Skip to main content

Κίνα: Άδικοι οι δασμοί της ΕΕ στα ηλεκτρικά οχήματα, θα λάβουμε μέτρα

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Το Πεκίνο συνεχίζει να πιστεύει ότι η έρευνα της ΕΕ για τις επιδοτήσεις της Κίνας για ηλεκτρικά οχήματα προωθεί τον αθέμιτο ανταγωνισμό

Η κινεζική επέκρινε την Τετάρτη την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους δασμούς στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων, αφού το μπλοκ τους μείωσε σε πολλές μεγάλες ηλεκτρικές αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της Tesla.

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου είπε στους δημοσιογράφους ότι το Πεκίνο συνεχίζει να πιστεύει ότι η έρευνα της ΕΕ για τις επιδοτήσεις της Κίνας για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της έχει «προκαθορισμένα συμπεράσματα», προσθέτοντας ότι το μπλοκ προωθεί τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

«Η Κίνα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστεί αποφασιστικά τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου.

Την Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, μείωσε τους δασμούς σε ορισμένους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων που εισάγουν αυτοκίνητα στην ΕΕ από την Κίνα.

Καθόρισε επίσης δασμούς στην Tesla που κατασκευάζει ηλεκτρικά οχήματα του Έλον Μασκ στο 9%, κάτω από το προηγουμένως αναμενόμενο επιτόκιο 20,8%. Αυτοί οι δασμοί προστίθενται στους υφιστάμενους δασμούς της ΕΕ ύψους 10% στα ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία που εισάγονται από την Κίνα.

«Αντίποινα» με τα γαλακτοκομικά

Βλέποντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να προσπαθεί να φρενάρει τις πωλήσεις στα ηλεκτρικά της οχήματα, η Κίνα βάζει στο στόχαστρο έναν κρίσιμο για την ευρωπαϊκή οικονομία και τις εξαγωγές της τομέα: αυτόν των γαλακτομικών προϊόντων.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg η Κίνα έχει ανοίξει έρευνα κατά των επιδοτήσεων για τις εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσθέτοντας στους στόχους της την αγροτική βιομηχανία του μπλοκ καθώς οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών κλιμακώνονται.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα