Παρεμβάσεις ως προς τα επιδόματα που καταβάλλει η πολιτεία για τη στήριξη της οικογένειας (παιδιού, στέγασης), αλλά και για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, αναμένεται να περιλαμβάνει η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το βήμα της ΔΕΘ.
Ειδικά το επίδομα παιδιού εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σημαντικά, ως μέτρο κοινωνικής ευαισθησίας, που λειτουργεί και ως κίνητρο για να περιοριστεί το δεδομένο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.
Παράλληλα οι αναφορές στο πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ», σε συνδυασμό με μέτρα περιορισμού του στεγαστικού προβλήματος θα έχουν ειδική θέση στην πρωθυπουργική ομιλία.
Την ίδια στιγμή, δεν θα λείψουν οι ξεχωριστές αναφορές σε μια σειρά από ζητήματα εργασιακού (επίδομα ανεργίας, ψηφιακή κάρτα) και ασφαλιστικού ενδιαφέροντος (μέτρα για τους συνταξιούχους).
ΔΕΘ: Οι αυξήσεις σε γιατρούς, νοσηλευτές, ενστόλους και συνταξιούχους
Αναλυτικά οι παρεμβάσεις
Πιο αναλυτικά, τα μέτρα που φαίνεται να έχουν «κλειδώσει» έχουν ως εξής:
Επίδομα παιδιού: Σήμερα για το πρώτο παιδί ανέρχεται στα 70 ευρώ. Είναι πιθανό να αυξηθεί στα επίπεδα των 100 ευρώ, ίσως και περισσότερο. Για το δεύτερο παιδί είναι στα 42 ευρώ και για το τρίτο στα 28 ευρώ. Και εκεί θα υπάρξουν αυξήσεις, που μπορεί να φτάσουν έως και τον διπλασιασμό τους. Τρίτεκνοι – πολύτεκνοι: Εξίσωση προνομίων και φοροαπαλλαγών, ως μέτρο ενάντια στο δημογραφικό πρόβλημα. Επιδόματα: Αλλάζει η διαδικασία καταβολής του επιδόματος ανεργίας, ενώ παρεμβάσεις αναμένονται και στα επιδόματα τέκνων, γέννησης, οικονομικής ενίσχυσης αναδοχής και μητρότητας.
Ασφαλιστικές εισφορές: Θεωρείται δεδομένη η μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Υπάρχουν σκέψεις για μείωση κατά 0,6 μονάδα, ώστε μαζί με τις 4,4 μονάδες που έχουν ήδη περικοπεί από το 2019 έως τώρα, να υπάρξει συνολική υποχώρηση των εισφορών κατά 5 μονάδες. Έτσι, καλύπτεται η προεκλογική δέσμευση του 2019. Δεν μπορεί όμως να αποκλειστεί ότι η υποχώρηση των εισφορών θα φτάνει στη μία μονάδα το 2025, ώστε να γίνει πιο εμπροσθοβαρής.
Εισφορά αλληλεγγύης: Το μεγάλο «στοίχημα» για τους συνταξιούχους που επιθυμούν την κατάργησή της. Το πιθανότερο όμως είναι να υπάρξουν αλλαγές στα κλιμάκια και να μην επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ, όπως συμβαίνει έως τώρα. Κύριες συντάξεις: Αύξηση στο ανταποδοτικό σκέλος το 2025, σύμφωνα με τον νεοσύστατο δείκτη μισθών.
Επίδομα προσωπικής διαφοράς: Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε περίπου 750.000 συνταξιούχους που διατηρούν ακόμα προσωπική διαφορά στις συντάξεις τους και έτσι θα χάσουν τις αυξήσεις του 2025.
Επίδομα χαμηλοσυνταξιούχων: Έκτακτη ενίσχυση σε τουλάχιστον 800.000 συνταξιούχους με πολύ μικρές συντάξεις (το όριο θα τεθεί στα 700 ή στα 800 ευρώ). Ανάλογη ενίσχυση αναμένεται και στους δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Ψηφιακή Κάρτα: Επέκταση του μοντέλου σε τουρισμό και εστίαση, με προσθήκη τουλάχιστον 600.000 εργαζόμενων στη διαδικασία καταγραφής του ωραρίου σε «πραγματικό χρόνο».
Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας: Με δεδομένο ότι πρέπει έως τις 15 Νοεμβρίου η Βουλή να επικυρώσει την Κοινοτική Οδηγία για τον Κατώτατο Μισθό και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), αναμένεται να γίνει αναφορά στην προσπάθεια στήριξης του μέσου μισθού, με παράλληλη διευκόλυνση της διαδικασίας υπογραφής νέων Κλαδικών Συμβάσεων.