Skip to main content

Μικρότερες κατά 1.850 ευρώ οι ετήσιες δόσεις των στεγαστικών δανείων σε δύο χρόνια

Η πτωτική τάση του Euribor θα συνεχιστεί έως το τέλος του έτους, με την προσδοκία ότι η ΕΚΤ θα μειώσει ξανά τα επιτόκια τουλάχιστον δυο φορές από τον Σεπτέμβριο.

«Ουδέν κακόν αμιγές καλού»: Ενα ρητό που αποδίδεται απρόσωπα στους Στωικούς φιλοσόφους, αλλά φαίνεται να ανήκει στον νεοπλατωνικό φιλόσοφο Πρόκλο τον Λεύκιο που έζησε αιώνες μετά και διηύθυνε την Ακαδημία Πλάτωνος έως τον θάνατό του το 485 μ.Χ.

Οποιος και αν είναι ο «πατέρας» του ρητού, το σίγουρο είναι επιβεβαιώθηκε για πολλοστή φορά και με την πρόσφατη αναταραχή στα χρηματιστήρια λόγω του φόβου ύφεσης στις ΗΠΑ: Μια αναταραχή που είχε απροσδόκητο θετικό αντίκτυπο στους κατόχους κυμαινόμενων στεγαστικών δανείων.

Η προοπτική ότι οι κεντρικές τράπεζες, τόσο στην Αμερική, όσο και στην Ευρώπη, θα επιταχύνουν τη μείωση των επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο ελήφθη  αμέσως υπόψη στη διατραπεζική αγορά, όπου οι τράπεζες δανείζουν η μία στην άλλη με επιτόκιο που σηματοδοτεί την εξέλιξη του Euribor.

Το Euribor 12μήνου ειδικά, στο οποίο αναφέρεται η πλειονότητα των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο έχει υποχωρήσει αισθητά και κυμαίνεται σήμερα στο 3,5% από τότε που κορυφώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 με μηνιαίο μέσο όρο 4,149%.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η πτωτική τάση του Euribor θα συνεχιστεί έως το τέλος του έτους, με την προσδοκία ότι η ΕΚΤ θα μειώσει ξανά τα επιτόκια τουλάχιστον δυο φορές από τον Σεπτέμβριο. Το γεγονός αυτό θα αναγκάσει τις τράπεζες να ανανεώσουν τις προσφορές τους στα στεγαστικά δάνεια.

Εξοικονόμηση 1.600 ευρώ τον χρόνο

Το σενάριο μάλιστα προβλέπει ότι το Euribor βρίσκεται σε καλό δρόμο να κλείσει το έτος γύρω στο 3,2% και να καταφέρει να υποχωρήσει στο 2,5% το επόμενο έτος, σύμφωνα με  εκτιμήσεις του Bloomberg. «Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, θα μεταφραστεί σε εξοικονόμηση, π.χ,  κοντά στα 1.600 ευρώ ετησίως στις δόσεις των στεγαστικών δανείων, ύψους 150.000 ευρώ για 25 χρόνια. Ο υπολογισμός βασίζεται σε μια τιμή του Euribor συν ένα περιθώριο 1% – το spread συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 0,5 και 1%».
Η μείωση  θα είναι επίσης μεγαλύτερη, όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της σύμβασης για την αποπληρωμή του δανείου.

«Αν το Euribor 12μήνου κλείσει στο 3,2% στο τέλος του χρόνου, η μηνιαία δόση θα μειωθεί κοντά στα 75 ευρώ  ή  κοντά στα 900 ευρώ ετησίως από την κορύφωση του Euribor στο 4,160%. Η ετήσια δόση θα μειωθεί κοντά στα 1.650 ευρώ αν το Euribor υποχωρήσει στο 2,4%, όπως  αναμένουν οι ειδικοί το 2025», τονίζουν οι ίδιες πηγές. «Η πρόβλεψη  είναι ότι θα μειωθεί ακόμη περισσότερο, στο 2,18% στο τέλος του 2026, με αποτέλεσμα η συνολική εξοικονόμηση να ξεπερνά τότε τα 1.855 ευρώ. Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει  τα επιτόκια από το σημερινό 4,25% σε 3,40% στο τέλος του τρέχοντος έτους, φτάνοντας στο 2,45% το 2026».

Σταδιακή ανακούφιση

Η πρόβλεψη για τα επιτόκια είναι θετική, αν και η ελάφρυνση θα είναι πιο σταδιακή  και λιγότερο γενναιόδωρη από τη διαδικασία που βιώθηκε με την αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής. Τα  επιτόκια της ΕΚΤ ήταν στο 0% για σχεδόν οκτώ χρόνια αλλά αυξήθηκαν  σε 4,5% σε μόλις 14  μήνες, προκειμένου να τεθεί ο πληθωρισμός  υπό έλεγχο.