Μετά την ανάπαυλα των καλοκαιρινών διακοπών αναμένεται να γίνουν τα επόμενα βήματα, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές στη «Ν», για την προώθηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου.
Το έργο, γνωστό με την ονομασία «GREGY Interconnector», το προωθεί ως φορέας υλοποίησης η εταιρεία ELICA του Ομίλου Κοπελούζου.
Υπενθυμίζεται ότι εντός του καλοκαιριού ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών που θα δείξουν την οικονομική «γεωγραφία» του έργου, στοιχεία απαραίτητα προκειμένου να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η πρώτη φάση της διαδικασίας ολοκληρώθηκε με συνολικά 24 εταιρείες να δίνουν το «παρών» στις δύο προσκλήσεις που έγιναν. Η επόμενη φάση αφορά την υποβολή προσφορών από τις εταιρείες που επιλέχθηκαν, προκειμένου να αναδειχθεί εν συνεχεία η εταιρεία που θα αναλάβει και την εκπόνηση των μελετών με ορίζοντα ολοκλήρωσης στους 14 μήνες.
Επιπρόσθετα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η ανάδοχος εταιρεία θα προχωρήσει στην υποβολή αιτήματος στο CEF (Connecting Europe Facility) προκειμένου να λάβει χρηματοδότηση για την εκπόνηση των μελετών.
Σημειώνεται ότι το ευρωπαϊκό πλαίσιο για τα έργα PCI/PMI της Ευρωπαϊκής
Ένωσης προβλέπει χρηματοδότηση κατά μέγιστο 50% του συνολικού κόστους των μελετών.
Το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες αναμένεται περί τον Δεκέμβριο με Ιανουάριο, γεγονός που θα σημάνει και την έναρξη των μελετών, μετρώντας αντίστροφα η περίοδος των 14 μηνών για την ολοκλήρωσή τους.
Να προσθέσουμε ακόμη ότι οι μελέτες αφορούν τις απαραίτητες «Μελέτες Γραφείου» για την οριστικοποίηση της βέλτιστης επιλογής της όδευσης του υποθαλάσσιου καλωδίου και των σημείων προσαιγειάλωσης στις δύο χώρες, καθώς και την «τεχνική ανάλυση του έργου και τις μελέτες υπολογισμού δεικτών οφέλους και ανάλυση κόστους οφέλους για το έργο διασύνδεσης».
Περιβαλλοντικές μελέτες
Πέρα από τη μελέτη των τεχνικών προδιαγραφών και τεχνικοοικονομικών παραμέτρων, όπως αναφέρονται παραπάνω, θα προχωρήσουν και οι αναγκαίες περιβαλλοντικές μελέτες του έργου, ώστε να ετοιμαστεί συνολικά ο φάκελος που θα δείξει τη βιωσιμότητά του. Αν και ακόμη είναι νωρίς, δεδομένης της τρέχουσας φάσης ωρίμανσης του έργου, εντούτοις, η εταιρεία βρίσκεται σε επαφές με τράπεζες στο εσωτερικό και εξωτερικό για τη χρηματοδότησή του, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον και ανταπόκριση.
Η εταιρεία, σε στενή συνεργασία με την Αίγυπτο, εξετάζει και εναλλακτικό σενάριο όδευσης του καλωδίου πέραν του αρχικού σχεδίου που προβλέπει τα τέσσερα καλώδια συνολικής μεταφορικής ικανότητας 3.000 ΜW να καταλήξουν στην Αττική από τις ακτές της Αιγύπτου.
Το νέο σχέδιο που εξετάζεται από τον φορέα υλοποίησης «σπάει» στα δύο την όδευση από τη θαλάσσια περιοχή Δυτικά της Κρήτης και πάνω. Ο ένας κλάδος
εξετάζεται (αποτελούμενος από δύο καλώδια των 750 μεγαβάτ) να οδεύει κανονικά προς την Αττική, ενώ ο δεύτερος (αποτελούμενος και αυτός από δύο καλώδια των 750 μεγαβάτ) να ανεβαίνει βόρεια, στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Ηπείρου, να προσαιγιαλώνεται στη Δυτική Ελλάδα στο ύψος της Θεσπρωτίας, και να συναντά τον Σταθμό
Μετατροπής του υφιστάμενου καλωδίου Ελλάδας – Ιταλίας ή της καινούργιας διασύνδεσης των δύο χωρών, που βρίσκεται στα σκαριά.
Με αυτόν τον τρόπο, η ηλεκτρική ενέργεια από την Αίγυπτο, μέσω του GREGY, θα μπορεί να εξαχθεί και στο ιταλικό ηλεκτρικό σύστημα, οι εξαγωγές αυτές, δε, θα είναι σημαντικές λόγω της αύξησης της διασυνδετικής δυναμικότητας ανάμεσα στις δύο χώρες, με το νέο καλώδιο που έχουν δρομολογήσει ο ΑΔΜΗΕ και η ιταλική TERNA.
Μετά την ανάπαυλα των καλοκαιρινών διακοπών αναμένεται να γίνουν τα επόμενα βήματα, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές στη «Ν», για την προώθηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου.
Τέσσερα καλώδια συνολικής μεταφορικής ικανότητας 3.000 μεγαβάτ θα καταλήξουν στην Αττική από τις ακτές της Αιγύπτου, σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο του GREGY Interconnector.
Προεξάρχουσα η θέση του GREGY για την Ευρώπη
ΤΟ GREGY έχει αποκτήσει προεξάρχουσα θέση στην εμβάθυνση της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αίγυπτο.
Απόδειξη το γεγονός ότι ήταν το μόνο project που αναφερόταν ονομαστικά στην Κοινή Διακήρυξη για Συνολική και Στρατηγική Εταιρική Σχέση που υπέγραψαν την άνοιξη Ε.Ε. και Αίγυπτος.
Επίσης, κατά την υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης, στο project είχε κάνει ειδική μνεία και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι θα αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια της «γηραιάς ηπείρου».
Tο GREGY θα εισάγει ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται στην Αίγυπτο αποκλειστικά από ΑΠΕ και η οποία, συνεπώς, πέρα από «πράσινη», θα έχει χαμηλό κόστος.
Για τον σκοπό αυτό, προβλέπεται να αναπτυχθούν έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 9,5 GW στην Αίγυπτο.
Η διασύνδεση προβλέπεται να είναι έτοιμη το 2030, καθώς επίσης και το 50%
των έργων ΑΠΕ που τώρα βρίσκονται στη διαδικασία οριστικοποίησης των συμβάσεων και των τοποθεσιών εγκατάστασης στην Αίγυπτο.
Χάρις στο GREGY, η ηλεκτρική ενέργεια από την Αίγυπτο θα μεταφέρεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις υφιστάμενες αλλά και από τις σχεδιαζόμενες διασυνδέσεις, μέρος της θα καταναλώνεται από την ελληνική Βιομηχανία και ένα τρίτο μέρος της θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.
Έτσι, θα υποκαθιστά 4,5 bcm (δισ. κ.μ.) φυσικού αερίου ετησίως, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως.