Skip to main content

ΔΕΘ: Οι αυξήσεις σε γιατρούς, νοσηλευτές, ενστόλους και συνταξιούχους

(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

Μείωση φόρων σε επαγγελματίες - Κίνητρα για παιδιά και αύξηση επιδομάτων - Μέτρα για την επίλυση του στεγαστικού

Έμφαση στο τρίπτυχο υγεία, παιδεία, μάχη κατά της ακρίβειας θα δώσει ο πρωθυπουργός από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το σήμα για ένα RESTART του κυβερνητικού έργου, παρουσιάζοντας ουσιαστικά τον Οδικό Χάρτη έως το 2027, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου ρίχνει πλέον το βάρος του σε συγκεκριμένα παραδοτέα έργα αλλά και άμεσης επίδρασης μέτρα που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Ο κύρος ερρίφθη και για τη διάθεση 500 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση όλων των σχολικών κτιρίων στην επικράτεια.

88η ΔΕΘ: Ανοίγει σήμερα τις πύλες της με πάνω από 1.300 άμεσους και έμμεσους εκθέτες – Τιμώμενη χώρα η Γερμανία

Ποιοι θα δουν αυξήσεις στις αποδοχές ή μειώσεις στα βάρη

Το σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει αυξήσεις στις αποδοχές γιατρών, νοσηλευτών και ενστόλων. Οι αυξήσεις αυτές θα είναι πάντα εντός του δημοσιονομικού πλαισίου.

Επιπλέον θα ανακοινωθούν αυξήσεις στις συντάξεις, αλλά και η χορήγηση έκτακτου οικονομικού βοηθήματος σε χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ήδη άλλωστε ανακοινώθηκε η θεσμοθέτηση επιπρόσθετου οικονομικού κινήτρου για την προσέλκυση και παραμονή ιατρών σε προβληματικές ή άγονες περιοχές, από 200 έως και 600 ευρώ το μήνα ανάλογα και την ειδικότητα.

Δεδομένη εξάλλου πρέπει να θεωρείται και η εμπροσθοβαρής μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα από φέτος, αλλά και η κατάργηση του τέλους  επιτηδεύματος.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, όπως μάλιστα διαμηνύουν όλα τα κορυφαία στελέχη της να μην παρεκκλίνει των δημοσιονομικών στόχων, γεγονός που σημαίνει ότι το συνολικό «πακέτο» θα είναι περιορισμένο και προσαρμοσμένο στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που θέτει από το 2025 η Ε.Ε. και δεσμεύουν όλα τα κράτη- μέλη και συνεπώς και την Ελλάδα.

Επισημαίνεται ότι οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες επιτρέπουν στη χώρα μας αύξηση δαπανών κατά 3 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν ώστε να αυξηθεί το όριο αυτό από τα 3 στα 3,3 – 3,4 δισ. ευρώ και έτσι οι κάθε λογής παροχές να αυξηθούν ανάλογα.

Σε κάθε περίπτωση η θετική πορεία των εσόδων το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024 αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο διεύρυνσης των παροχών, χωρίς μάλιστα να αποκλείονται και ορισμένες «εκπλήξεις» από τον Πρωθυπουργό.

Στο πλαίσιο αυτό το Πρωθυπουργικό «καλάθι» της ΔΕΘ, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις:

Τι θα λάβουν οι συνταξιούχοι

  • Νέα αύξηση συντάξεων 2% – 2,5% το 2025
  • Επίδομα προσωπικής διαφοράς  ύψους 100 – 200 ευρώ το οποίο θα δοθεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα σε συνταξιούχους που δεν θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις λόγω προσωπικής διαφοράς. Έκτακτο επίδομα θα λάβουν και ευάλωτες ομάδες πολιτών και τα χρήματα αυτά θα αντληθούν από την έκτακτη εισφορά που έχει επιβληθεί στα διυλιστήρια.
  • Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης που επιβαρύνει όσους λαμβάνουν σύνταξη πάνω από 1.400 ευρώ.

