Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τι ζήτησαν οι παραγωγικοί φορείς της Βόρειας Ελλάδας από τον Κ. Μητσοτάκη

Φωτ. Γ.Τ Πρωθυπουργού/ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ μέσω ΙΝΤΙΜΕ

Παπαθανάσης: Νέο πρόγραμμα ενίσχυσης της εξωστρέφειας από τον Σεπτέμβριο - Σκυλακάκης: Την επόμενη εβδομάδα θα δημοσιευτεί η τελική υπουργική απόφαση για το net billing

Δημιουργία μηχανισμού ανάσχεσης του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις και δη τις ενεργοβόρες, βελτίωση του αναπτυξιακού νόμου όσον αφορά τις καθυστερήσεις και ενίσχυση της εξωστρέφειας ήταν τα κύρια αιτήματα που τέθηκαν από τους παραγωγικούς φορείς των βιομηχανικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων στη χθεσινή καθιερωμένη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη ενόψει της ΔΕΘ.

Κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης των επαγγελματιών και πάταξη της αισχροκέρδειας ήταν αντίστοιχα τα βασικά αιτήματα των εκπροσώπων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών και εμπόρων, ενώ από τα βασικά ζητούμενα, επίσης, που θίχτηκαν από τους παραγωγικούς φορείς στη σύσκεψη ήταν η βελτίωση των υποδομών στην περιοχή, ιδιαίτερα όσον αφορά το σιδηροδρομικό δίκτυο και τη σύνδεσή του με τα λιμάνια.

Το ενεργειακό κόστος, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», τέθηκε από αρκετούς από τους παραγωγικούς φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη, μεταξύ των οποίων ο ΣΒΕ και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων ΣΕΒΕ. Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Σίμος Διαμαντίδης, ζήτησε επίσης – όπως ήταν αναμενόμενο και όπως έχει ήδη δημοσιεύσει η «Ν» – την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και τη διάχυσή της στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας. Αξίζει, λοιπόν, να σημειωθεί σχετικά ότι στο πλαίσιο της σύσκεψης ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, ανακοίνωσε ότι εντός του Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης επιχειρήσεων για συμμετοχή τους σε Εκθέσεις στο εξωτερικό.

Σημειωτέον, επίσης, όσον αφορά τα αιτήματα για το ενεργειακό κόστος, ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, στο πλαίσιο της σύσκεψης ανακοίνωσε ότι η τελική Υπουργική Απόφαση για το νέο μοντέλο αυτοπαραγωγής net-billing, το οποίο θα αντικαταστήσει το net-metering και το virtual net-metering, θα δημοσιευτεί την επόμενη εβδομάδα.

«Ομοβροντία»

Η κατάργηση του τεκμαρτού εισοδήματος στη φορολόγηση των επαγγελματιών και εμπόρων τέθηκε επίσης σαν «ομοβροντία» από το σύνολο των συναφών φορέων όπως ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης, ενώ την ανάγκη ύπαρξης ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος με σταθερό φορολογικό καθεστώς και ειδικά κίνητρα για τη μεταποίηση και κυρίως για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις έθεσε – μεταξύ άλλων – επί τάπητος ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης.

Όσον αφορά τους φορείς του τουρισμού, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος, ζήτησε να βελτιωθεί η κατάσταση στις πύλες εισόδου στη Βόρεια Ελλάδα και να συνδεθεί το γρηγορότερο δυνατό ο σταθμός Μίκρας του Μετρό με το αεροδρόμιο «Μακεδονία», ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης, ζήτησε μια μεγάλη συγγνώμη για όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στη Χαλκιδική (θάνατος 19χρονου σε λούνα παρκ, πνιγμός 8χρονης σε πισίνα κατασκήνωσης κ.α.). Επισήμανε ότι ενδεχομένως ένας από τους λόγους που συμβαίνουν αυτά είναι και οι ελλείψεις που υπάρχουν σε υπηρεσίες στη Χαλκιδική, επειδή λόγω της γειτνίασης με τη Θεσσαλονίκη υπάλληλοι αξιοποιούν την κινητικότητα για να υπηρετήσουν σε μεγάλο αστικό κέντρο και τόνισε την ανάγκη οι υπηρεσίες να λειτουργούν  όπως πρέπει. Παράλληλα έθεσε το πρόβλημα του νερού στη Χαλκιδική που, όπως επισήμανε, λόγω και της κλιματικής κρίσης έχει γίνει πιο έντονο και για τον τουρισμό και για άλλες επιχειρήσεις, όπως αυτές που έχουν ως αντικείμενο τη μεταποίηση της ελιάς.

