Skip to main content

Ισπανικός Τύπος: Ο Οδυσσέας και η Οδύσσεια της σύγχρονης Ελλάδας

INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Η χώρα που παραλίγο να τινάξει στον αέρα το ευρώ επιστρέφει από την "Οδύσσειά" της και γίνεται η μεγάλη οικονομική έκπληξη της Ευρώπης»

«Μας αρέσει να σκεφτόμαστε το ταξίδι της Ελλάδας ως μια σύγχρονη Οδύσσεια», λέει ο Τζέρεμι Πελόζο, αναλυτής της BCA Research.

«Όπως ο Οδυσσέας μετά τον Τρωικό Πόλεμο, έτσι και η Ελλάδα περιπλανήθηκε, εν προκειμένω για 10 χρόνια μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση. Τόσο ο Οδυσσέας όσο και η σύγχρονη Ελλάδα, αντιμετώπισαν πολλούς κινδύνους, αλλά η επιμονή τους επέτρεψε να επικρατήσουν έναντι των εξωτερικών δυνάμεων», λέει ο αναλυτής της BCA Research, μιλώντας στην ισπανική ιστοσελίδα El Economista.

«Η χώρα που παραλίγο να τινάξει στον αέρα το ευρώ επιστρέφει από την «Οδύσσειά» της και γίνεται η μεγάλη οικονομική έκπληξη της Ευρώπης», γράφει η ισπανική ιστοσελίδα σε άρθρο της για την ελληνική οικονομία.

«Η Ελλάδα έχει γίνει πλέον ένα από τα οικονομικά αστέρια της ευρωζώνης. Βρίσκεται σήμερα στην κορυφή της οικονομικής ανάπτυξης, της μείωσης του δημόσιου χρέους και της ανεργίας και, επιπλέον, έχει γίνει μια από τις οικονομίες που επαινούν περισσότερο οι αναλυτές», τονίζει η ισπανική ιστοσελίδα και προσθέτει: «Αν και πολλοί από τους δείκτες της εξακολουθούν να είναι ανησυχητικοί, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική από εκείνη πριν από μόλις 10 χρόνια. Σήμερα, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλή θέση για να επιτύχει υψηλότερη ανάπτυξη από την ευρωζώνη στο μέλλον. Αυτή είναι η πρόσφατη ιστορία της χώρας που γέννησε τον δυτικό πολιτισμό και που τώρα οδηγεί την αναζωπύρωση της οικονομίας στην ευρωπαϊκή περιφέρεια».

Το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 2% κατά μέσο όρο ετησίως το 2023 και 0,7%α το πρώτο τρίμηνο του 2024 . Η Κομισιόν αναμένει επίσης επιτάχυνση της ελληνικής οικονομίας το 2024 και τι 2025, λόγω της  αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων .

Οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν αμβλυνθεί, στηρίζοντας την ιδιωτική κατανάλωση, της οποίας το βάρος στο ΑΕΠ έφτασε σε νέο ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους (76,9%). Ταυτόχρονα, η συνεχιζόμενη ανάκαμψη των δημοσίων οικονομικών το 2023 προσφέρει δημοσιονομικά περιθώρια στην κεντροδεξιά κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, της οποίας ο κύριος στόχος παραμένει, αυτή τη στιγμή, η μείωση του χρέους της χώρας, εκτιμά η El Economista  και σημειώνει: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος 2,1% του ΑΕΠ το 2024 και το 2025, κάτι που φαίνεται εφικτό δεδομένων των καλών αποτελεσμάτων που καταγράφηκαν το 2023, ακόμη και αν η επιβράδυνση του πληθωρισμού θα περιορίσει τα φορολογικά έσοδα: το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε το 1,9% του ΑΕΠ (έναντι 0% το 2022), ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε στο -1,6 % (μετά το -2,5% το 2022).

Μείωση του δημόσιου χρέους

Η ισπανική ιστοσελίδα αναφέρει ότι ο λόγος του ελληνικού δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ, που είχε ξεπεράσει το 200% το 2021, μειώθηκε κατά εννέα μονάδες του ΑΕΠ στο 159% το πρώτο τρίμηνο του 2024 και αναμένεται να υποχωρήσει ξανά σημαντικά τα επόμενα τρίμηνα. «Η συγκράτηση του spread μεταξύ των ελληνικών ομολόγων και του γερμανικού, παρά την αστάθεια της αγοράς μετά τις ευρωεκλογές και τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης στη Γαλλία, είναι μια αρκετά σαφής ένδειξη ότι το ασφάλιστρο κινδύνου που σχετίζεται με το ελληνικό δημόσιο χρέος έχει μειωθεί», προσθέτει.

«Το κόστος χρηματοδότησης έχει πέσει κατακόρυφα κάτω από αυτό της Ιταλίας και οι τράπεζες που διασώθηκαν (με δημόσιο χρήμα) κατά τη διάρκεια της κρίσης θα ιδιωτικοποιηθούν σιγά σιγά. μέτρο που ορισμένοι από τους μεγαλύτερους επενδυτές της χώρας θεωρούν ως το τελευταίο σημάδι επιστροφής στην κανονικότητα.

«Το γεγονός ότι η συμμετοχή του κράτους αποσύρθηκε από το παιχνίδι είναι ένα ορόσημο» ,λέει ο Βιμ-Χάιν Παλς της Robeco, που πρόσφατα αγόρασε μετοχές σε ελληνικές τράπεζες, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Reuters . «Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλή θέση για να επωφεληθεί από περαιτέρω ανάπτυξη στο μέλλον».

Φιλο-επιχειρηματική ατζέντα

Τέλος, τονίζει ο Πελόζο, η φιλο-επιχειρηματική ατζέντα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη επέτρεψε στην Ελλάδα να προσελκύσει διεθνείς επενδύσεις. Οι άμεσες Ξένες Επενδύσεις αυξήθηκαν το 2021 και το 2022 κατά 286% και 164% σε σύγκριση με τον μέσο όρο μεταξύ 2002-2012 και 2013-2020.

Φέτος, επίσης, οι τιμές των ακινήτων αναμένεται επίσης να ξεπεράσουν το υψηλότερο επίπεδο του 2008. Αυτό συμβαίνει ήδη στην ελληνική πρωτεύουσα, την Αθήνα, όπου οι τιμές έχουν ξεπεράσει αυτό το επίπεδο το πρώτο τρίμηνο του 2024. «Ενώ η αύξηση των τιμών των ακινήτων , δεν είναι χωρίς κινδύνους, καθώς επιδεινώνει τα προβλήματα προσβασιμότητας στη στέγαση, αλλά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία βγήκε πολύ αργά από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους το 2016, επωφελείται από μεγαλύτερο περιθώριο ανάπτυξης», λέει ο Γκιγιόμ Ντεριάν, οικονομολόγος της BNP Paribas.

Η αλλαγή της τάσης στην Ελλάδα, της οποίας η κρίση χρέους απείλησε να προκαλέσει την εξαφάνιση ολόκληρης της ευρωζώνης, είναι εμφανής, τουλάχιστον στα χαρτιά, λένε οι αναλυτές που συμβουλεύτηκε το Reuters .

Τώρα η χώρα αντιμετωπίζει ένα διαφορετικό πρόβλημα: τη στασιμότητα των κολοσσών της ευρωζώνης, όπως η Γαλλία και Γερμανία, που επέβαλαν τις δρακόντειες μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές στην ελληνική οικονομία τα χρόνια των μνημονίων .