Skip to main content

Δύο χρησμοί για την οικονομία στο παρά 1′ της ΔΕΘ: DBRS και ΑΕΠ θα κρίνουν τις τελευταίες πινελιές στις εξαγγελίες

Θετικά μηνύματα  για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ φέτος σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες

Υπάρχουν δύο λόγοι που ορισμένα σημεία από την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αναμένεται να «κλειδώσουν» λίγες ώρες πριν από το απόγευμα του Σαββάτου. Ο ένας είναι η ανακοίνωση των προσωρινών στοιχείων για την πορεία του ρυθμού ανάπτυξης το β’ τρίμηνο του έτους από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) αλλά και η αξιολόγηση του οίκου DBRS για την ελληνική οικονομία την Παρασκευή.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις κλυδωνίζουν την παγκόσμια οικονομία, η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη, η γερμανική, κινήθηκε με αρνητικούς ρυθμούς το β΄ τρίμηνο του έτους και η ακρίβεια  εξακολουθεί να προβληματίζει ιδιαίτερα τα νοικοκυριά σε Ευρώπη και Αμερική. Στοιχεία που δεν αφήνουν ανεπηρέαστη την Ελλάδα.

Ωστόσο η εικόνα που καταγράφεται είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, στέλνοντας θετικά μηνύματα  για την πορεία του ΑΕΠ φέτος σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι επιδόσεις του τουρισμού

Ο τουρισμός στη χώρα  μας συνεχίζει να  καταγράφει αλλεπάλληλα ρεκόρ με τις αφίξεις στην Ελλάδα να κινούνται όλο και υψηλότερα μήνα με το μήνα. Τα αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό στα 6,9 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του έτους και οι εισπράξεις από εξαγωγές υπηρεσιών, που περιλαμβάνουν τις μεταφορές, να κινούνται ανοδικά σχεδόν κατά 1,5 δισ. ευρώ στα 7,2 δισ. ευρώ το ίδιο χρονικό διάστημα, συμβάλλουν στην αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής οικονομίας.

Στον αντίποδα η μείωση της μέσης δαπάνης ανά τουρίστα στα 570 ευρώ, καταγράφοντας πτώση 3,6% σε σχέση με το α΄εξάμηνο του 2023. Το 2024, οι τουριστικές αφίξεις στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα φτάσουν περίπου τα 35 εκατομμύρια ενώ στοίχημα αποτελεί για την κυβέρνηση τα τουριστικά έσοδα να φτάσουν ή να ξεπεράσουν τα 22 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, καθοριστικός εξακολουθεί να παραμένει ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης στην αύξηση των επενδύσεων, στοιχείο ιδιαίτερης σημασίας για την πορεία αύξησης του ΑΕΠ.

Ο κλάδος των ακινήτων, μετά το σοβαρό πλήγμα που δέχθηκε την περίοδο των μνημονίων, και ειδικά ο κατασκευαστικός κλάδος αναπτύσσεται. Βεβαίως και οι τιμές των ακινήτων ανεβαίνουν συνεχώς καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολο, ειδικά στους νέους, να βρουν και να αποκτήσουν το δικό τους ακίνητο.

Με αυξητικούς ρυθμούς 4,1% κινήθηκε ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο κατά το β’ τρίμηνο του έτους, φτάνοντας στα 18,1 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Οι ετυμηγορίες των οίκων

Mε τον καναδικό οίκο DBRS, την ερχόμενη Παρασκευή ξεκινά ο νέος γύρος αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας. Το στίγμα που θα δώσει θεωρείται ιδιαίτερης αξίας, όχι μόνο για την ελληνική οικονομία αλλά γενικότερα για το πολιτικό περιβάλλον που θα διαμορφωθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο. Παρόλα αυτά, τα βλέμματα στρέφονται περισσότερο στις 13 του μηνός οπότε ο οίκος Μοody’s, θα δημοσιεύσει την δική του αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία.

Ο αμερικανικός οίκος είναι ο μόνος που έως τώρα δεν έχει δώσει στη χώρα μας την επενδυτική βαθμίδα. Ωστόσο παράγοντες με γνώση του θέματος φαίνεται να κρατούν «μικρό καλάθι» ως προς την πιθανότητα αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεους, χωρίς φυσικά να αποκλείεται κάποια θετική έκπληξη.  Για ορισμένους η αξιολόγηση του οίκου Moody’s έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς ο οίκος Moody’s είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο και η δυνητική ζήτηση για ελληνικά ομόλογα, σε περίπτωση αναβάθμισης, μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 20 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η αξιολόγηση της Moody’s παραμένει στο Ba1 (μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική) με σταθερές προοπτικές, μετά την διπλή αναβάθμιση τον περσινό Σεπτέμβριο.