Περισσότερα από 2.209 δάνεια, συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 630 εκατ. ευρώ, έχουν λάβει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ, που συστάθηκε πρόσφατα από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και τις εμπορικές και συνεταιριστικές τράπεζας.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, παρότι η ενεργοποίηση των δύο υποπρογραμμάτων του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, συνολικού προϋπολογισμού 2,25 δισ. ευρώ, μετρά λίγο περισσότερο από δύο μήνες, ο προϋπολογισμός του Ταμείου Δανείων ήδη εξαντλήθηκε, ενώ με ιδιαίτερα ικανοποιητικούς ρυθμούς κινείται η ζήτηση στο Ταμείου Εγγυήσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, ο προϋπολογισμός των δανείων στο σκέλος του Ταμείου Εγγυήσεων ανέρχεται σε 1,79 δισ. ευρώ και στο σκέλος του Ταμείου Δανείων σε 466 εκατ. ευρώ.
Στο πρώτο ταμείο, έως αυτή τη στιγμή έχουν χορηγηθεί 846 δάνεια, προϋπολογισμού 163 εκατ. ευρώ, ενώ στο Ταμείο Δανείων έχουν χορηγηθεί 1.633 δάνεια, 466 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα, όπως προαναφέρθηκε, ο προϋπολογισμός του να έχει εξαντληθεί.
Υπό αυτή την εξέλιξη, τόσο ο πρόεδρος της ΕΑΤ Γιώργος Ζαββός όσο και η διευθύνουσα σύμβουλος Ειρήνη Παπακυρίλλου άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να μεταφερθούν το επόμενο διάστημα επιπλέον πόροι στο Ταμείο Δανείων, καθώς η ζήτηση για κεφάλαιο κίνησης από πλευράς μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι τεράστια.
Στο θέμα αυτό εστίασε και ο κ. Παπαθανάσης, αναδεικνύοντας τη συμβολή της ΕΑΤ στην ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων και ιδιαίτερα των πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Πού πήγαν τα δάνεια
Ειδικότερα, ανέφερε ότι από τα δάνεια του Ταμείου Δανείων το 84% κατευθύνθηκε σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζόμενους και το 81% σε επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών λιγότερο από 10 εκατ. ευρώ, ενώ από τα δάνεια του Ταμείου Εγγυήσεων, το 90,1% κατευθύνθηκε σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζόμενους και το 91,5% σε επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μικρότερο των 10 εκατ. ευρώ.
Σημαντική για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας είναι και η συνεισφορά της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ), η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 2,1 δισ. ευρώ και συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών για περισσότερες επενδύσεις σε ελληνικές επιχειρήσεις με
χαρακτηριστικά καινοτομίας και προοπτικές κλιμάκωσης και εφαρμογή κριτηρίων ESG. Αυτή τη στιγμή, τα επενδυτικά σχήματα venture capital και private equity ανέρχονται σε 28, ενώ οι επενδύσεις – συμμετοχές αριθμούν ήδη 114 επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν λάβει κεφάλαια 459 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΤΕ Χάρη Λαμπρόπουλο και τη διευθύνουσα σύμβουλο Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, έως το τέλος του έτους, τα επενδυτικά σχήματα venture capital και private equity της ΕΑΤΕ θα
αυξηθούν στα 35 και τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια σε 2,35 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οι συνολικές δεσμεύσεις από πλευράς ΕΑΤΕ προσδιορίζονται στο 1,1 δισ. ευρώ.
Αναφορικά με το πρόγραμμα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ύψους 1,6 δισ. ευρώ -το πρώτο ανάλογο πρόγραμμα που εγκρίθηκε στην Ε.Ε.-, ο κ. Παπαθανάσης υπογράμμισε ότι οι προσκλήσεις ανέρχονται ήδη στο 44,41% του συνολικού προϋπολογισμού, με στόχο το ποσοστό αυτό να φτάσει το 70% στο τέλος του 2025.
Όπως εξειδίκευσε ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, Πελοπίδας Καλλίρης, στο πλαίσιο των προσκλήσεων De Minimis για μικρές και πολύ μικρές, νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις, έχουν κατατεθεί 840 αιτήσεις, προϋπολογισμού 50,6 εκατ. ευρώ και η κάλυψη της διαθέσιμης δημόσιας δαπάνης ανέρχεται στο 101%.
Στις προσκλήσεις του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού για ΜμΕ και μεγάλες, νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις, οι αντίστοιχες αιτήσεις είναι ήδη 136, με προϋπολογισμό 392,58 εκατ. ευρώ και 140% υπερκάλυψη της
δημόσιας δαπάνης.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα ο διευθυντής της μονάδας ΣΔΙΤ, Νίκος Σέργης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι βρίσκονται σε εξέλιξη έργα όπως οι φοιτητικές εστίες στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Θεσσαλίας, σχολικές υποδομές στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αρδευτικά έργα και έργα διαχείρισης απορριμμάτων, οι οδικοί άξονες Θεσσαλονίκη – Έδεσσα και Δράμα – Αμφίπολη, ενώ ήδη δημοσιεύτηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το νέο Κυβερνητικό Πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης»