Skip to main content

Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης την ώρα που οι ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες φλερτάρουν με τη στασιμότητα

Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με σχεδόν 4πλάσιο ρυθμό από το μέσο όρο της ευρωζώνης

Με ένα θετικό στοιχείο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ανεβαίνει o πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να καταγράφει πολλαπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Το β΄ τρίμηνο του έτους η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,3%  σε ετήσια βάση και 1,1% συγκριτικά με το α΄ τρίμηνο του 2024.

Αν λάβει κανείς υπόψη του την κατάσταση στην ευρωζώνη, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με σχεδόν 4πλάσιο ρυθμό από το μέσο όρο της ευρωζώνης και της Ε.Ε. γενικότερα (0,6%), καταλαμβάνοντας την 8η θέση μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε. και τη δεύτερη, μετά την Πολωνία, σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2023.

Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2024, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,1% με την Πολωνία να είναι η μόνη χώρα που η οικονομία της «έτρεξε» με υψηλότερο ρυθμό, στο 1,5%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,2% το β΄ τρίμηνο του έτους από 0,3% το α΄ τρίμηνο.

Σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2023, το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,3%, ο όγδοος υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης μετά την  Μάλτα (4,2%), την Πολωνία (4%), την Κύπρο (3,7%), την Κροατία (3%), την Ισπανία (2,9%), τη Νορβηγία (2,6%) και τη Δανία (2,5%). Όσον αφορά το μέσο ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης, διαμορφώθηκε στο 0,6%

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης με ανάρτηση του στο facebook τόνισε ότι σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, «το 2ο τρίμηνο είχαμε το δεύτερο υψηλότερο ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Φαντάζομαι αδιάφορο για τους κήρυκες του μηδενισμού…»

Στήριγμα στο ελληνικό ΑΕΠ εξακολουθούν να αποτελούν οι επενδύσεις και η ιδιωτική κατανάλωση. Βελτίωση σημείωσε ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών οι οποίες όμως υστερούν σε σχέση με τις εισαγωγές, επιβαρύνοντας το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.  Πιο συγκεκριμένα, το δεύτερο τρίμηνο οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν σχεδόν κατά 3,9%. Η καταναλωτική δαπάνη σημείωσε άνοδο 0,9%, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,1% και οι εισαγωγές κατά 9,6%.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Άνοιξη, ο ρυθμός ανάπτυξης για φέτος εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 2,5%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,2% όπως και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος σε πρόσφατο άρθρο είχε τονίσει ότι η ελληνική οικονομία έχει σημαντικές θετικές προοπτικές σημειώνοντας ότι οι τρεις απαράβατοι όροι για συνέχιση της ανάπτυξης είναι η πολιτική σταθερότητα, η δημοσιονομική υπευθυνότητα και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η επίδοση της ελληνικής οικονομίας έρχεται σε μία περίοδο που ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης όπως η Γερμανία είναι αντιμέτωπες με τη στασιμότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα στοιχεία της Εurostat, το δεύτερο τρίμηνο του έτους το γερμανικό ΑΕΠ, παρέμεινε στάσιμο. Στη Γαλλία ο ρυθμός ανάπτυξης κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024, φτάνοντας στο 1% ενώ και η ιταλική οικονομία συνεχίζει να καταγράφει μέτρια ανάπτυξη στο 0,9%