Στην παροχή φορολογικών κινήτρων φαίνεται να εστιάζει η κυβέρνηση με στόχο να αυξηθεί η προσφορά ακινήτων για μακροχρόνια αντί για βραχυχρόνια μίσθωση.
Αν και οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το Σεπτέμβριο, μία πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι και δείχνει πιο πιθανή, είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών για το εισόδημα ενοικίων που προέρχεται από μακροχρόνια μίσθωση και η αύξηση των αντίστοιχων συντελεστών στο εισόδημα που προέρχεται από βραχυχρόνια μίσθωση.
Οι συντελεστές φορολογίας
Σήμερα ισχύει μια κλίμακα για όλα τα εισοδήματα από ακίνητα. Πιο συγκεκριμένα, για εισόδημα έως 12.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 15%, για εισόδημα από 12.001 έως 35.000 ευρώ ο συντελεστής φορολόγησης είναι 35% και για εισόδημα πάνω από 35.001 ευρώ ο συντελεστής είναι 45%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται στις τρεις μεγαλύτερες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης φροντίζουν να δηλώνουν ετήσια εισοδήματα από ενοίκια κάτω από 12.000 ευρώ, ώστε το εισόδημα τους να μην φορολογηθεί με συντελεστή υψηλότερο από 15%.
Υπό μελέτη είναι να αυξηθεί ο ελάχιστος συντελεστής στο 22% για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και να διατηρηθεί ή να μειωθεί ο συντελεστής 15% για τις μακροχρόνιες. Ένα ακόμα σενάριο που εξετάζεται είναι να εκπίπτει από τον φόρο εισοδήματος μέρος του ενοικίου που εισπράττεται από μακροχρόνια μίσθωση.
Στο τραπέζι περιλαμβάνονται επίσης, παρεμβάσεις όπως:
- Να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση σε περισσότερα από 2 ακίνητα ανά ΑΦΜ.
- Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 90 μέρες και για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων τις 60 μέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας του προηγούμενου εδαφίου θα επιτρέπεται εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει, δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ το φορολογικό έτος.
- Να ορισθεί μέγιστος αριθμός ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης ανά Δήμο. Κάθε Δήμος, έπειτα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα αποφασίζει τον μέγιστο αριθμό ακινήτων που μπορούν να εγγράφονται στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης ανά δημοτικό διαμέρισμα.
Τι ισχύει στην Ευρώπη
Το πρόβλημα της υπερβολικής ανάπτυξης των βραχυχρόνιων μισθώσεων με αποτέλεσμα τη μειωμένη προσφορά κατοικιών για μακροχρόνια μίσθωση δεν αποτελούν μόνο ελληνικό πρόβλημα. Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες μάλιστα έχουν ήδη θεσπιστεί μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Στο Βερολίνο έχει θεσπιστεί ένας από τους αυστηρότερους κανονισμούς στην Ευρώπη. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να μισθώνουν την κύρια κατοικία τους μόνο για 90 ημέρες τον χρόνο χωρίς άδεια, ενώ για άλλες ιδιοκτησίες απαιτείται ειδική άδεια.
Οι νέοι κανονισμοί, στο Παρίσι, περιορίζουν τον αριθμό των ημερών που ένα ακίνητο μπορεί να ενοικιαστεί μέσω πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης στις 120 ημέρες τον χρόνο. Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένοι να εγγραφούν σε ειδικό μητρώο και να καταχωρούν τον αριθμό εγγραφής στις αγγελίες τους.
Στη Βαρκελώνη διεξάγονται αυστηροί έλεγχοι και επιβάλλονται πρόστιμα σε παράνομες καταχωρήσεις. Η πόλη έχει εισαγάγει ένα σύστημα αδειών για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, απαιτώντας από αυτούς να διαθέτουν άδεια λειτουργίας για να μπορούν να μισθώνουν τα ακίνητά τους, μέσω πλατφορμών.