Skip to main content

Η γκρίνια των υπουργών, η τραγωδία του Κασσελάκη και ο CEO που γύρισε από… τη ζέστη

Aris Oikonomou / SOOC
Δεν υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση, είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει ο πρωθυπουργός. Πρέπει να πείσει πρώτα τους υπουργούς του

Πολιτικοί και επιχειρηματίες παλεύουν με τις υψηλές θερμοκρασίες

Εξαγγελίες, παροχές, μποναμάδες και απαλλαγές – από όλα θα έχει το καλάθι της ΔΕΘ. Αλλά όλα από λίγο – όσο επιτρέπουν οι Βρυξέλλες. Από το Μαξίμου θέλουν να στείλουν μήνυμα πως δεν υπάρχει μεταρρυθμιστική … κόπωση, αν και θα πρέπει να πειστούν για αυτό πρώτα οι ίδιοι. Τα «γαλάζια» κλιμάκια έχουν λάβει πάντως εντολή για έναν νέο κύκλο περιοδειών, αρχής γενομένης από τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Οδηγία είναι να μην περιοριστούν μόνο στις πρωτεύουσες των νόμων αλλά να γίνει εκστρατεία χωριό – χωριό και πόρτα – πόρτα.

4 υπουργοί, πολλή γκρίνια

Και ποια είναι η λέξη που θα ακούσουμε περισσότερο από κάθε άλλη από πρωθυπουργικά και υπουργικά χείλη στη Θεσσαλονίκη; Ανάπτυξη. Έχουμε την δεύτερη υψηλότερη στην Ευρωζώνη, θα μας πουν. Τι δεν θα μας πουν; Πού σκοντάφτει η υλοποίηση του αναπτυξιακού νόμου. Εδώ έχουμε ένα παιχνίδι μετάθεσης ευθυνών και… γκρίνιας.
Το υπουργείο Ανάπτυξης έφερε το 2022 ένα νέο αναπτυξιακό νόμο, τον 4887/2022, ο οποίος περιλαμβάνει 13 καθεστώτα προγράμματα. Έκτοτε προκηρύχθηκαν μόλις 4 καθεστώτα και για τα δύο εξ αυτών δεν έχει γίνει καμία αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων. Αρχικά ο τότε υπεύθυνος αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, «γκρίνιαζε» ότι δεν ενέκρινε κονδύλια ο τότε αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Τη θέση του κ. Σκυλάκακη, βεβαίως την πήρε στη συνέχεια και ο κ. Παπαθανάσης, με αποτέλεσμα να είναι ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας αυτός που στη συνέχεια γκρίνιαζε για τη μη έγκριση των κονδυλίων, αυτή τη φορά από τον κ. Παπαθανάση. Μάλιστα ο ίδιος είχε φιλόδοξες ιδέες για τον αναπτυξιακό, αλλά δεν πρόλαβε να τις υλοποιήσει, διότι τον «έφαγε» το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Τώρα είναι ο Τάκης Θεοδωρικάκος που θέλει να αλλάξει εκ βάθρων τον αναπτυξιακό, διότι όπως σωστά λέει, είναι υπουργός Ανάπτυξης και όχι της «ακρίβειας». Τρεις υπουργοί της ίδιας κυβέρνησης, δεν μπόρεσαν να κάνουν κάτι ουσιαστικό. Μένει να δούμε αν ο τέταρτος, καταφέρει κάτι. Μέχρι τότε οι επενδυτές θα περιμένουν…

Το δράμα του Κασσελάκη

Καμία γκρίνια βεβαίως δεν συγκρίνεται με αυτή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς προετοιμάστηκε για τη σκληρή μάχη του Σαββατοκύριακου ο Στέφανος Κασσελάκης; Παρακολούθησε την τραγωδία του Αισχύλου «Ορέστεια», σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου για να πάρει… ιδέες. Απαθανατίστηκε μάλιστα χαμογελαστός με την πρόεδρο του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, σε παρακείμενη θέση. Μία ημέρα νωρίτερα την ίδια παράσταση είχε παρακολουθήσει ο προκάτοχός του Αλέξης Τσίπρας έχοντας δίπλα του τον Δημήτρη Κουτσούμπα. Νυν και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να ανταλλάξουν απόψεις περί δράματος, δικαίωσης και κάθαρσης… αν μιλούσαν.

Η τελευταία πράξη του δράματος για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παιχτεί πάντως στην Κεντρική Επιτροπή που θα κρίνει τις μετέπειτα εξελίξεις, με την «κάθαρση» για το κόμμα να μοιάζει αυτή τη στιγμή άπιαστος στόχος. Το εάν μετά το ΣΚ θα έχουμε κόμμα ή μόνο δράμα, δεν το ξέρουμε. Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι το θερμόμετρο θα ανέβει… επικίνδυνα.

Ο CEO που δεν άντεξε τη ζέστη

Και μιας και ο λόγος για υψηλές θερμοκρασίες, ας θυμηθούμε μια ιστορία από τον καλοκαίρι, το οποίο τυπικά ολοκληρώθηκε πριν μερικές ημέρες. Ο επικεφαλής και βασικός μέτοχος μίας εκ των μεγαλύτερων εισηγμένων του Χ.Α., ο οποίος φημίζεται για την εκκεντρικότητά του, εμφανίστηκε με πουκάμισο και… μαγιό κατά τη διάρκεια συνέντευξης για την πρόσληψη στελέχους. Η συνεντευξιαζόμενη, από την πλευρά της, ντυμένη στην τρίχα. Πάντως, μετά την ολοκλήρωση του ραντεβού, ο έμπειρος CEO φημολογείται ότι πήγε κατευθείαν στην παραλία για βουτιά.

Οι καυτές εξελίξεις στην Profile

Βουτιά διαρκείας έχουμε το τελευταίο διάστημα και στον τεχνολογικό κλάδο διεθνώς. Αλλά στο Χ.Α. η Profile στέκεται κόντρα στο ρεύμα. Η εικόνα της μετοχής στο ταμπλό (πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με σωρευτικά κέρδη περίπου +15%) μαρτυρά ότι κάτι μεγάλο έρχεται. Δεν είναι τυχαίο ότι η εισηγμένη του Χαράλαμπου Στασινόπουλου αποτιμάται σήμερα κοντά στα 130 εκατ. ευρώ, απέχοντας ελάχιστα από τα ιστορικά υψηλά.

Και ένα placement που θα ανάψει φωτιές

Σταθερά κάτω των 8 ευρώ κινείται στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Κι αυτό φαίνεται ότι έχει αυξημένη βαρύτητα, αν αναλογιστούμε ότι βρισκόμαστε προ των πυλών των οριστικών αποφάσεων για το placement του ΤΧΣ. Ιδίως σε ό,τι αφορά την τιμή διάθεσης μέρους των μετοχών του δημοσίου (συνολικά ελέγχει το 18,3%). Φαίνεται, λοιπόν, ότι ασκούνται πιέσεις, ώστε αυτή να μην ξεπερνά τα 8 ευρώ. Κι αυτό είναι κάτι, το οποίο σίγουρα δεν το επιθυμούν οι άνθρωποι του ΤΧΣ.