Σε υψηλό εξαμήνου κυμαίνονται οι τιμές του φυσικού αερίου στο ολλανδικό hub TTF, στον απόηχο των κρίσιμων γεωπολιτικών εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες μέρες, με ορατό και σοβαρό το ενδεχόμενο περαιτέρω όξυνσης της κατάστασης, από τη Μέση Ανατολή μέχρι τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.
Η τιμή του φυσικού αερίου ξεπέρασε, για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες, το «φράγμα» των 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης Σεπτεμβρίου, συνιστώντας την υψηλότερη τιμή από τον περασμένο Δεκέμβριο. Αν και η κατάσταση δεν συγκρίνεται με την πρόσφατη ενεργειακή κρίση, τόσο ως προς τις τιμές όσο και ως προς τις υπόλοιπες παραμέτρους, προκαλεί έντονη ανησυχία στην ευρωπαϊκή αγορά, με άγνωστη ακόμη την τροπή που μπορεί να πάρουν τα πράγματα.
Η επίθεση της Ουκρανίας στην περιοχή του Κουρσκ, όπου φιλοξενείται ένα βασικό σημείο εισαγωγής φυσικού αερίου, αναζωπύρωσε τις συζητήσεις περί ολικής διακοπής της διαμετακόμισης αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας. Βέβαια, το εν λόγω σενάριο ενέχει μικρότερους κινδύνους από το ανάλογό του κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, για τον λόγο ότι οι αποθήκες της Ευρώπης είναι ήδη γεμάτες κατά 86%, με εξίσου σημαντικά βήματα να έχουν μεσολαβήσει στη διαφοροποίηση των πηγών και οδεύσεων, γεγονός που υποδηλώνει μικρότερη εξάρτηση των ευρωπαϊκών κρατών στο ρωσικό αέριο.
Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες για πλήγμα των υποδομών παραμένουν ανεπιβεβαίωτες, όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ενώ, την ίδια στιγμή, η νεότερη ενημέρωση κάνει λόγο για τη μεταφορά ποσοτήτων 41 εκατ. κυβικών μέτρων αερίου για σήμερα από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, δι αμέσου της Ουκρανίας (σημείο εισαγωγής Sudzha). Βέβαια, μια αναταραχή στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, με την περαιτέρω αύξηση της τιμής και τη σταθεροποίησή της σε υψηλότερα επίπεδα, θα «περάσει» και στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ήτοι στις τιμές χονδρικής ρεύματος και, εν συνεχεία, στις τιμές λιανικής, φτάνοντας ως την «τσέπη» του καταναλωτή, όπως έχει γίνει και παλιότερα.
Μια τέτοια περίπτωση ενδέχεται να αποτελέσει, μεταξύ άλλων αγορών, και η ελληνική αγορά, που προμηθεύεται σε τιμές TTF, πράγμα που ωστόσο είναι πρόωρο να εκτιμήσουμε με ακρίβεια από τώρα. Το ράλι της τιμής οφείλεται κατά μέρος στις γεωπολιτικές εξελίξεις, χωρίς ωστόσο οι παράγοντες να περιορίζονται σε αυτό.
Αναλυτές κάνουν λόγο, επιπρόσθετα, για κυνήγι ευκαιριών, έπειτα από μια περίοδο διαρκούς πτώσης και λόγω της αυξημένης παραγωγής και των ήπιων καιρικών προγνώσεων, για ανησυχίες σχετικά με τα αποθέματα, για τεχνικούς παράγοντες, καθώς και για μεταβολή των καιρικών συνθηκών. Μια ξαφνική άνοδος των θερμοκρασιών θα μπορούσε να αυξήσει γρήγορα τη ζήτηση για φυσικό αέριο, ασκώντας ανοδική πίεση στις τιμές. Οι παραγωγοί δύναται να αποκομίσουν οφέλη από τις αυξημένες τιμές, εξισορροπώντας την πρόσφατη περίοδο χαμηλών τιμών, εν αντιθέσει με τους καταναλωτές που καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα υψηλότερο ενεργειακό κόστος.