Skip to main content

Το «καλάθι του μαθητή» αναμένουν καταναλωτές και αγορά

Ο αρμόδιος υπουργός, Τάκης Θεοδωρικάκος, αναμένεται να ζητήσει από την αγορά μειώσεις στις τελικές τιμές των σχολικών ειδών

Πόσο θα επιβαρυνθεί φέτος ο οικογενειακός προϋπολογισμός από τα σχολικά είδη του Σεπτεμβρίου; Το ερώτημα καίει τους γονείς.

Η πλάκα, το κονδύλι και το μολυβοκόνδυλο θα τεθούν επί τάπητος στη σημερινή συνάντηση που έχει προγραμματιστεί μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και εκπροσώπων της βιομηχανίας και λιανικής σχολικών ειδών.

Για ακόμα μια χρονιά αναμένεται να ενεργοποιηθεί το «καλάθι του μαθητή», με την ηγεσία του ΥΠΑΝ να επιδιώκει να περιορίσει την επιβάρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών τον παραδοσιακά επιβαρυμένο Σεπτέμβριο, ενώ από πλευράς της αγοράς επιδιώκεται να κρατηθεί ζωντανή η κατανάλωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από τη βιομηχανία, την Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, μεγάλων λιανεμπορικών αλυσίδων (π.χ. πλαίσιο, Jumbo, max stores, Ζαχαριάς κτλ.), καθώς επίσης και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Γιάννης Μασούτης.

Προσδοκίες για μειώσεις

Ο αρμόδιος υπουργός, Τάκης Θεοδωρικάκος, αναμένεται να ζητήσει από την αγορά όχι μόνο να μη γίνουν αυξήσεις στα σχολικά είδη, αλλά να υπάρξουν κατά το δυνατόν και μειώσεις στις τελικές τιμές. Από πλευράς αγοράς εκφράζεται η άποψη ότι οι τελικές τιμές παραμένουν μεσοσταθμικά στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ για κάποια προϊόντα, λόγω των προσφορών, θα υπάρξει μεγαλύτερο όφελος στους καταναλωτές. Μάλιστα, εκπρόσωποι της βιομηχανίας αναφέρουν ότι έχουν προχωρήσει σε αναπροσαρμογές τιμολογίων χονδρικής φέτος, που περιλαμβάνουν μείωση 5%-7%.

Ωστόσο, πρέπει να προσμετρηθεί ότι στις περιπτώσεις που τα προϊόντα εισάγονται από την Κίνα η επιβάρυνση για την αγορά τοποθετείται στο 8%-10%.

Συντηρητικές δαπάνες

Σε κάθε περίπτωση, στόχος της αγοράς είναι να κρατηθούν σε καλά επίπεδα οι πωλήσεις, καθώς πέρυσι το τελευταίο τρίμηνο του έτους σημειώθηκε σημαντική υποχώρηση, αφού οι καταναλωτές προχώρησαν σε πολύ συντηρητικές δαπάνες για τα σχολικά. Πιο έντονο πλήγμα δέχθηκαν τα συνοικιακά βιβλιοχαρτοπωλεία, που βέβαια δεν έχουν την ευελιξία να ανταγωνιστούν της τιμολογιακές πολιτικές των μεγάλων αλυσίδων, ούτε να υποστηρίξουν την κυβερνητική πρωτοβουλία.

Η ενεργοποίηση του καλαθιού των μαθητών τοποθετείται στο τέλος του Αυγούστου και αναμένεται να περιλαμβάνει, όπως και πέρυσι, τουλάχιστον ένα προϊόν από τις εννέα κατηγορίες που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία: σχολικές τσάντες, κασετίνες, τετράδια (και ετικέτες τετραδίων και καλύμματα), μολύβια ξύλινα ή μηχανικά, χρωματιστούς μαρκαδόρους, στιλό, γόμες, ξύστρες, διαβήτες, χάρακες και φωτοτυπικό χαρτί.