Skip to main content

Φορολογικές δηλώσεις: Εκπνέει η προθεσμία υποβολής – Έως αύριο η έκπτωση στην πληρωμή

Η Παρασκευή, 2 Αυγούστου, είναι η τελευταία ημέρα για την υποβολή ή την τροποποίηση/διόρθωση των δηλώσεων

Έκπτωση φόρου 3% μπορούν να κερδίσουν οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν έως αύριο, στην εκπνοή της προθεσμίας, τις φορολογικές τους δηλώσεις και -εφόσον έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό- πληρώσουν εφάπαξ τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος.

Αυτό προβλέπει και η σχετική τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή για την παράταση υποβολής των δηλώσεων έως και τις 2 Αυγούστου, στην οποία υπογραμμίζεται ότι όταν ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών έκπτωση 3%.

Επισημαίνεται, όπως αναφέρεται και στην εν λόγω τροπολογία, ότι η καταβολή του πρόσθετου φόρου πραγματοποιείται σε οκτώ ισόποσες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι τη 2α Αυγούστου 2024, η δεύτερη μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Αυγούστου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες έξι μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των έξι επόμενων μηνών.

Αξίζει να αναφερθεί, ωστόσο, ότι ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών (ΛΣΑ), σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, επισημαίνει ότι το χρονικό διάστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων δεν είναι επαρκές, καθώς το σύστημα παρουσιάζει λάθη, ελλείψεις και προβλήματα λειτουργίας.

Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, καλεί τα μέλη του να ενημερώσουν τους φορολογούμενους ότι σε περίπτωση επιβολής προστίμων εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικών δηλώσεων και εν γένει φορολογικών υποχρεώσεων, την αποκλειστική ευθύνη φέρουν το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Θα πρέπει να αναφερθεί, πάντως, ότι όσον αφορά τη μέχρι σήμερα πορεία της εκκαθάρισης, με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, προκύπτει ότι από το σύνολο των περίπου 6.305.640 δηλώσεων που έχουν υποβληθεί, οι περίπου 2.897.442 (45,95%) είναι μηδενικές, οι 2.178.599 (34,55%) χρεωστικές, με το ποσό καταβολής να ανέρχεται σε 4,138 δισ. ευρώ ή κατά μέσο όρο 1.900 ευρώ, ενώ 1.229.599 (19,5%) είναι πιστωτικές, με το προς επιστροφή ποσό να ανέρχεται σε 436,4 εκατ. ευρώ.

Τροποποιητικές δηλώσεις

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι όσοι φορολογούμενοι έχουν ήδη υποβάλει τις δηλώσεις τους, έχουν περιθώριο έως και αύριο να διορθώσουν χωρίς την επιβολή προστίμου τυχόν λάθη ή παραλείψεις σε αυτές, εφόσον φυσικά υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις.

Η νέα δήλωση που θα προκύψει, μετά τις όποιες τροποποιήσεις (προσθήκες, αφαιρέσεις ή διορθώσεις δεδομένων) επιφέρει ο φορολογούμενος, θα αντικαταστήσει την αρχικά υποβληθείσα και από τη στιγμή που θα υποβληθεί εμπρόθεσμα θα εξομοιωθεί με την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση.

Για τον λόγο αυτό δεν θα επισύρει κανένα χρηματικό πρόστιμο.

Στο εκκαθαριστικό σημείωμα (στην πράξη προσδιορισμού του φόρου) που θα εκδοθεί και θα αναρτηθεί στον λογαριασμό του φορολογούμενου στην ηλεκτρονική πύλη myAADE.gr, αμέσως μόλις υποβληθεί οριστικά η εμπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, θα αναγράφεται όχι μόνο το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της τροποποιητικής δήλωσης αλλά και το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής.

Σε περίπτωση που αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης διαπιστωθεί νέο λάθος ή παράλειψη, δεν είναι δυνατή άμεσα η υποβολή νέας τροποποιητικής δήλωσης, αλλά πρέπει να περάσει τουλάχιστον μία ημέρα από την εκκαθάριση της πρώτης τροποποιητικής δήλωσης για να υποβληθεί η επόμενη. Από την άλλη πλευρά, σε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης μετά την αυριανή λήξη της προθεσμίας, ο φορολογούμενος ενδέχεται να κληθεί να πληρώσει πρόστιμο, το οποίο κυμαίνεται από 100 έως 500 ευρώ, ενώ μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος και με την υποχρέωση να πληρώσει και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, υπολογιζόμενους με 0,73% για κάθε μήνα που θα έχει παρέλθει από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης και βεβαίωσης νέας αυξημένης οφειλής.