Skip to main content

Οι απευθείας αναθέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπαίνουν στο στόχαστρο

2,4 δισ. ευρώ είναι το ύψος των συμβάσεων που υπέγραψαν οι ΟΤΑ το α' εξάμηνο του 2024

Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Εσωτερικών μπαίνουν οι δημόσιες συμβάσεις που συνάπτουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς πλέον θα αναρτώνται στην ειδική πλατφόρμα του «Κόμβου Παρακολούθησης Επιδόσεων Τοπικής Αυτοδιοίκησης deiktesOTA.gov.gr» του ίδιου υπουργείου.

Με δεδομένο ότι οι ΟΤΑ εκτελούν ένα πολύ μεγάλο μέρος των δημοσίων συμβάσεων, τόσο σε αριθμό όσο και σε ποσό, η παρακολούθησή τους κρίνεται επιτακτική για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Υπενθυμίζουμε ότι οι πρακτικές των ΟΤΑ απασχόλησαν, πέρσι το φθινόπωρο, και το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο σε έρευνά του διαπίστωσε πλήθος παρατυπιών και υπέρογκο αριθμό απευθείας αναθέσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, το εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2024, το ύψος των συμβάσεων που υπέγραψαν οι ΟΤΑ ανέρχεται σε 2,4 δισ. ευρώ, επί συνόλου 8,3 δισ. ευρώ.

Έκθεση – καταπέλτης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις απευθείας αναθέσεις: Έτσι γίνεται η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος

Η ενημέρωση του Κόμβου Επιδόσεων θα γίνεται από το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) δύο φορές τον χρόνο και, συγκεκριμένα, κάθε έξι και δώδεκα μήνες. Για τον λόγο αυτόν, όπως ορίζει Κοινή Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Θεόδωρου Λιβάνιου, Ανάπτυξης, Παναγιώτη Θεοδωρικάκου, και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, που τέθηκε σε ισχύ στις 30 Αυγούστου, από τον Κόμβο Επιδόσεων του υπουργείου Εσωτερικών θα λαμβάνονται από το πληροφοριακό σύστημα του ΚΗΜΔΗΣ τα παρακάτω στοιχεία ανά φορέα ΟΤΑ:

1) Πλήθος συμβάσεων ανά είδος σύμβασης ως εξής: έργα, μελέτες, προμήθειες, τεχνικές ή λοιπές συναφείς υπηρεσίες, υπηρεσίες.
2) Καταχωρισμένη και επεξεργασμένη αξία των συμβάσεων ανά είδος σύμβασης.
3) Πλήθος συμβάσεων ανά είδος διαδικασίας ανάθεσης.
4) Καταχωρισμένη και επεξεργασμένη αξία των συμβάσεων ανά είδος διαδικασίας ανάθεσης.
5) Τα ανωτέρω υπό στοιχεία 1-4 για τις τροποποιήσεις των συμβάσεων.

Γιατί η Κομισιόν βάζει στο μικροσκόπιο τις συμβάσεις του ελληνικού δημοσίου – Τι ζητούν να αλλάξει

Τι ορίζει η ΚΥΑ

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η καταχωρισμένη αξία των συμβάσεων είναι η συνολική αξία που προκύπτει από τις αξίες που καταχώρισαν στο ΚΗΜΔΗΣ οι ίδιοι οι φορείς. Η επεξεργασμένη αξία των συμβάσεων αποτελεί την κατ’ εκτίμηση συνολική αξία που διαμορφώνεται μετά τη διόρθωση των όποιων συμβάσεων του ΚΗΜΔΗΣ παρατηρούνται με λανθασμένη αξία σε σχέση με τη συνημμένη πράξη τους (σύμβαση). Στους φορείς ΟΤΑ περιλαμβάνονται οι δήμοι, οι περιφέρειες και τα λοιπά νομικά πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης (ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ).

Όπως ορίζει η ΚΥΑ, οι φορείς ΟΤΑ θα καθορίζονται και θα επικαιροποιούνται υποχρεωτικά εντός 30 ημερών από τη λήξη κάθε εξαμήνου και πριν από την αποστολή των προβλεπόμενων στοιχείων, με τη συνεργασία και τη συμφωνία μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Αναπτυξιακής Πολιτικής του υπουργείου Εσωτερικών και της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Συμβάσεων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης.

Η επικαιροποίηση των φορέων ΟΤΑ θα γίνεται κάθε φορά επί του συνόλου των καταχωρισμένων φορέων ΚΗΜΔΗΣ. Τα στοιχεία θα διατίθενται στον Κόμβο Επιδόσεων σε σωρευτική εξαμηνιαία βάση, εντός 60 ημερών από τη λήξη του πρώτου εξαμήνου αναφοράς, και σε σωρευτική ετήσια βάση εντός 90 ημερών από τη λήξη του έτους αναφοράς.

Η διάθεση των στοιχείων που προβλέπει η ΚΥΑ στον Κόμβο Επιδόσεων θα πραγματοποιείται με την αποστολή αρχείων στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) [email protected] από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Συμβάσεων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης και έως την εξασφάλιση της διαλειτουργικότητας του ΚΗΜΔΗΣ με τον Κόμβο Επιδόσεων του υπουργείου Εσωτερικών.

Παράλληλα, η Διεύθυνση Διαχείρισης, Ανάπτυξης και Υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης μεριμνά για την απρόσκοπτη πρόσβαση της αρμόδιας Υπηρεσίας της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Συμβάσεων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης στα δεδομένα του ΚΗΜΔΗΣ.

Η πρώτη αποστολή στοιχείων περιλαμβάνει τα στοιχεία του έτους 2023 και του πρώτου εξαμήνου του 2024 που θα διατεθούν σωρευτικά στον Κόμβο Επιδόσεων, εντός 90 ημερών από τη δημοσίευση ΚΥΑ, δηλαδή στο τέλος Νοεμβρίου. Ο καθορισμός των φορέων ΟΤΑ θα γίνει πριν από την αποστολή των πρώτων στοιχείων και εντός 60 ημερών από τη δημοσίευση της ΚΥΑ, δηλαδή στο τέλος Οκτωβρίου.