Skip to main content

«Καύσωνας» μηνυμάτων από την ΑΑΔΕ για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα

ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ/INTIME

Πότε και ποιοί λαμβάνουν μηνύματα από την Εφορία

«Καύσωνας» ηλεκτρονικών μηνυμάτων χτυπά τους φορολογούμενους, ειδικά την περίοδο αυτή οπότε και οι υποχρεώσεις λόγω δηλώσεων και οφειλών είναι αυξημένες, καθώς η ΑΑΔΕ εκτός από τους ελέγχους στις παραλίες δεν ξεχνά την κύρια «πηγή» εσόδων.

Τα ηλεκτρονικά μηνύματα μάλιστα που αποστέλλονται από τη Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

α) ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗΣ:

Τα ηλεκτρονικά μηνύματα υπενθύμισης αφορούν την υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ σε επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία.

Αποστέλλονται σε μηνιαία βάση (διπλογραφικά) και τέσσερις φορές ετησίως (απλογραφικά) λίγες ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους, με στόχο την υπενθύμιση της σχετικής υποχρέωσης.

β) ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ:

Τα ηλεκτρονικά μηνύματα εντοπισμού απευθύνονται σε φορολογουμένους που δεν έχουν ικανοποιήσει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Αποστέλλονται μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων ή πληρωμής των οφειλών, ενώ αφορούν τις παρακάτω θεματικές ενότητες:

i. ΦΠΑ σε επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά και διπλογραφικά βιβλία: όταν δεν έχει υποβληθεί η περιοδική δήλωση εμπρόθεσμα ή μέχρι την ημερομηνία δημιουργίας του αρχείου υπόχρεων.

ii. Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων: όταν δεν έχει υποβληθεί η δήλωση εμπρόθεσμα ή μέχρι την ημερομηνία δημιουργίας του αρχείου υπόχρεων.

iii. Φόρος Εισοδήματος Νομικών Προσώπων: όταν δεν έχει υποβληθεί η δήλωση εμπρόθεσμα ή μέχρι την ημερομηνία δημιουργίας του αρχείου υπόχρεων.

iv. Πρόσφατες Ληξιπρόθεσμες Οφειλές: όταν δεν έχουν πληρωθεί εμπρόθεσμα ή μέχρι την ημερομηνία δημιουργίας του αρχείου η/οι βεβαιωμένη/ ες οφειλή/ες, που έληξε/αν έως την τελευταία ημέρα του προηγούμενου μήνα.

v. Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών: όταν δεν έχει υποβληθεί η δήλωση εμπρόθεσμα ή μέχρι την ημερομηνία δημιουργίας του αρχείου των υπόχρεων.

vi. Λοιπές φορολογικές υποχρεώσεις: όπως είναι η μη υποβολή δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων, η υποβολή κενών δηλώσεων ΦΠΑ, η μη υποβολή δήλωσης έναρξης/μεταβολής εργασιών κ.ά.

vii. Διασταυρώσεις: όταν από διασταυρώσεις που διενεργούνται εντοπιστούν φορολογούμενοι που είτε δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση παρά την υποχρέωσή τους, είτε έχουν αποκτήσει εισοδήματα τα οποία δεν έχουν συμπεριλάβει σε δήλωσή τους.

Σειρά δράσεων για την προληπτική φορολογική συμμόρφωση

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το Τμήμα Α’-Δράσεων Προληπτικής Συμμόρφωσης της Διεύθυνσης Φορολογικής Συμμόρφωσης αποστέλλει ηλεκτρονικά μηνύματα έχοντας ως στόχο την άμεση και οικειοθελή ανταπόκριση των φορολογουμένων έναντι των φορολογικών τους υποχρεώσεων, ενώ οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις που χρησιμοποιούνται από τη Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης είναι οι: [email protected] και [email protected]. Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται ότι υπάρχουν και άλλες Διευθύνσεις της ΑΑΔΕ οι οποίες αποστέλλουν μαζικά ηλεκτρονικά μηνύματα σε φορολογουμένους, χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].

Τα ηλεκτρονικά μηνύματα που αποστέλλονται από τη Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης διακρίνονται από τα αντίστοιχα των άλλων Διευθύνσεων, διότι σε όλα αναφέρεται ο τίτλος της Διεύθυνσης.

Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα επικοινωνίας των φορολογουμένων με τη Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης [email protected].

Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις εντοπισμού αδήλωτων εισοδημάτων οι φορολογούμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις επικοινωνίας : [email protected], [email protected] και apodoxes. [email protected], ανάλογα με το είδος της διασταύρωσης στην οποία έχουν εντοπιστεί.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι πολλοί φορολογούμενοι λαμβάνουν ηλεκτρονικά μηνύματα από τη Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης ενώ έχουν τακτοποιήσει τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, τα οποία πάντως θα πρέπει να αγνοήσουν.

Συγκεκριμένα, εάν κάποιος φορολογούμενος έχει τακτοποιήσει τη φορολογική του υποχρέωση μετά την ημερομηνία αναζήτησής της στα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, τότε μπορεί να λάβει ηλεκτρονικό μήνυμα εντοπισμού ή υπενθύμισης, αφού η Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης δεν έχει ενημερωθεί εγκαίρως για την τακτοποίηση αυτή.

Η ημερομηνία αναζήτησης αναγράφεται πάντοτε στα ηλεκτρονικά μηνύματα εντοπισμού, γεγονός που σημαίνει ότι σε περίπτωση που έχει ήδη τακτοποιήσει τη συγκεκριμένη υποχρέωση, πρέπει να αγνοήσει το μήνυμα που θα λάβει.

Επίσης, υπάρχουν και περιπτώσεις κατά τις οποίες φορολογούμενοι λαμβάνουν ηλεκτρονικά μηνύματα από τη Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης ενώ δεν είναι οι αποδέκτες. Αυτό συμβαίνει διότι η Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης καταρτίζει τη λίστα αποδεκτών της βάσει των ηλεκτρονικών διευθύνσεων που είναι καταχωρημένες στην ΑΑΔΕ και έχουν δηλωθεί από τους πιστοποιημένους χρήστες και ο μόνος αρμόδιος για την αλλαγή της ηλεκτρονικής διεύθυνσης είναι ο ίδιος ο φορολογούμενος.