Τα σχέδια για τους ελεύθερους επαγγελματίες

  • Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, μετά και τη μείωση του κατά 50% φέτος
  • Βελτιώσεις σε ότι αφορά τη φορολόγηση τους (θα δικαιούνται περισσότεροι την έκπτωση 50% στο τεκμαρτό εισόδημα)
  • Μείωση εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών όχι κατά μισή, όπως ήταν προγραμματισμένο, αλλά κατά 1 μονάδα

Τα μέτρα για οικογένειες, νέους, ανέργους

  • Αύξηση επιδόματος παιδιού. Σήμερα, το επίδομα παιδιού χορηγείται από το πρώτο παιδί και το συνολικό ποσό καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων παιδιών και την κατηγορία του οικογενειακού εισοδήματος. Ειδικότερα, το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 70, 42 ή 28 ευρώ για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 140, 84 ή 56 ευρώ για το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.
  • Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει αύξηση 20% του επιδόματος παιδιού από το 2025, στα υφιστάμενα ποσά. Αυτό σημαίνει ότι οι μηνιαίες παροχές θα κυμανθούν από 34 ευρώ έως 168 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Για παράδειγμα, μία οικογένεια με τρία παιδιά που σήμερα λαμβάνει 210 ευρώ το μήνα, θα δει το ποσό αυτό να αυξάνεται σε 252 ευρώ, αποφέροντας μια επιπλέον ετήσια ενίσχυση ύψους 504 ευρώ.
  • Ανταποδοτικότερο και δικαιότερο επίδομα ανεργίας (αυξημένο τους πρώτους μήνες ανεργίας ανάλογα και με τις εισφορές που έχει καταβάλει ο δικαιούχος και χαμηλότερο τους επόμενους)
  • Αύξηση φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος

Η αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης

  • Φοροκίνητρα για να ανοίξουν τα κλειστά σπίτια ιδιοκτητών
  • Νέο πρόγραμμα «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ» για την παροχή χαμηλότοκων δανείων για την απόκτηση κατοικίας, ενώ εξετάζεται διεύρυνση του ηλικιακού ορίου ώστε δικαιούχοι να είναι άτομα ηλικίας έως 49 ετών και όχι έως 39 ετών όπως στον πρώτο κύκλο.

Βασικός στόχος είναι να διευρυνθεί ο αριθμός των ζευγαριών που θα μπορέσουν να αγοράσουν α΄ κατοικία με χαμηλότοκα ή ακόμα και άτοκα δάνεια. Μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, θα ακολουθήσει σχετικό αίτημα από την Ελλάδα για αναθεώρηση του δανειακού σκέλους του Σχεδίου Ανάκαμψης και να προχωρήσει η διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος.

Στην πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά στην Κομισιόν και είναι υπό συζήτηση προβλέπονται:

  • διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων καθώς το ηλικιακό όριο αυξάνεται από 25 έως 39 ετών στα 49-50 έτη
  • διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων των δικαιούχων με αύξηση του ορίου στις 20.000 ευρώ από 16.000 ευρώ για τον άγαμο, με αντίστοιχη αύξηση των ορίων για ζευγάρια και όσους έχουν παιδιά. Επισημαίνεται ότι στο προηγούμενο πρόγραμμα δικαιούχοι ήταν όσοι είχαν ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ έως 16.000 ευρώ για άγαμο, 24.000 ευρώ για ζευγάρι συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, 27.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του πρώτου. Επίσης, δεν διέθεταν ακίνητο που να καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες
  • τα επιτόκια θα κυμαίνονται στο ήμισυ εκείνων που προσφέρονται στην αγορά ή και άτοκα εφόσον αφορούν οικογένειες με περισσότερα από 3 παιδιά ή μονογονεϊκές οικογένειες
  • η παλαιότητα του ακινήτου, με βάση την ελληνική πρόταση, δεν αλλάζει και παραμένει η ίδια με το προηγούμενο πρόγραμμα που είναι τουλάχιστον 15 ετών.
  • Βελτιώσεις στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω- Νοικιάζω» (αύξηση επιδότησης από 4.000 σε 6.000 ευρώ)
  • Κοινωνική αντιπαροχή: Αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου και κατασκευή νέων για να χρησιμοποιηθούν ως φθηνή στέγη. Το σχέδιο  ειδικότερα προβλέπει την ανέγερση περισσότερων από 2.500 κατοικιών για πολίτες ηλικίας έως 39 ετών.