Skip to main content

Η απάντηση του Κ. Μητσοτάκη σε ερώτηση της «Ν»: Δεν πρόκειται η χώρα να περάσει ξανά περίοδο λιτότητας

(ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS)

«Δεν πρόκειται ποτέ η χώρα να ξαναζήσει εποχές εποπτείας» - Αισιοδοξία του πρωθυπουργού για τις «οροφές» στις δαπάνες

Η χώρα δεν οδεύει σε νέα περίοδο λιτότητας, δήλωσε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου της Ναυτεμπορικής, Νικόλ Λειβαδάρη, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην 88η ΔΕΘ. 

Παραπέμποντας στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που δείχνουν μεν ισχυρή ανάπτυξη, αλλά διεύρυνση του ελλείμματος εμπορικού ισοζυγίου και του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, και δεδομένου του αυστηρού δημοσιονομικού πλαισίου, η Νικόλ Λειβαδάρη ρώτησε τον πρωθυπουργό αν ανησυχεί για τα περιθώρια κινήσεων που έχει η κυβέρνηση σε δαπάνες, κοινωνικό κράτος, εισοδηματικές ενισχύσεις.

«Σωστά επισημάνατε ότι υπάρχει ένα καινούριο δημοσιονομικό πλαίσιο το οποίο βάζει οροφές στις δαπάνες σε ετήσια βάση, οι οποίες καθορίζονται στα πλαίσια συζητήσεων που κάνουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεν έχουμε τη δυνατότητα να ξεφύγουμε από αυτές τις οροφές. Όσο όμως η οικονομία μας αναπτύσσεται με υγιείς ρυθμούς αυτό μας δίνει παραπάνω ευελιξία στις διαπραγματεύσεις μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Μιλάμε για τεχνικά και σύνθετα ζητήματα» πρόσθεσε.

«Θα πάμε καλύτερα ως προς τις αρχικές μας προβλέψεις για τις οροφές στις δαπάνες»

Ο Κυριάκος Μητσοτάης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «θα πάμε καλύτερα ως προς τις αρχικές μας προβλέψεις για τις οροφές, χωρίς να σημαίνει ότι έχουμε ανεξάντλητους πόρους». «Αλλά οι βασικές μας υποχρεώσεις θα καλύπτονται με τρόπο απόλυτο και καθώς η οικονομία μας θα αναπτύσσεται και το ΑΕΠ θα μεγεθύνεται θα δαπανάμε περισσότερους πόρους σε όλους τομείς της πολιτικής μας, είτε μιλάμε για την Άμυνα είτε για την κοινωνική πολιτική» διαβεβαίωσε.

«Δεν πρόκειται ποτέ η χώρα να ξαναζήσει εποχές εποπτείας»

Υπογράμμισε στη συνέχεια πως «δεν πρόκειται ξανά η χώρα να περάσει από περίοδο λιτότητας και δεν πρόκειται ποτέ η χώρα να ξαναζήσει εποχές εποπτείας ή παρακολούθησης από την Κομισιόν».

«Αγωνιστήκαμε πολύ για να τα αφήσουμε αυτά πίσω μας. Αναγνωρίζεται αυτό από τις αγορές» συμπλήρωσε για να καταλήξει πως «αυτή η προτεραιότητα για την κυβέρνηση και για εμένα προσωπικά είναι αδιαπραγμάτευτη».

naftemporiki.gr

Διαβάστε ακόμη:

Η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 88η ΔΕΘ