Skip to main content

Διογκώθηκε κατά 693 εκατ. το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών το α’ εξάμηνο – Διψήφια άνοδος των τουριστικών εισπράξεων

EUROKINISSI/ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

ΤτΕ: Στα 6,921 δισ. ευρώ «σκαρφάλωσαν» οι ταξιδιωτικές εισπράξεις - Αυξημένες κατά 15,5% οι τουριστικές ροές

Στα 8,8 δισ. ευρώ διευρύνθηκε το α΄εξάμηνο του 2024 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, «φουσκώνοντας» κατά 693,4 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος. Την ίδια ώρα πάντως σε θετική ρότα εξακολουθεί να κινείται ο τουρισμός, με τις αφίξεις και τις ταξιδιωτικές εισπράξεις να καταγράφουν διψήφια άνοδο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΤτΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2024, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε λόγω της ταυτόχρονης μείωσης των εξαγωγών και αύξησης των εισαγωγών. Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,9% (‑5,9% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αγαθών κατά 3,4% (3,8% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν μείωση κατά 4,4%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές κατέγραψαν αύξηση κατά 4,0% (‑7,3% και 4,4% σε σταθερές τιμές αντίστοιχα).

Στα 6,921 δισ. ευρώ «σκαρφάλωσαν» οι ταξιδιωτικές εισπράξεις

Όπως σημειώνει η Ττε, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών διευρύνθηκε, λόγω της βελτίωσης πρωτίστως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών και δευτερευόντως του ισοζυγίου μεταφορών. Σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών ενισχύθηκαν κατά 15,5% και οι σχετικές εισπράξεις κατέγραψαν άνοδο 12,2%, σκαρφαλώνοντας στα 6,921 δισ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων σημείωσε άνοδο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων σχεδόν διπλασιάστηκε έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2023, λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων στους λοιπούς, εκτός της γενικής κυβέρνησης, τομείς της οικονομίας.

Η εικόνα του Ιουνίου

Τον Ιούνιο του 2024, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε πλεόνασμα ύψους 270,8 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Όπως επισημαίνεται από την ΤτΕ, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών περιορίστηκε, λόγω της ταυτόχρονης αύξησης των εξαγωγών και μείωσης των εισαγωγών. Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,3% (-2,0% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,4% (-3,1% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν μείωση κατά 5,8% (-9,2% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα υποχώρησαν κατά 1,5% (-1,8% σε σταθερές τιμές).

Άνοδος 8,8% στις τουριστικές αφίξεις τον Ιούνιο

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών κατέγραψε άνοδο, λόγω της βελτίωσης πρωτίστως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών και δευτερευόντως του ισοζυγίου μεταφορών. Σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 8,8% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 7,7%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων μειώθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, αντανακλώντας την αύξηση των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα και την παράλληλη μείωση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Το έλλειμμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων κατέγραψε μικρή βελτίωση σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023, ως αποτέλεσμα της μείωσης των καθαρών πληρωμών στους λοιπούς, εκτός της γενικής κυβέρνησης, τομείς της οικονομίας.