Skip to main content

«Φρένο» στη βραχυχρόνια μίσθωση στην Αθήνα – Υποχρεωτική ασφάλιση ακινήτων και ειδικό τέλος στην κρουαζιέρα

(Alexandros Michailidis / SOOC)

Τι εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ

Φοροαπαλλαγές σε ιδιοκτήτες που θα διαθέσουν τα κενά τους ακίνητα ή εκείνα για βραχυχρόνια μίσθωση για μακροχρόνια μίσθωση, υποχρεωτική ασφάλιση των ακινήτων έναντι φυσικών καταστροφών αλλά και μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρατηρήθηκαν μέσα στο καλοκαίρι σε νησιά λόγω της κρουαζιέρας αποτελούν μερικές από τις παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης σειρά δράσεων με βασικό στόχο την αύξηση του μέσου εισοδήματος τόσο τον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, στις συντάξεις, την άμβλυνση ανισοτήτων και την αντιμετώπιση του  στεγαστικού και του δημογραφικού.

Airbnbn – Κλειστά διαμερίσματα

Αυστηροί περιορισμοί εισάγονται σε συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας όπου έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση στον αριθμό των ακινήτων που διατίθενται με βραχυχρόνια μίσθωση καθιστώντας σχεδόν αδύνατο να βρει κάποιος σπίτι για να νοικιάσει ή αγοράσει. Όπως ανακοινώθηκε, για ένα χρόνο θα απαγορευθούν νέες άδειες για βραχυχρόνιες μισθώσεις στα 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήναςμ όπως στο Κέντρο, στο Θησείο, στα Πετράλωνα, στο Νέο Κόσμο, στο Παγκράτι, κ.α.

Επιπλέον από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο αυξάνεται το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση, αναλογικά, για ξενοδοχεία, καταλύματα και ενοικιαζόμενα ακίνητα μέσω πλατφορμών. Τα συγκεκριμένα έσοδα θα επιστρέφουν στις τοπικές κοινωνίες για να οργανώσουν καλύτερα τις υποδομές τους απέναντι στο βάρος που δέχονται κάθε καλοκαίρι.

Σε μία προσπάθεια να αυξηθεί η διαθεσιμότητα των ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση,  θα απαλλάσσονται από το φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, οι ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εάν μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση.

Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος ανέρχεται στο 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος από ενοίκια, στο 35% για τα επόμενα 23.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος από ενοίκια, δηλαδή για το τμήμα από τις 12.001 έως τις 35.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος και στο 45% για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 35.000 ευρώ.

ΔΕΘ: Ποιοι θα λάβουν την έκτακτη ενίσχυση από την εισφορά των διυλιστηρίων

Υποχρεωτική ασφάλιση

Νέοι κανόνες τίθενται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και στην αποζημίωση που θα λαμβάνουν σε περίπτωση φυσικών καταστροφών καθώς πλέον καθίσταται υποχρεωτική η ασφάλιση τους έναντι φυσικών καταστροφών για τα «ακριβά» ακίνητα. Επιπλέον διπλασιάζεται η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ. Πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση προχωρά σε:

  • Αύξηση της έκπτωσης στο 20% (από 10%) στον ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ  από θεομηνίες.  Για τις ακίνητες περιουσίες μεγαλύτερης αξίας θα διατηρηθεί η έκπτωση 10% στον ΦΠΑ αν ασφαλιστούν. Αν δεν το κάνουν, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς.
  • Όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει, υποχρεωτικά να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Διαφορετικά, δεν θα αποζημιώνονται. Κάτι που θα ισχύσει και για κάθε νέο συμβόλαιο, όπως και για την ανανέωση παλαιάς σύμβασης οχημάτων ιδιωτικής ή επαγγελματικής χρήσης.
  • Καθίσταται υποχρεωτική η ασφάλιση των οχημάτων έναντι φυσικών καταστροφών.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, πέρα από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και χωρίς να αλλάζει η φιλοσοφία του νέου τρόπου φορολόγησης τους, διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων έκπτωσης καθώς θα αφορά όσους κατοικούν σε περιοχές με 1.500 κατοίκους (αντί 500 κατοίκων που ίσχυε φέτος) ενώ το κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζόμενους δεν θα υπολογίζεται προσθετικά αλλά μόνο συγκριτικά.

Επίσης καταργείται ο Ειδικός Φόρος Σταθερής Τηλεφωνίας που ανέρχεται σε 5% για συνδέσεις οπτικής ίνας με ταχύτητες άνω των 100Mbps.

Επεκτείνεται η χορήγηση «GoldenVisa» καθώς εκτός από την απόκτηση ακινήτου θα δίνεται πλέον η δυνατότητα οι πολίτες τρίτων χωρών να επενδύσουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε startup εταιρίες.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν διάφορα προβλήματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κυρίως σε δημοφιλή νησιά, επιβάλλεται Τέλος Κρουαζιέρας ανά επιβάτη που θα αποβιβάζεται σε ελληνικό λιμάνι. Το τέλος θα είναι υψηλότερο σε Σαντορίνη και Μύκονο, χαμηλότερο στα υπόλοιπα λιμάνια, ενώ θα κλιμακώνεται ανά περίοδο.

Πώς θα ενισχυθεί το εισόδημα γιατρών, ενστόλων – Τι αυξήσεις ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Ενίσχυση εισοδήματος

Με στόχο την αύξηση του εισοδήματος των πολιτών το επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις όπως:

  • νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1%, υψηλότερη από ότι είχε αρχικά ανακοινωθεί. Μέχρι το 2027 οι ασφαλιστικές εισφορές θα έχουν μειωθεί κατά 6%
  • Περισσότεροι από 2 εκατ. συνταξιούχοι θα δουν αύξηση 2,2%-2,5% στη σύνταξη τους από τη 1η Ιανουαρίου. Το τελικό ποσοστό θα ξεκαθαρίσει το επόμενο χρονικό διάστημα ανάλογα με την πορεία του πληθωρισμού και το ρυθμό ανάπτυξης.
  • Τον  Απρίλιο του 2025 έρχεται νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από το 830 ευρώ που είναι σήμερα με στόχο το Απρίλιο του 2027 να ανέβει στα 950 ευρώ. Η νέα αύξηση θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τις τριετίες και  σειρά ακόμα επιδομάτων
  • Τον Δεκέμβριο, πριν τα Χριστούγεννα, περίπου από 1,9 εκατ. συμπολίτες μας θα μοιραστούν 243 εκατ. ευρώ ως  έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Ειδικότερα:
  • 670.000 συνταξιούχοι με εισόδημα μέχρι 1.600 ευρώ το μήνα, που δεν θα λάβουν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς θα λάβουν έως και 200 ευρώ.
  • 767.000 δικαιούχοι Επιδόματος Παιδιού, θα εισπράξουν μια επιπλέον δόση του επιδόματος.
  • 220.000 δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και του ΕΦΚΑ θα ενισχυθούν με 200 ευρώ
  • 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες επίσης θα λάβουν 200 ευρώ.
  • 205.000 δικαιούχοι θα λάβουν αυξημένο κατά 50% το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
  • Από την άνοιξη του 2025, σχεδόν 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα αρχίσουν να βλέπουν νέες ετήσιες αυξήσεις οι οποίες, σταδιακά, θα φτάσουν  και τα 100 ευρώ τον μήνα.
  • Έρχεται αυτοτελής φορολόγησης με συντελεστή 22% στην αμοιβή των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ, που ισοδυναμεί με μεσοσταθμική αύξηση αποδοχών κατά 130 ευρώ τον μήνα.
  • Ήδη έχει υπογραφή η ΚΥΑ μέσω της οποίας παρέχεται πρόσθετο κίνητρο έως 7.200 ευρώ ετησίως στους γιατρούς που θα στελεχώσουν δομές υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές.
  • Αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης των ενστόλων (Ένοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό, Αστυνομία και Πυροσβεστική).

