Skip to main content

Γερμανός πρέσβης στη «Ν»: Τα μεγαλύτερα ονόματα των γερμανικών επιχειρήσεων στην 88η ΔΕΘ

120 γνωστά και μεγάλα ονόματα εταιρειών από την τιμώμενη χώρα στην έκθεση

Περισσότερες από 120 επιχειρήσεις -ανάμεσά τους και μεγάλα ονόματα, γνωστά σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό- θα εκπροσωπηθούν στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου η Γερμανία είναι η τιμώμενη χώρα, τονίζει ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Αντρέας Κιντλ, σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» και στον Μιχάλη Ψύλο.

Ο κ. Κιντλ σημειώνει ότι ο ρόλος της Γερμανίας ως τιμώμενης χώρας «δίνει επίσης την ευκαιρία να ατενίσουμε το μέλλον, να δρομολογήσουμε καινοτόμες συνεργασίες και επενδύσεις, να καταδείξουμε τις επιδόσεις των γερμανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα».

Ο Γερμανός πρέσβης αναφέρει μάλιστα στη «Ν» ότι στα εγκαίνια της ΔΕΘ θα παρευρεθεί ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ αλλά και ο Γερμανός υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας, Τζεμ Έζντεμιρ. Θα παραστεί επίσης ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής Ότο Ρεχάγκελ.

Ερωτηθείς για τις προσδοκίες της Γερμανίας ως τιμώμενης χώρας στην 88η ΔΕΘ, ο Αντρέας Κιντλ τονίζει: «Ας ξεκινήσω με τη διαπίστωση ότι οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας είναι στενές και διέπονται από πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Το ζω καθημερινά ως πρέσβης στην Ελλάδα. Το απέδειξαν και οι διμερείς διαβουλεύσεις σε επίπεδο υφυπουργών, που πραγματοποιήθηκαν στο τέλος Μαΐου στην Αθήνα».

Στενές σχέσεις

«Οι στενές αυτές σχέσεις ξεπερνούν το πλαίσιο της πολιτικής και εκτείνονται και στον τομέα της οικονομίας. Οι διμερείς μας σχέσεις βασίζονται εξάλλου σε μια μακρά παράδοση. Και σ’ αυτό το σημείο, θα ήθελα να θυμίσω ότι το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο γιορτάζει φέτος 100 χρόνια από την ίδρυσή του».

Κύριε πρέσβη, διαβάζω ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον περισσοτέρων από 120 γερμανικών επιχειρήσεων και από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια. Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες;

«Ναι, πράγματι, κύριε Ψύλο. Είναι εντυπωσιακό το ενδιαφέρον των εκθετών. Το φάσμα των επιχειρήσεων που εκπροσωπούνται περιλαμβάνει αφενός μια σειρά από νεοφυείς εταιρείες και μεγάλα ονόματα, γνωστά σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό, έως εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο, και αφετέρου μια σειρά από υψηλά εξειδικευμένα ερευνητικά ιδρύματα έως και προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης. Στη Θεσσαλονίκη θα μπορέσετε να σχηματίσετε μια εικόνα, πόσο ευρεία είναι η γκάμα των προϊόντων των γερμανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και της προσφοράς των γερμανικών φορέων σε θέματα ψηφιοποίησης, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υπηρεσιών διακίνησης εμπορευμάτων, υγείας, εκπαίδευσης και έρευνας, καθώς και πρόληψης καταστροφών».

Εντυπωσιακές οι γερμανικές επενδύσεις

Κύριε Κιντλ, η Γερμανία βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην κατάταξη των χωρών προέλευσης άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα, προσεγγίζοντας το 1 δισ. ευρώ. Υπάρχουν προοπτικές περαιτέρω αύξησης και σε ποιους τομείς;

«Πράγματι, το 2022 οι γερμανικές καθαρές επενδύσεις στην Ελλάδα ανήλθαν σχεδόν στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Πρόκειται για εντυπωσιακούς αριθμούς, οι οποίοι αναδεικνύουν τις δυνατότητες που διακρίνουν οι γερμανικές επιχειρήσεις στη χώρα αυτή. Παρεμπιπτόντως, αυτό δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Εδώ και δεκαετίες, ακόμη και σε περιόδους κρίσεων, οι γερμανικές επιχειρήσεις πίστευαν στις δυνατότητες της χώρας και επένδυαν αδιάκοπα. Η Γερμανία βρίσκεται εδώ και χρόνια στις κορυφαίες θέσεις του πίνακα κατάταξης των διεθνών επενδυτών. Είμαι όμως πολύ αισιόδοξος και για το μέλλον. Είναι προφανές ότι η ελληνική οικονομία μετά τα πλήγματα που υπέστη στα χρόνια της κρίσης έχει ανακάμψει και επιπλέον αναπτύσσει μία αξιοσημείωτη οικονομική δυναμική. Αυτό κινεί το ενδιαφέρον των επενδυτών κυρίως από τη Γερμανία. Το ενδιαφέρον των Γερμανών επενδυτών διατρέχει το σύνολο των τομέων της οικονομίας. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι για παράδειγμα το θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ιδιαίτερα ελκυστικό».

