Skip to main content

Το καλάθι της ΔΕΘ: Ποια επιδόματα θα αυξηθούν και πόσο – Τι θα γίνει με τις συντάξεις, τι αλλάζει για ελεύθερους επαγγελματίες

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ /ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

Όλο το πακέτο των μέτρων, που θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ

Δέσμη μέτρων για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών -την αντιμετώπιση της ακρίβειας, το στεγαστικό, το δημογραφικό, την Υγεία και την Παιδεία- αναμένεται να περιλαμβάνει το «πακέτο» των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη φετινή ΔΕΘ.

Ένα «πακέτο» που θα είναι περιορισμένο και προσαρμοσμένο στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που θέτει, από το 2025, η Ε.Ε. και δεσμεύουν όλα τα κράτη-μέλη και, συνεπώς, και την Ελλάδα. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες επιτρέπουν στη χώρα μας αύξηση δαπανών κατά 3 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρσι, ωστόσο η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν ώστε να αυξηθεί το όριο αυτό από τα 3 στα 3,3 – 3,4 δισ. ευρώ και έτσι οι κάθε λογής παροχές να αυξηθούν ανάλογα.

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες αποφάσεις «κλειδώνουν» τα επόμενα 24ώρα, καθώς από σήμερα θα υπάρχουν αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις που θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Εκτός φυσικά από τη στήριξη των νοικοκυριών που δίνουν καθημερινή πλέον «μάχη» με την ακρίβεια, η κυβέρνηση θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις νέες οικογένειες και την απόκτηση κατοικίας, καθώς και στη στήριξη των συνταξιούχων, ενώ εξετάζεται η αναδιάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων και η ενίσχυση της απασχόλησης για νέους και γυναίκες.

Ταυτόχρονα, η θετική πορεία των εσόδων το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024 αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο διεύρυνσης των δικαιούχων του κοινωνικού επιδόματος που θα χορηγηθεί στο τέλος του χρόνου.

Το έκτακτο επίδομα αναμένεται να το λάβουν πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες, συνταξιούχοι και ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ το ποσό θα προκύψει, όπως έχει ανακοινώσει και η κυβέρνηση, από τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, που ανέρχεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ. Στα μόνιμα μέτρα έχει «κλειδώσει» η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή ή ακόμη και κατά μία ποσοστιαία μονάδα, ενώ το «καλάθι» της ΔΕΘ, εκτός απροόπτου, θα περιλαμβάνει και τις εξής παρεμβάσεις:

Συνταξιούχοι

● Νέα αύξηση συντάξεων 2% – 2,5% το 2025.

● Επίδομα προσωπικής διαφοράς ύψους 100 – 200 ευρώ, το οποίο θα δοθεί λίγο πριν από τα Χριστούγεννα σε συνταξιούχους που δεν θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις, λόγω προσωπικής διαφοράς. Έκτακτο επίδομα θα λάβουν και ευάλωτες ομάδες πολιτών και τα χρήματα αυτά θα αντληθούν από την έκτακτη εισφορά που έχει επιβληθεί στα διυλιστήρια.

● Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης που επιβαρύνει όλους όσοι λαμβάνουν σύνταξη πάνω από 1.400 ευρώ. Ελεύθεροι επαγγελματίες

● Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, μετά και τη μείωσή του κατά 50% φέτος.

● Βελτιώσεις σε ό,τι αφορά τη φορολόγησή τους (θα δικαιούνται περισσότεροι την έκπτωση 50% στο τεκμαρτό εισόδημα).

● Μείωση εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών όχι κατά μισή, όπως ήταν προγραμματισμένο, αλλά κατά 1 μονάδα.

Οικογένειες – νέοι – άνεργοι

● Αύξηση επιδόματος παιδιού. Σήμερα, το επίδομα παιδιού χορηγείται από το πρώτο παιδί και το συνολικό ποσό καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων παιδιών και την κατηγορία του οικογενειακού εισοδήματος. Ειδικότερα, το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 70, 42 ή 28 ευρώ για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 140, 84 ή 56 ευρώ για το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει αύξηση 20% του επιδόματος παιδιού από το 2025, στα υφιστάμενα ποσά. Αυτό σημαίνει ότι οι μηνιαίες παροχές θα κυμανθούν από 34 ευρώ έως 168 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

● Ανταποδοτικότερο και δικαιότερο επίδομα ανεργίας (αυξημένο τους πρώτους μήνες ανεργίας, ανάλογα και με τις εισφορές που έχει καταβάλει ο δικαιούχος, και χαμηλότερο τους επόμενους).

● Αύξηση φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος.

Στεγαστική κρίση

● Φοροκίνητρα για να ανοίξουν τα κλειστά σπίτια ιδιοκτητών.

● Νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» για την παροχή χαμηλότοκων δανείων για την απόκτηση κατοικίας, ενώ εξετάζεται διεύρυνση του ηλικιακού ορίου, ώστε δικαιούχοι να είναι άτομα ηλικίας έως 49 ετών και όχι έως 39 ετών, όπως στον πρώτο κύκλο. Βασικός στόχος είναι να διευρυνθεί ο αριθμός των ζευγαριών που θα μπορέσουν να αγοράσουν α’ κατοικία με χαμηλότοκα ή ακόμα και άτοκα δάνεια. Μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, θα ακολουθήσει σχετικό αίτημα από την Ελλάδα για αναθεώρηση του δανειακού σκέλους του Σχεδίου Ανάκαμψης και να προχωρήσει η διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος.

Στην πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά στην Κομισιόν και είναι υπό συζήτηση προβλέπονται:
α) διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων, καθώς το ηλικιακό όριο αυξάνεται από 25 έως 39 ετών στα 49-50 έτη,
β) διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων των δικαιούχων, με αύξηση του ορίου στις 20.000 ευρώ από 16.000 ευρώ για τον άγαμο, με αντίστοιχη αύξηση των ορίων για ζευγάρια και όσους έχουν παιδιά,
γ) τα επιτόκια θα κυμαίνονται στο ήμισυ εκείνων που προσφέρονται στην αγορά ή και άτοκα, εφόσον αφορούν οικογένειες με περισσότερα από 3 παιδιά ή μονογονεϊκές οικογένειες,
δ) η παλαιότητα του ακινήτου, με βάση την ελληνική πρόταση, δεν αλλάζει και παραμένει η ίδια με το προηγούμενο πρόγραμμα που είναι τουλάχιστον 15 ετών. Στην πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά, προβλέπεται ότι από τα 2 δισ. ευρώ που υπολογίζεται το πρόγραμμα «Σπίτι Μου 2», το 1 δισ. ευρώ να καλυφθεί από το σκέλος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ από δάνεια τραπεζών.

● Βελτιώσεις στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω- Νοικιάζω» (αύξηση επιδότησης από 4.000 σε 6.000 ευρώ).

● Κοινωνική αντιπαροχή: Αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου και κατασκευή νέων, για να χρησιμοποιηθούν ως φθηνή στέγη. Το σχέδιο, ειδικότερα, προβλέπει την ανέγερση περισσότερων από 2.500 κατοικιών για πολίτες ηλικίας έως 39 ετών.