Skip to main content

Άτοκα δάνεια από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας;

Είναι αλήθεια - Οι ειδήσεις που συζητά η αγορά

Το παρελθόν δείχνει τον «δρόµο» για το µέλλον. Σεισµόπληκτος το 2023 είχε καταγγείλει στον Συνήγορο του Πολίτη τη δυσκολία των τραπεζών να του χορηγήσουν δάνειο.

Τώρα, µε 146 κατοικίες να έχουν χαρακτηριστεί κατεδαφιστέες ή προσωρινά ακατάλληλες λόγω της πυρκαγιάς στη Βορειοανατολική Αττική, το ζήτηµα της δανειοδότησης επανέρχεται στο προσκήνιο.

Το µυστικό κρύβεται στη λέξη «άτοκο», µε την Οµοσπονδία Υπαλλήλων της ∆ΥΠΑ να προτείνει η χορήγηση τέτοιων δανείων να πραγµατοποιηθεί από τα αποθεµατικά των εισφορών του πρώην Οργανισµού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), που αγγίζουν τα 800 εκατ. ευρώ. Στο παρελθόν πάντως κάτι τέτοιο έχει ξανασυµβεί.

Στην ΤτΕ για τη συγχώνευση

Αύριο Πέµπτη θα συνεδριάσει η Επιτροπή Ασφαλιστικών και Πιστωτικών θεµάτων της ΤτΕ και αναµένεται να συζητήσει τον φάκελο συγχώνευσης Attica Bank και Παγκρήτιας, δίνοντας το σχετικό πράσινο φως για την τελευταία πράξη της διαδικασίας.

Την ερχόµενη Τρίτη 3 Σεπτεµβρίου θα συγκληθεί η γενική συνέλευση των µετόχων της Atticα Βank, όπου αναµένεται να εγκρίνουν τη συγχώνευση των δύο τραπεζών, δηµιουργώντας έτσι τη βασική προϋπόθεση για τη δηµιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα.

Ρεκόρ αιτήσεων

Ολοένα και καλυτερεύει η πορεία των αιτήσεων για τις 50 δωρεάν Επαγγελµατικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας της ∆ΥΠΑ. Έως χθες είχαν υποβληθεί 4.673 αιτήσεις πανελλαδικά, αριθµός που συνιστά ρεκόρ.

Με δεδοµένο ότι οι ενδιαφερόµενοι (15-29 ετών) έχουν περιθώριο έως τα τέλη του τρέχοντος µήνα για να υποβάλουν την αίτησή τους, επισηµαίνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-25 ανέρχονται σε 37 οι ειδικότητες µε υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Οι µαθητές λαµβάνουν αµοιβή για τη φοίτησή τους στις ΕΠΑΣ, που κυµαίνεται από 118,64 έως 148,30 ευρώ την εβδοµάδα (για 4 ή 5 ηµέρες µαθητείας, αντίστοιχα) για δύο έτη.