Το σύνολο των συναλλαγών του εξωτερικού εμπορίου μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας ξεπέρασε πέρυσι τα 12 δισ. ευρώ. Υπάρχουν προοπτικές κι άλλης ανόδου;

«Το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών εξαρτάται βέβαια από πολλούς παράγοντες, τους οποίους δεν μπορούμε να ελέγξουμε και ορισμένους τους οποίους δεν μπορούμε ούτε καν να προβλέψουμε. Αυτό φάνηκε τα περασμένα χρόνια με τρόπο οδυνηρό. Πιστεύω όμως ότι έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι». 22,2% περισσότεροι Γερμανοί τουρίστες το πρώτο πεντάμηνο «Ένα καλό παράδειγμα της σημερινής ανάκαμψης αποτελεί η εξέλιξη του αριθμού των Γερμανών τουριστών στην Ελλάδα. Όπως σας είπα, πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι και όσον αφορά το ενδιαφέρον των Γερμανών τουριστών για την Ελλάδα ως ταξιδιωτικό προορισμό. Εμείς οι Γερμανοί -και σε αυτούς συγκαταλέγομαι κι εγώ- αγαπάμε την Ελλάδα και τη φιλοξενία της. Προς επίρρωση όμως αυτής της ομολογουμένως συναισθηματικής διαπίστωσης, η Τράπεζα της Ελλάδος παρουσίασε στοιχεία που την επιβεβαιώνουν. Το πρώτο πεντάμηνο του 2024, ο αριθμός των επισκεπτών από τη Γερμανία αυξήθηκε κατά 22,2% συγκριτικά με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2023. Τα έσοδα είναι κατά 15,1% αυξημένα σε σχέση με το πρώτο πεντάμηνο του 2023».

Ισχύει ότι θα παραστεί στα εγκαίνια της ΔΕΘ ο αντικαγκελάριος και ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, δρ Ρόμπερτ Χάμπεκ;

«Ναι, ο αντικαγκελάριος κ. Χάμπεκ ανακοίνωσε ότι θα παρευρεθεί στα εγκαίνια της έκθεσης. Επιπλέον, το Σαββατοκύριακο των εγκαινίων περιμένουμε στη Θεσσαλονίκη και τον ομοσπονδιακό υπουργό Τροφίμων και Γεωργίας κ. Έζντεμιρ. Αυτό καταδεικνύει τη σημασία της έκθεσης για τη Γερμανία, τις γερμανικές επιχειρήσεις καθώς και για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση».

Οι εκθεσιακοί χώροι για τη γερμανική παρουσίαση σχεδιάστηκαν ειδικά για τη ΔΕΘ από ένα διάσημο αρχιτεκτονικό γραφείο στο Ντίσελντορφ. Ποιο είναι το σχέδιο;

«Ο καινοτόμος σχεδιασμός τους από το αρχιτεκτονικό γραφείο gtp2 επικεντρώνεται στον νεωτερισμό και στην ποικιλομορφία. Η γερμανική αίθουσα των 6.000 τ.μ. περιλαμβάνει μία σκηνή για πολιτιστικές εκδηλώσεις, εργαστήρια και σεμινάρια, καθώς και ένα γερμανικό σαλόνι για διμερείς επαφές μεταξύ των επιχειρήσεων. H αρχιτεκτονική διαμόρφωση αντανακλά τα διαφορετικά περιβάλλοντα διαβίωσης. Με αυτόν τον τρόπο, προβάλλει η συνολική αρχιτεκτονική πόσο ποικιλόμορφη, βιώσιμη και προοδευτική είναι η γερμανική οικονομία».

Ακούγεται επίσης, κύριε πρέσβη, ότι πολλές «γερμανικές εκπλήξεις» περιμένουν τους επισκέπτες, όπως η εμφάνιση ενός κορυφαίου γερμανικού συγκροτήματος στη μεγάλη υπαίθρια σκηνή της έκθεσης…

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έχει σχεδιαστεί ένα ποικίλο πρόγραμμα, με περισσότερες από 150 εκδηλώσεις, το οποίο θα παρουσιαστεί μπροστά από και φυσικά και μέσα στη γερμανική αίθουσα 13. Θα δείξουμε στους/στις επισκέπτες/ριες την παραδοσιακή αλλά και την πολύχρωμη και σύγχρονη Γερμανία. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει λίγο από την ιστορία της γερμανικής αυτοκίνησης, αλλά και λίγο από την ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Γι’ αυτό χαιρόμαστε πολύ με την επίσκεψη του Ότο Ρέχαγκελ στις 9 Σεπτεμβρίου. Επιπλέον, θα υπάρξουν κορυφαίες μουσικές στιγμές από τον χώρο του indie rock και της jazz. Περισσότερες λεπτομέρειες λοιπόν στη συνέχεια, όταν θα ακουστεί στη Θεσσαλονίκη το “Hallo Ellada!”».