Skip to main content

Τα ακίνητα περνούν στο ψηφιακό πορτοφόλι

Έρχεται στο Gov.grWallet το πλήρες προφίλ των ακινήτων

Στο ψηφιακό τους πορτοφόλι θα έχουν σύντομα διαθέσιμα οι πολίτες τα πλήρη στοιχεία των ακινήτων τους. Ό,τι χρειάζεται να μοιραστούν με συμβολαιογράφο, μηχανικό ή άλλο επαγγελματία, άμεσα διαθέσιμο.

Σε πρώτη φάση θα φαίνονται μόνο τα ακίνητα που έχουν περάσει στην κτηματογράφηση. Έτσι οι επαγγελματίες του χώρου, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, νομικοί, υπηρεσιακοί παράγοντες και φυσικά οι πολίτες θα μπορούν να εντοπίζουν το ακίνητο για το οποίο ενδιαφέρονται σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας, να βλέπουν όλοι την ίδια εικόνα, να αντλούν πληροφορίες για αυτό και να συνεννοούνται για αυτό «με ενιαία γλώσσα».

Επιπλέον ο ενδιαφερόμενος πολίτης θα μπορεί να βλέπει πως έχει αποτυπωθεί η περιουσία του, τα τετραγωνικά μέτρα, την περίμετρο, τη χρήση γης και θα μπορεί μέσω του ψηφιακού χάρτη να ενημερώνεται για τις ενέργειες που μπορεί να κάνει σε περιοχές που ακόμη γίνεται συλλογή δηλώσεων.

Για πρώτη φορά όλες οι πληροφορίες για ένα ακίνητο οι οποίες πρέπει να μοιραστούν με ένα συμβολαιογράφο, με έναν μηχανικό, με έναν επαγγελματία, ο οποίος θα εξυπηρετήσει τον ιδιοκτήτη στις ενέργειες που πρέπει να κάνει για να ακίνητο, θα είναι με έναν απλό ψηφιακό τρόπο μέσα στο Wallet.

Η κάρτα του ακινήτου

Στην κάρτα του ακινήτου θα εμφανίζεται η διεύθυνση στην οποία βρίσκεται και ο δήμος στον οποίο υπάγεται. Με τη σειρά, από κάτω θα εμφανίζονται το όνομα του ιδιοκτήτη (ή των συνιδιοκτητών), ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) και η επιφάνεια του ακινήτου σε τετραγωνικά μέτρα. Διαθέσιμα στην ίδια καρτέλα θα είναι και άλλα στοιχεία, όπως ο ΕΝΦΙΑ που πληρώνεται για το ακίνητο, οι αριθμοί ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, αλλά και ο τίτλος κτήσης.

Οι πολίτες που έχουν περισσότερα από ένα ακίνητα θα μπορούν να βλέπουν τα στοιχεία τους στην εφαρμογή του ψηφιακού πορτοφολιού κάνοντας scroll, καθώς θα εμφανίζονται σε διαφορετικές καρτέλες, η μία δίπλα στην άλλη.

Προϋπόθεση για την ψηφιακή ταυτότητα

Η ψηφιακή ταυτότητα θα δίνεται σε ακίνητα όπου υπάρχει συμφωνία στοιχείων σε όλες τις υπηρεσίες. Σήμερα, το ίδιο ακίνητο εμφανίζεται αλλιώς στην εφορία, αλλιώς στην πολεοδομία και αλλιώς στον δήμο. Στόχος της νέας υπηρεσίας είναι να λυθούν αυτά τα προβλήματα και όλοι να βλέπουν την ίδια εικόνα για το ακίνητο.

Οι πολίτες μέσω του wallet θα δίνουν έγκριση στους φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς, ώστε εκείνοι να αντλούν τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να ολοκληρώνεται μια διαδικασία που σχετίζεται με το ακίνητο τους. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι πολίτες θα δίνουν τη συναίνεσή τους μέσω του ψηφιακού τους πορτοφολιού για μεταβιβάσεις γονικές παροχές άλλες συναλλαγές που αφορούν στην ακίνητη περιουσία τους.

Επιπλέον, μέσω της διεύρυνσης της λειτουργίας του maps.gov.gr, οι πολίτες για πρώτη φορά θα βλέπουν οριοθετημένη την περιουσία τους σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας, ανεξαρτήτως της φάσης στην οποία βρίσκεται η κτηματογράφηση.