Skip to main content

Τράπεζες: Μειώνουν ή και μηδενίζουν τις προμήθειες στις συναλλαγές ενόψει ΔΕΘ

O υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης είχε προειδοποιήσει τα πιστωτικά ιδρύματα «να υιοθετήσουν πιο δίκαια συστήματα»

Τον μηδενισμό ή τη μείωση των προμηθειών σε συγκεκριμένες κατηγορίες τραπεζικών υπηρεσιών, όπως εμβάσματα και (επαν)έκδοση καρτών, ανακοίνωσαν την Πέμπτη η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank, λαμβάνοντας τη σκυτάλη από τη Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς που είχαν προβεί σε αντίστοιχες ενέργειες τον περασμένο Ιούλιο.

Θυμίζεται ότι στα μέσα Ιουλίου ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης είχε προειδοποιήσει τα πιστωτικά ιδρύματα «να υιοθετήσουν πιο δίκαια συστήματα με βάση τις πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών ή επιχειρήσεων με μεγάλα δίκτυα πελατών στην Ελλάδα». Σε διαφορετική περίπτωση, είχε τονίσει ο υπουργός, θα υπάρξουν νομοθετικές παρεμβάσεις.

Το ζήτημα των τραπεζικών προμηθειών επανέφερε με χθεσινή του ανακοίνωση ο κ. Χατζηδάκης, διαμηνύοντας προς τις εγχώριες τράπεζες ότι θα πρέπει να εκσυγχρονίσουν και να κάνουν «πιο φιλικό προς τους πολίτες το πλαίσιο των προμηθειών τους». Σημειώνεται ότι οι εν λόγω δηλώσεις -καθώς και οι πρωτοβουλίες των τραπεζών- τοποθετούνται χρονικά λίγα 24ωρα πριν την έναρξη της 88ής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης όπου τα μέτρα κατά της ακρίβειας αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Ποιες προμήθειες ψαλιδίζονται

Εθνική Τράπεζα

Με χθεσινή της ανακοίνωση, η Εθνική Τράπεζα εξήγγειλε μείωση κατά 50% στα έξοδα εξόφλησης λογαριασμών μέσω ΑΤΜ και μηχανημάτων πληρωμών, καθώς και στα έξοδα έκδοσης καρνέ επιταγών (από 2 σε 1 ευρώ). Στις μεταφορές χρημάτων, προχωρά σε μείωση της προμήθειας άμεσου εμβάσματος σε 1,5 ευρώ από 2,5 ευρώ για ποσά έως 500 ευρώ. Τέλος, μηδενίζει τις προμήθειες μετατροπής συναλλάγματος για τους κατόχους προπληρωμένων καρτών μέσω της εφαρμογής Next, ενώ μηδενίζει και την προμήθεια εκφόρτισης προπληρωμένων καρτών από 2 ευρώ.

Η τράπεζα υποστηρίζει ότι έχει διατηρήσει σε εύλογα επίπεδα τις χρεώσεις στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω IRIS και POS, εφαρμόζοντας και ανώτατο όριο χρέωσης για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων, δίνοντας προτεραιότητα στη σύνδεση καταστήματος και digital υπηρεσιών. Ο νέος τιμοκατάλογος θα ισχύσει για τους πελάτες της τράπεζας από τις 20 Σεπτεμβρίου.

Alpha Bank

Επίσης σε χθεσινή της ανακοίνωση, η Alpha Bank εξήγγειλε τη μείωση ή ακόμη και τον μηδενισμό των προμηθειών σε συγκεκριμένες υπηρεσίες και προϊόντα για 1,5 εκατομμύρια πελάτες της. Στην κατηγορία των εμβασμάτων, προχωρά σε μείωση της προμήθειας σε 1 ευρώ (για ποσά έως 1.000 ευρώ) στα εξερχόμενα εμβάσματα Ιδιωτών μέσω myAlpha Web ή myAlpha Mobile. Επιπλέον, προχωρά σε μηδενισμό των χρεώσεων για την επανέκδοση χρεωστικής κάρτας λόγω απώλειας ή φθοράς, για την έκδοση και πρώτη φόρτιση προπληρωμένης κάρτας Mastercard και για την επανέκδοση προπληρωμένης κάρτας Mastercard λόγω απώλειας ή φθοράς.

Επιπλέον, η Alpha παρέχει δωρεάν την υπηρεσία άμεσων πληρωμών (IRIS) στους εμπόρους, ενώ ευνοϊκή τιμολόγηση παρέχεται και μέσω των συνδρομητικών πακέτων συναλλαγών myAlpha Benefit. Οι νέες μειωμένες χρεώσεις θα ισχύουν από την προσεχή Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου.

Τράπεζα Πειραιώς

Σε ανάλογες εξαγγελίες είχε προβεί και η Τράπεζα Πειραιώς στα τέλη Ιουλίου, ενημερώνοντας τους πελάτες της ότι εφαρμόζει σε νέα μείωση κατά 50% στο τιμολόγιο χρεώσεων της διατραπεζικής υπηρεσίας IRIS payments για επαγγελματική χρήση, με στόχο να ενθαρρύνει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και να διευκολύνει περαιτέρω την αποδοχή άμεσων πληρωμών από ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις.

Επιπλέον, προχώρησε σε μηδενισμό της προμήθειας εξερχόμενου εμβάσματος έως 15.000 ευρώ από ιδιώτη μέσω Phone Banking καθώς και την προμήθεια για την πληρωμή πιστωτικής κάρτας άλλης τράπεζας από ιδιώτη μέσω Phone Banking.

Eurobank

Διαφορετική προσέγγιση υιοθέτησε η Eurobank η οποία ανακοίνωσε στα μέσα Ιουλίου τέσσερα συνδρομητικά πακέτα που προσφέρει στους πελάτες της τα οποία οδηγούν, συνολικά, σε σημαντικές εξοικονομήσεις από τα συναλλακτικά τους έξοδα.

Τα εν λόγω πακέτα έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις διαφορετικές ανάγκες των χρηστών, ανάλογα με την ποσότητα αλλά και το είδος των συναλλαγών που πραγματοποιούν μέσω των ψηφιακών καναλιών της τράπεζας. Μερικά παραδείγματα είναι οι δωρεάν εκδόσεις/επανεκδόσεις καρτών, δωρεάν εμβάσματα έως 500 ευρώ ημερησίως, δωρεάν πάγιες εντολές κ.α.