Skip to main content

Έρχεται ο «Τειρεσίας» των ενοικιαστών: Μαύρη λίστα για κακοπληρωτές

ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / INTIME NEWS

Θα ενταχθεί στο Μητρώο Ιδιοκτησίας Ακινήτων - Αυτόματη ενημέρωση κάθε φορά που ο ιδιοκτήτης θα δηλώνει λύση της μίσθωσης

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

«Μεγάλο αδελφό» για τους κακοπληρωτές ενοικίων, δημιουργώντας ένα νέο ειδικό Μητρώο, προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που σχεδιάζει για την παροχή κινήτρων και τη διάθεση προς ενοικίαση των κλειστών διαμερισμάτων.

Επισημαίνεται ότι και το εν λόγω νέο ηλεκτρονικό μητρώο ετοιμάζει η ΑΑΔΕ, στο πλαίσιο δημιουργίας του Μητρώου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του φθινοπώρου, ώστε να τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του έτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο Μητρώο θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία για τα ακίνητα των φορολογουμένων και θα συνδέεται με το Κτηματολόγιο.

Ο νέος «Τειρεσίας» για τους κακοπληρωτές ενοικίων θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία των ενοικιαστών καθώς και το προφίλ τους ώστε, όπως ανέφερε στο ΣΚΑΪ o επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού Αλ. Πατέλης, οι ιδιοκτήτες που θέλουν να ενοικιάσουν τα ακίνητά τους θα μπορούν να μάθουν άμεσα εάν ο υποψήφιος ενοικιαστής είναι φερέγγυος ή θα τους αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς.

Ανείσπρακτα εισοδήματα

Παράλληλα, η κίνηση αυτή θα βοηθήσει και δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακίνητων που όχι μόνο δεν εισπράττουν ενοίκια αλλά καλούνται να πληρώσουν και επιπλέον φόρο, που μπορεί να φθάνει και 45%, αν δεν έχουν φροντίσει προηγουμένως:

  • να έχουν εκδώσει εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.
  • να καταθέσουν στην Εφορία φωτοαντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί.

Στην περίπτωση φυσικά που δεν υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη δήλωση των ανείσπρακτων ενοικίων, τότε τα ποσά που έχουν δηλωθεί στην Εφορία ως ανείσπρακτα εισοδήματα δεν θα ληφθούν υπόψη με τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρούν σε νέα εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης που έχει υποβληθεί επιβάλλοντας έξτρα φόρο για τα συγκεκριμένα ποσά.

Επισημαίνεται ότι με βάση την ισχύουσα κλίμακα το ετήσιο καθαρό φορολογητέο εισόδημα από ενοίκια φορολογείται αυτοτελώς από το πρώτο ευρώ, αφού προηγουμένως αφαιρεθεί ποσοστό 5% που αναγνωρίζεται ως δαπάνη για επισκευή, συντήρηση, ανακαίνιση και άλλες λειτουργικές ανάγκες των εκμισθούμενων ακινήτων.

Ειδικότερα, τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται ως εξής:

  • 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ του εισοδήματος
  • 35% για τα επόμενα 23.000 ευρώ, δηλαδή στο τμήμα του εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ
  • 45% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ.

Έρχεται το Μητρώο Ιδιοκτησίας Ακινήτων

Το ανωτέρω μητρώο των κακοπληρωτών ουσιαστικά θα αποτελεί υποσύστημα του νέου γενικού ηλεκτρικού αρχείου που ονομάζεται «Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων» και θα περιλαμβάνει τα στοιχεία του ηλεκτρονικού «περιουσιολογίου» που έχει δημιουργήσει εδώ και πολλά έτη η ΑΑΔΕ βάσει των υποβληθεισών δηλώσεων Ε9 των φυσικών και των νομικών προσώπων.

Επίσης, θα περιλαμβάνει και όλα τα στοιχεία για τις μισθώσεις ακινήτων αφού σ’ αυτό οι μεν ιδιοκτήτες θα υποχρεούνται να δηλώνουν σε ξεχωριστά πεδία εάν εκμισθώνουν τα ακίνητά τους, οι δε ενοικιαστές θα πρέπει να εμφανίζουν τα ακίνητα για τα οποία καταβάλλουν ενοίκια και να δηλώνουν και τα ποσά των μηνιαίων και ετήσιων μισθωμάτων που πληρώνουν.

Σε κάθε περίπτωση, κάθε φορολογούμενος – χρήστης του νέου αυτού Μητρώου θα έχει τη δυνατότητα να βλέπει από τη μια πλευρά πλήρη και αναλυτικά στοιχεία για τα ακίνητα που έχει στην κατοχή του και από την άλλη πλήρη και αναλυτικά στοιχεία για τα ακίνητα που χρησιμοποιεί ως ενοικιαστής. Ουσιαστικά το νέο αυτό Μητρώο θα έχουν υποχρέωση να το ενημερώνουν τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και οι ενοικιαστές ακινήτων. Συγκεκριμένα, το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που θα υποβάλλεται από ιδιοκτήτη ακινήτου και θα γίνεται αποδεκτή από τον ενοικιαστή του ίδιου ακινήτου δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης. Επίσης το Μητρώο αυτό θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που ένας ιδιοκτήτης θα δηλώνει τη λύση της μίσθωσης ενός ακινήτου του.

Τα δεδομένα αυτού του Μητρώου θα διασυνδεθούν με το ηλεκτρονικό αρχείο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, προκειμένου τα στοιχεία για τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας τους να επικαιροποιούνται σε πραγματικό χρόνο και να προσυμπληρώνονται σωστά από την ΑΑΔΕ στα έντυπα Ε1 και Ε2 των φορολογικών τους δηλώσεων, οι δε δαπάνες των ενοικιαστών για πληρωμές μισθωμάτων να προσυμπληρώνονται κι αυτές με τα σωστά στοιχεία στα δικά τους έντυπα Ε1 και να μη χρειάζεται ουσιαστικά καμία πρόσθετη ενέργεια συμπλήρωσης ή διόρθωσης προσυμπληρωμένων στοιχείων τόσο από τους ιδιοκτήτες όσο και από τους ενοικιαστές.