Την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη χορήγηση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα ιδιωτικά φαρμακεία προς όφελος των πολιτών ζήτησε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), Διονύσιος Ευγενίδης, μαζί με περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου των φαρμακοποιών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με την ανάληψη και νέων υπηρεσιών υγείας με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Πρόταση Αγγελούδη για Μεσογειακούς Αγώνες στη Θεσσαλονίκη

Από τις προτάσεις που ξεχώρισαν στις χθεσινές συσκέψεις του πρωθυπουργού και του πολυμελούς υπουργικού κλιμακίου που τον συνόδευε, είναι και η πρόταση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Στέλιου Αγγελούδη, για υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης για τη διενέργεια των Μεσογειακών Αγώνων του 2030 ή του 2034, η οποία όπως γνωστοποίησε ο ίδιος έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό από την Κυβέρνηση και από τον πρωθυπουργό προσωπικά.

Μετρό και Fly Over

Πριν τις συσκέψεις με τους φορείς της Βόρειας Ελλάδας ο πρωθυπουργός παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τη νέα δημόσια ψηφιακή πλατφόρμα erga.gov.gr, μέσα από την οποία κάθε πολίτης έχει άμεση πρόσβαση στα κρίσιμα έργα -άνω του ενός εκατ. ευρώ- σε κάθε Περιφέρεια, Περιφερειακή ενότητα και Δήμο της χώρας.

Αναφερόμενος κατά την ομιλία του στα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι το Μετρό Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί στους Θεσσαλονικείς στις 30 Νοεμβρίου 2024, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «μετά από πολλά εγκαίνια, τα οποία δεν ήταν στην πραγματικότητα εγκαίνια, μετά από μουσαμάδες, παρουσιάσεις, αμφισβητήσεις είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι το Μετρό της Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί- δεν θα εγκαινιαστεί, θα παραδοθεί- στους πολίτες την 30η Νοεμβρίου του 2024».

Επίσης, για τον οδικό άξονα Flyover υπογράμμισε ότι ο στόχος είναι να παραδοθεί την Άνοιξη του 2027, πριν τις βουλευτικές εκλογές, προσθέτοντας ότι «καμία κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει περισσότερα έργα για τη Θεσσαλονίκη από ό,τι αυτή η κυβέρνηση. Και αυτό είναι κάτι το οποίο, πιστεύω, ότι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης αρχίζουν και το αντιλαμβάνονται».

Για τα εν λόγω δύο έργα, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε για το μεν μετρό ότι έχει ολοκληρωθεί ποσοστό 94,6% του έργου, ενώ δεσμεύτηκε όσον αφορά την επέκταση προς την Καλαμαριά ότι θα ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2025, για το δε Flyover πως θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2027, υπερθεματίζοντας την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος ως προς την υλοποίηση του.

Οι αναπλάσεις

Τη νέα προοπτική που θα αποκτήσει ο εκθεσιακός και επιχειρηματικός τουρισμός στη Θεσσαλονίκη με το έργο της ανάπλασης της ΔΕΘ τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, ενώ όσον αφορά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχει εγκριθεί το master plan – «έτσι ώστε να ξεκλειδωθεί το υπόλοιπο των υποχρεωτικών επενδύσεων, που αφορούν 130 εκατ. ευρώ για την επέκταση της 6ης προβλήτας, 7 εκατ. ευρώ για τη συμπλήρωση του μηχανολογικού εξοπλισμού και 23 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του παλαιού τελωνειακού σταθμού».

Για την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου στη Δυτική Θεσσαλονίκη, ο κ. Πολίτης είπε ότι «εντός της επόμενης εβδομάδας, ίσως και την τρέχουσα θα έχουμε τον διαγωνισμό που θα γίνει με τη μορφή του ανταγωνιστικού διαλόγου, και δέσμευσή μας αποτελεί να προκηρυχθεί όσο το δυνατόν συντομότερα, με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες».

Για τη μαρίνα Καλαμαριάς, δήλωσε ότι μετά από τη δέσμευση του υπουργείου Τουρισμού ότι εντός του Νοεμβρίου θα εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση χωροθέτησης, αμέσως μετά «θα ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία», ενώ για το Κυβερνείο («Παλατάκι») επίσης στην Καλαμαριά ανέφερε ότι ξεκίνησε η συνεργασία ΕΤΑΔ, Υπεραταμείου και Βουλής των Ελλήνων. Παράλληλα επισήμανε πως ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία για την αξιοποίηση και ανάπλαση της έκτασης του πρώην κάμπινγκ στην Αγία Τριάδα, ενός χώρου που όπως σημείωσε για δεκαετίες ήταν παρατημένος.