Skip to main content

Τουρισμός: Έκαναν «κοιλιά» οι κρατήσεις σε Βόρεια Ελλάδα, Πελοπόννησο

(EUROKINISSI/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

Πεσμένη η πληρότητα πολλών ξενοδοχείων τον Ιούλιο

«Κοιλιά» κρατήσεων και διανυκτερεύσεων αντί για άνοδο κατέγραψαν τον Ιούλιο αρκετοί και σημαντικοί θερινοί προορισμοί της χώρας μας, τόσο στη Μακεδονία, όσο και στη Νότια Ελλάδα. Η εικόνα του Αυγούστου είναι καλύτερη κατά κανόνα από  του Ιουλίου, ωστόσο όπως επισημαίνουν στη «Ν» οι πρόεδροι Ενώσεων Ξενοδόχων και άλλων τουριστικών φορέων, η φετινή χρονιά αποδεικνύεται στην πράξη ότι δεν έχει την ίδια φόρα με την περσινή.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι οι εν λόγω μειώσεις καταγράφηκαν τόσο στα ξενοδοχεία, όσο και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, την ίδια ώρα που σε κάποιους από τους εν λόγω προορισμούς, όπως η Χαλκιδική, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις καταγράφουν μεγάλη άνοδο και η συνεχής χρήση των κατοικιών στους παραθεριστικούς οικισμούς δοκιμάζει τις αντοχές των υποδομών. Αξιοσημείωτη, ακόμη, είναι η μειωμένη σε σύγκριση με πέρυσι αλλά και με τις προσδοκίες προσέλευση τουριστών από τη Ρουμανία στη Βόρεια Ελλάδα, όπως και ότι η διαπιστούμενη «κοιλιά» είναι πιο εμφανής σε περιοχές με παραδοσιακά μεγάλο μερίδιο εσωτερικού τουρισμού.

Χαλκιδική

Πληθωρισμός-ακρίβεια, δυο πόλεμοι και η συνακόλουθη αβεβαιότητα, όπως επισημαίνει στη «Ν» ο Α’  Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Ιωάννης Λασπάς, αποτελούν παράγοντες που έχουν οδηγήσει τη μέση πληρότητα των ξενοδοχειακών μονάδων να μην ξεπερνά το 85% για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, καταγράφοντας πτώση από πέρυσι, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον Ιούνιο ήταν 75% ( σ.σ. στα ίδια επίπεδα με πέρυσι) και για τον Σεπτέμβριο προδιαγράφεται στο 65%, σημειώνοντας μείωση από πέρυσι.  Υστέρηση καταγράφεται και στις κρατήσεις τελευταίας στιγμής από διάφορες αγορές.

«Η φετινή χρονιά σίγουρα δεν έχει τη φόρα που είχε η περσινή» σημειώνει ο κ. Λασπάς, όπως και ότι ο υπερπληθυσμός που υπάρχει στη Χαλκιδική όλη τη σεζόν λόγω των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει επιφέρει πρόβλημα ανεπάρκειας των υποδομών, καθώς όλοι οι οικισμοί παραθεριστικών κατοικιών είναι συνεχώς γεμάτοι λόγω Airbnb.

Μείωση τουλάχιστον 25% για τον Ιούλιο έχει αναφερθεί και από πλευράς της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Χαλκιδικής «Ο Αριστοτέλης».

Πιερία

Ενώ μέχρι τα τέλη Ιουνίου η σεζόν εξελισσόταν φυσιολογικά, ο Ιούλιος δεν ξεκίνησε και δεν συνεχίστηκε καλά, από την πλευρά επισκεπτών όχι μόνο από τα Βαλκάνια αλλά και από την εγχώρια αγορά,  όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού, Ηρακλής Τσιτλακίδης. Τα ποσοστά πληροτήτων των ξενοδοχείων κυμαίνονται από 65% έως 85%, ενώ θα έπρεπε να είναι πάνω από 90% και υπάρχει προβληματισμός και για τον Αύγουστο.

Την υστέρηση αυτή αποδίδει ο ίδιος τόσο στα οικονομικά βάρη των πελατών, Ελλήνων αλλά και από το εξωτερικό λ.χ. από τη Γερμανία, ενώ η κίνηση από τη ρουμανική αγορά σε καμία περίπτωση δεν είναι η αναμενόμενη και σίγουρα είναι μικρότερη από πέρυσι.

Ο κ. Τσιτλακίδης τονίζει για μία ακόμη φορά την ανάγκη βελτίωσης των υποδομών και της ταχύτητας στα χερσαία σύνορα της χώρας, καθώς μπορεί το πρόβλημα με τους Ρουμάνους και τους Βούλγαρους να επιλυθεί προσεχώς με την ενσωμάτωσή τους στην Συνθήκη Σένγκεν αλλά η κατάσταση θα παραμείνει προβληματική για τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις επιβαρύνονται με υπέρογκα βάρη και τέλη που μειώνουν την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος.

Για πεσμένο Ιούλιο έκανε επίσης λόγο πρόσφατα και η Ομοσπονδία Ενοικιαζόμενων Δωματίων & Διαμερισμάτων Νομού Πιερίας – Ημαθίας και Πέλλας.

Θάσος

Μειωμένη έλευση Ρουμάνων τουριστών σε σχέση με πέρυσι καταγράφει φέτος και η Θάσος, όπως αναφέρει ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού, Πάρις Παρασχούδης, επιβεβαιώνοντας και εκείνος την τάση «κοιλιάς» της τουριστικής κίνησης τον Ιούλιο. Παραμένουν ωστόσο πρώτη αγορά για το νησί και ακολουθούν Σέρβοι και Βούλγαροι, ενώ μικρή αύξηση καταγράφεται στους Έλληνες τουρίστες.

Πελοπόννησος

Για σημαντική «κοιλιά» της τουριστικής κίνησης τον Ιούλιο στην Πελοπόννησο κάνει λόγο ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, Κωνσταντίνος Μαρινάκος, παρά την αυξητική τάση που είχε σημειωθεί το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου.

Η πτώση -κυμαινόμενη στο 20%- καταγράφεται κυρίως από την εγχώρια αγορά, η οποία αποτελεί και την πρώτη αγορά για τα θέρετρα της Πελοποννήσου (σ.σ. η Πελοπόννησος έχει μίγμα τουριστών 65% από ελληνική αγορά – 35% από το εξωτερικό»). Αύξηση τάξης του 10% υπάρχει στις αφίξεις στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας από τη Γερμανία σε επίπεδο πενταμήνου της φετινής χρονιάς, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και από Βρετανία και Γαλλία και υπάρχουν αφίξεις και από νέες για την περιοχή αγορές, όπως Ολλανδία, Ελβετία, Σουηδία, Φινλανδία αλλά είναι δύσκολο να αναπτυχθούν άμεσα οι εν λόγω αγορές πριν ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση και αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας.

Ο Αύγουστος, καταλήγει ο κ. Μαρινάκος, θα είναι καλός, αλλά δεν ήταν αυτός ο στόχος, καθώς φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται η πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ ότι ο ένας στους δύο Έλληνες δεν θα κάνει φέτος διακοπές. Ο ίδιος δεν αποκλείει, επίσης, ότι οι εισπράξεις μπορεί να έχουν θετικό τελικό πρόσημο, ωστόσο αυτό όπως υπογραμμίζει θα οφείλεται στις αυξήσεις των τιμών των ξενοδοχείων (περί το 15%) και δεν πρόκειται για άνοδο των πραγματικών μεγεθών.