Στεγαστικό – Δημογραφικό

Μέσα από σειρά προγραμμάτων αλλά και αυξήσεις επιδομάτων, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το δημογραφικό πρόβλημα αλλά και την απόκτηση στέγης. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

  • Ενίσχυση κατά 20 εκατ. ευρώ των επιδομάτων προς νέους  γονείς, με 173.000 vouchers και 20.000 νέες θέσεις παιδικών σταθμών.
  • Οι εργοδότες που διευκολύνουν το προσωπικό τους με παροχές έως και 5.000 ευρώ ετησίως σε νέους γονείς, θα απαλλάσσονται από τον φόρο για αυτό το ποσό, το οποίο θα προσαυξάνεται για κάθε νέο μέλος της οικογένειας.
  • Σύγκλιση των δικαιωμάτων των τρίτεκνων με των πολύτεκνων, ανεξάρτητα από εισόδημα: από τον διορισμό στο Δημόσιο και την εισαγωγή στα ΑΕΙ μέχρι τη συμμετοχή στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού.
  • Οι «Νταντάδες της Γειτονιάς» θα επεκταθούν με vouchers έως 500 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Άμεση κατάργηση του φόρου 15% στην ασφάλιση υγείας για παιδιά μέχρι 18 ετών.
  • Αναμόρφωση των επιδομάτων ανεργίας ώστε να μην λειτουργούν ως άλλοθι αδήλωτης εργασίας στρέφοντας τις ενισχύσεις σε όσους έχουν αληθινή ανάγκη
  • Ξεκινά το Πρόγραμμα «Σπίτι Μου» ΙΙ, ύψους 2 δισ. με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να αποκτήσουν πρώτη κατοικία πάνω από 15.000 νέοι ή νέα ζευγάρια ηλικίας έως και 50 ετών, με επιτόκιο στο μισό από το εμπορικό.
  • Πρόγραμμα 400 εκατ. ευρώ για δάνεια έως 20.000 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο και στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση χιλιάδων παλαιών κατοικιών.

Αγρότες

Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες αλλά και αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας έχει καταρτίσει η κυβέρνηση. Πρόκειται για παρεμβάσεις που σχετίζονται με:

  • Τη μονιμοποίηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, από το 2025 και για τα επόμενα χρόνια τα ποσά αυτά θα επιστρέφονται με δίκαιο και αναλογικό τρόπο.
  • Τη θεσμοθέτηση ευέλικτου σύστηματος διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων αγροτών και συνεταιρισμών, ώστε με βάση τις  δυνατότητές τους να μειώνονται οι τόκοι και να καταργείται μέρος του οφειλόμενου κεφαλαίου ενώ σε βάθος χρόνου η αποπληρωμή θα γίνεται με δυνατότητα αναχρηματοδότησης και οριστικής διευθέτησης και εξάλειψης εμπράγματων βαρών.
  • Την καθιέρωση προγράμματος 600 εκατ ευρώ για την αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην επικράτεια.
  • Την υιοθέτηση σχεδίου ανταλλαγής και αντιπαροχής των αδρανών δημόσιων γαιών που ανήκουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τις εκτάσεις αυτές, επενδυτές του χώρου θα αναλάβουν να καλλιεργούν, κατασκευάζοντας θερμοκήπια μεγάλης κλίμακας αποκλειστικά με εξαγωγικά αγροδιατροφικά προϊόντα υψηλής αξίας.

Επίσης με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΠΔΕ η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην παροχή

  • δωρεάν απογευματινών χειρουργείων σε 37.000 πολίτες με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης
  • αναβάθμιση και ανακαίνιση σχολικών μονάδων με 250 εκατ. ευρών από το ΠΔΕ. Το νέο πρόγραμμα θα ονομαστεί «Μαριέττα Γιαννάκου. Στόχος είναι το ποσό αυτό να αυξηθεί σημαντικά μέσω ιδιωτικών χορηγιών