Σημαντική αύξηση κατά 63% κατέγραψαν φέτος οι αιτήσεις που υποβάλλονται για συμμετοχή στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας της ΔΥΠΑ, με συγκεκριμένα τεχνικά επαγγέλματα να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος. Τα στοιχεία που αποκαλύπτει σήμερα η «Ν» δείχνουν ότι μέχρι τις 7 Αυγούστου, είχαν υποβληθεί 3.703 αιτήσεις συμμετοχή, όταν ήταν 2.269 ακριβώς πριν από ένα έτος. Στη ΔΥΠΑ περιμένουν ότι αμέσως μετά τις διακοπές του Αυγούστου, θα κορυφωθεί η υποβολή των αιτήσεων, που λήγει στο τέλος του μήνα, ενώ εκτιμούν ότι θα επεκταθεί το ενδιαφέρον και σε άλλες σχολές που έχουν μείνει λίγο πιο πίσω.
Υψηλή ζήτηση καταγράφεται μέχρι στιγμής στα εξής επτά επαγγέλματα:
- Τεχνίτης Μηχανών & Συστημάτων Συμβατικού Και Ηλεκτρικού Αυτοκίνητου
- Μαγειρική – Αρτοποιία –Ζαχαροπλαστική
- Γραφικές Τέχνες – Ηλεκτρονική Σχεδίαση Εντύπου
- Τεχνίτης Ψυκτικών & Κλιματιστικών Έργων
- Αισθητική Τέχνη
- Βοηθός Γενικής Βρεφονηπιοκομίας
- Βοηθός Φαρμακείου
Ειδικά από φέτος, λειτουργεί νέο παράρτημα ΕΠΑΣ στη Σύρο με την ειδικότητα του τεχνίτη ναυπηγικής βιομηχανίας», σε συνεργασία με την ΟΝΕΧ.
Στο πλαίσιο της περαιτέρω στήριξης των ΕΠΑΣ, η ΔΥΠΑ έχει θέσει σε εφαρμογή νέο site, αποκλειστικά για τις συγκεκριμένες σχολές (https://schools.dypa.gov.gr/) Το site έχει αξιοποιήσει σύγχρονα πρότυπα σχεδιασμού, ώστε να είναι φιλικό για κινητές συσκευές (mobile friendly), με γνώμονα την καλύτερη εμπειρία των χρηστών και τη δυνατότητα αναζήτησης μέσω διαδραστικού χάρτη.
Η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για εισαγωγή στις 50 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας της ΔΥΠΑ, για το σχολικό έτος 2024-25, σε 37 ειδικότητες με υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας ξεκίνησε στις 17/06/2024 και λήγει στις 31 Αυγούστου. Οι σχολές λειτουργούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε 36 πόλεις της Ελλάδας.
Ενδεικτικά μερικές ειδικότητες, ανά περιοχή, που έχει εντοπιστεί ότι μπορούν να αυξηθούν οι αιτήσεις είναι οι εξής:
- Ηρακλείου Αττικής – Ωρολογοποιίας
- Μυτιλήνης – Μαγειρικής Τέχνης
- Καλαμακίου – Βοηθός Γενικής Βρεφονηπιοκομίας
- Ρόδου – Τεχνίτης Θερμικών & Υδραυλικών Εγκαταστάσεων
- Κομοτηνής – Τεχνίτης Αέριων Καυσίμων
- Σερρών – Βοηθός Γενικής Βρεφονηπιοκομιας
- Αργολίδας – Ξυλουργών – Επιπλοποιών
- Φλώρινας – Τεχνίτης Αέριων Καυσίμων
- Κοζάνης – Τεχνίτης Έξυπνων Ηλεκτρονικών Συσκευών Και Εγκαταστάσεων
- Κοζάνης – Τεχνίτης Μεταλλικών Κατασκευών
- Πτολεμαΐδας – Τεχνίτης Εργαλειομηχανών (Cnc)
- Καστοριάς – Βοηθός Γενικής Νοσηλείας
- Καστοριάς – Επεξεργασίας Γούνας
- Ρέντη – Τεχνίτης Ηλεκτρολογικών Συστημάτων Συμβατικού Και Ηλεκτρικού Αυτοκίνητου
- Ξάνθης – Υπάλληλος Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Logistics)
- Χανίων – Τεχνίτης Μηχανών & Συστημάτων Συμβατικού Και Ηλεκτρικού Αυτοκίνητου
Στόχευση
Οι συγκεκριμένες σχολές, σε τοπικό επίπεδο, έχει διαπιστωθεί ότι παρουσιάζουν υστέρηση ως προς τις αιτήσεις. Γι’ αυτό και υπάρχει η στόχευση για καλύτερη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, έτσι ώστε να αυξηθούν και εκεί οι αιτήσεις συμμετοχής σε ΕΠΑΣ.
Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όσοι είναι 15-29 ετών (γεννήθηκαν τα έτη 1995-2009) και είναι κάτοχοι τουλάχιστον Απολυτηρίου Γυμνασίου. Η αμοιβή των μαθητών ανέρχεται σε 118,64 ευρώ ή 148,30 ευρώ την εβδομάδα (για 4 ή 5 ημέρες μαθητείας, αντίστοιχα) για 2 έτη.
Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται μέσω gov.gr με κωδικούς TAXISnet στη διεύθυνση:
Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: gov.gr → Εκπαίδευση → Εγγραφή σε σχολείο → Εγγραφή σε Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑΣ) της ΔΥΠΑ
Οι μαθητές των ΕΠΑΣ Μαθητείας της ΔΥΠΑ:
- Πραγματοποιούν πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο με αμοιβή και ασφάλιση.
- Φοιτούν σε σύγχρονα και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια και τους παρέχονται τα απαραίτητα βιβλία και βοηθήματα.
- Εκπαιδεύονται από έμπειρο και άρτια καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό.
- Λαμβάνουν επίδομα στέγασης που ανέρχεται στα 240 ευρώ μηνιαίως, καθώς και σίτισης που ανέρχεται στα 9 ευρώ ημερησίως, με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια.
- Δικαιούνται σπουδαστική άδεια μέχρι 30 ημέρες με αποδοχές.
- Δικαιούνται αναβολή στράτευσης.
Η ΔΥΠΑ εφαρμόζει από το 1952 το σύστημα της Μαθητείας, το οποίο είναι και το μοναδικό δυϊκό σύστημα στη χώρα. Συνδυάζει θεωρητική και εργαστηριακή επαγγελματική εκπαίδευση στη Σχολή, με το πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο. Στα πλεονεκτήματα των ΕΠΑΣ, εκτός από τις μηνιαίες απολαβές είναι και ότι η όλη διαδικασία πραγματοποιείται σε πραγματικές συνθήκες εργασίας (on-the-job-training). Βασικός στόχος είναι ο εκπαιδευόμενος να καταφέρει να αποκτήσει εκείνες τις απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις για το επάγγελμα που θα ακολουθήσει, αλλά και την ανάλογη εμπειρία για να μπορεί να ενταχθεί ομαλά στην αγορά εργασίας.