουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων των τελευταίων 14 ετών, ύψους 12,2 δισεκατομμυρίων, όπου κατ’ ουσίαν το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος φτάνει τα 8 δισεκατομμύρια» σημείωσε.

«Δεν έχουμε δικαίωμα να απωλέσουμε κανέναν πόρο, κανένα ευρώ. Στο Ταμείο Ανάκαμψης αυτή τη στιγμή προετοιμαζόμαστε, μετά την έγκριση που πήραμε και για το τέταρτο αίτημα πληρωμής, εκταμίευσης της επιχορήγησης ενός δισεκατομμυρίου, θα έχουμε συνολικά εισπράξει 18,2 δισεκατομμύρια ευρώ δηλαδή το 50,5% του προγράμματος. Αυτό μας κρατά στην πρώτη θέση, κατά κεφαλήν, στις εκταμιεύσεις και βεβαίως τις πρώτες θέσεις από για την υλοποίηση των οροσήμων» είπε.

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι πολλά από τα 45 μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ συγχρηματοδοτούνται και από ευρωπαϊκούς πόρους.

Απ. Τζιτζικώστας: Είναι ανάγκη να μιλήσουμε ξανά στην Ευρώπη για τη Συνοχή

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας είπε ότι «η Συνοχή κάνει ορατή την Ευρώπη στους πολίτες της» και τόνισε: «Είναι ανάγκη να μιλήσουμε ξανά στην Ευρώπη για τη Συνοχή, γιατί ακριβώς σε αυτούς τους τρεις τομείς, στην υγεία, την παιδεία και το περιβάλλον, αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο, η σημασία και η αξία της».

Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε τη θετική επίδραση που είχαν οι ευρωπαϊκοί πόροι στις περιφέρειες, οι οποίες κατάφεραν να στηρίξουν τις δομές υγείας, να προσφέρουν εξοπλισμό, να αναβαθμίσουν σχολικές μονάδες, να ψηφιοποιήσουν τις υπηρεσίες τους.

Τα συμπεράσματα των συζητήσεων παρουσίασαν ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ορέστης Καβαλάκης, και η γενική γραμματέας ΕΣΠΑ, Βασιλική Παντελοπούλου.

«Το εθνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης όπως έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ένα δισ. περίπου στην παιδεία, δύο δισ. για την υγεία και οκτώ δισ. για την προστασία του περιβάλλοντος» δήλωσε ο κ. Καβαλάκης και προσέθεσε: «Είναι τρία κομβικά σημεία, τα έργα έχουν αρχίσει ήδη και υλοποιούνται και στην παιδεία, έχουμε τα κέντρα υγείας τα οποία είναι εκσυγχρονίσουμε, έχουμε τα νοσοκομεία τα οποία φτιάχνουμε, έχουμε τον ιατρικό εξοπλισμό, ο οποίος είναι στις διαγωνιστικές διαδικασίες και φυσικά έχουμε και τα ψηφιακά εργαλεία στην υγεία, πολύ σημαντικά, γιατί αλλάζουν τη σχέση του πολίτη με το σύστημα υγείας και επίσης βοηθούν και πάρα πολύ και τους επαγγελματίες υγείας».

«Έχουμε επιλέξει τρεις κύριους τομείς, την παιδεία, την υγεία και την κλιματική αλλαγή, γιατί θεωρούμε ότι αυτοί οι τομείς είναι σημαντικοί, όχι μόνο για το παρόν και το μέλλον της χώρας, αλλά και για την καθημερινότητα των πολιτών» υπογράμμισε η κ. Παντελοπούλου και συνέχισε: «Και αυτός ήταν ένας κύριος λόγος, που επιλέχθηκαν. Η συμπληρωματικότητα των πόρων. Είναι ένα υπαρκτό γεγονός και κάθε μέρα αποδεικνύεται το πόσο επωφελές είναι για τους πολίτες. Κάποια προγράμματα λειτουργούν μόνο από το ΕΣΠΑ και κάποια άλλα προγράμματα λειτουργούν από το ΤΑ, συμπληρωματικά, με εξαιρετικά αποτελέσματα για την καθημερινότητα των πολιτών. Η καθημερινή μας σκέψη, είναι στο πως θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών, των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των ανθρώπων που δουλεύουν στην υγεία και πώς τα ψηφιακά εργαλεία θα βοηθήσουν για αυτό το σκοπό. Η νέα προγραμματική περίοδος του ΕΣΠΑ 2021-27 υλοποιείται κανονικά, μπορώ να πω με αρκετή επιτυχία, η απορρόφηση είναι σημαντική. Βέβαια, είμαστε στη μέση μιας προγραμματικής περιόδου και έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο να κάνουμε, αλλά δουλεύουν όλοι πολύ σκληρά και οι διαχειριστικές αρχές και οι δικαιούχοι. Πιστεύω ότι έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα, όπως είχαμε και στην προηγούμενη διαχειριστική περίοδο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