Του Χρήστου Ιωάννου
Συμβούλου Διοίκησης του ΣΕΒ
«Τηλεργασία: ευκαιρία για πιο παραγωγικές επιχειρήσεις και καλύτερη ζωή για τους εργαζόμενους» ήταν η Ειδική Έκθεση (Special Report) που δημοσιεύσαμε τη 2α Μαΐου 2019. Από τότε ο κόσμος της οικονομίας και της εργασίας άλλαξε με τη ραγδαία επέκταση της τηλεργασίας διεθνώς και στην Ελλάδα. Η πανδημία έφερε μεγάλη επιτάχυνση της τεχνολογικής εξέλιξης στην οργάνωση της εργασίας, σε εύρος προβλεπόμενο για τα τέλη της δεκαετίας ή για την επόμενη.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε το τέλος της πανδημίας Covid-19 τον Μάιο του 2023, αλλά η στροφή στην εξ αποστάσεως και υβριδική εργασία εδραιώθηκε διεθνώς και σε μεγάλη κλίμακα, στα επαγγέλματα με δυνατότητα τηλεργασίας (teleworkability): Τεχνολογία και οργάνωση αναβαθμίζουν την εργασία (Special Report 27ης Ιανουαρίου 2022). Κυβερνήσεις, διεθνώς και στην Ε.Ε., και επιχειρήσεις άρχισαν να εξελίσσουν ρυθμίσεις και πολιτικές για την τηλεργασία και την υβριδική εργασία.
Η δυνατότητα τηλεργασίας, όπως δείχνει πλήθος ερευνών και επιβεβαιώνει το πρόγραμμά μας και η έρευνά μας TeleworkReady, και η Έρευνα «Σφυγμός του Επιχειρείν», θεωρείται πλέον, και είναι, θετική εξέλιξη και προνόμιο. Καθώς περιορίζει τις μετακινήσεις εξοικονομώντας χρόνο, επεκτείνει την προσωπική ελευθερία, βελτιώνει την ποιότητα ζωής, φέρνει νέες ευκαιρίες απασχόλησης.
Ταυτόχρονα όμως η αποτελεσματική οργάνωση του χρόνου εργασίας και της εργασίας από απόσταση έγινε ζήτημα παραγωγικότητας και ευημερίας που απασχολεί εκατομμύρια εργαζομένων και επιχειρήσεων.
Η ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στις θετικές γνώμες επιχειρήσεων για τα αξιοποιήσιμα οφέλη αφενός της τηλεργασίας (ΤΕ), αφετέρου της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ), δείχνει τις νέες ευκαιρίες, και προκλήσεις, για άλματα στη σύγχρονη οργάνωση της εργασίας.
Η αξιοποίηση της ΤΝ και στην ΤΕ μπορεί να βελτιώσει την αποδοτικότητα, την ποιότητα και την ευελιξία της εξ αποστάσεως και της υβριδικής εργασίας, προς όφελος και των δύο μερών της εργασιακής σχέσης σε σημαντικές πλευρές αυτής της οργάνωσης της εργασίας. Η ΤΝ, όντας ικανή να αυτοματοποιεί, να μαθαίνει, να προσαρμόζεται, μπορεί να συμβάλει στην απόδοση και στην ποιότητα της εξ αποστάσεως εργασίας και της υβριδικής εργασίας.
Για παράδειγμα:
- ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ κυβερνοασφάλεια. Η υβριδική εργασία προϋποθέτει ότι οι επιχειρήσεις όταν υπάρχει πρόσβαση εξ αποστάσεως έχουν τα δεδομένα τους ασφαλή. Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι πρωταρχικής σημασίας. Η ΤΝ μπορεί να εντοπίζει απειλές, με άμεση ειδοποίηση και παρακολούθηση διαδικασιών, προστατεύοντας επιχειρήσεις και τηλε-εργαζομένους.
- ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΕΡΟΣ προγραμματισμός και διαχείριση χρόνου. Από τον συντονισμό των χρονοδιαγραμμάτων διαφορετικών τομέων/τμημάτων ή και συνεργατών σε διαφορετικές ζώνες ωρών, έως την προτεραιοποίηση εργασιών βάσει σημαντικότητας και προθεσμιών, ιδιαίτερα για τους χρήστες ΤΕ.
- ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΕΡΗ επικοινωνία. Από την ικανότητα μετάφρασης σε πραγματικό χρόνο για υπέρβαση των γλωσσικών περιορισμών για καλύτερες συνεννοήσεις έως την ανάλυση διαθέσεων και κλίματος σε (τηλε) συναντήσεις.
- ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ διοικητικών εργασιών. Από την αυτόματη ταξινόμηση / κατηγοριοποίηση των email, ή την καταχώριση στη βάση δεδομένων, έως και τη διαχείριση πρώτων ερωτημάτων εσωτερικών και εξωτερικών «πελατών», απελευθερώνοντας χρόνο και ενέργεια για ενασχόληση με δημιουργικότερες εργασίες προστιθέμενης αξίας.
- ΑΝΑΛΥΣΗ και βελτίωση παραγωγικότητας. Το πέρασμα στην εμπιστοσύνη μπορεί να συνοδευτεί από παρακολούθηση προόδου του έργου και μέτρηση απόδοσης, εξατομικευμένη υποστήριξη και ανατροφοδότηση με αναλυτικά στοιχεία από εφαρμογές ΤΝ. Η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων και των ευκαιριών που παρέχει η ΤΕ και ο συνδυασμός της με τις εφαρμογές της ΤΝ για σύγχρονη οργάνωση της εργασίας προϋποθέτει αφενός ότι αξιοποιείται «Η Τηλεκατάρτιση στη Διά Βίου Μάθηση», αφετέρου ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο και οι εφαρμογές διασφαλίζουν «Ιδιωτικότητα του εργαζομένου και υποχρεώσεις του εργοδότη».