Skip to main content

Σε επενδυτικό «μαγνήτη» αναδεικνύεται η Ελλάδα

Τα σχέδια των ομίλων όπως τα καταγράφει η ΕΥ

Την ώρα που οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) στην Ευρώπη καταγράφουν κάμψη, η ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού εξακολουθεί να ενισχύεται.

Αυτό καταγράφει η 6η έκδοση της ετήσιας μεγάλης έρευνας της ΕΥ Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία το 51% των ερωτηθέντων σχεδιάζει να αναπτύξει ή να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στη χώρα μας, στη διάρκεια του επόμενου χρόνου, ενώ 69% εκτιμά ότι η ελκυστικότητα της Ελλάδας θα βελτιωθεί περαιτέρω στα επόμενα τρία χρόνια.

Η φετινή έκδοση της έρευνας της EY Ελλάδος, με θέμα την ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού, διενεργήθηκε από την FT Longitude, με τη συμμετοχή 250 στελεχών από ξένες επιχειρήσεις.

Στη 19η θέση

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΥ European Investment Monitor (ΕΙΜ), μια εκτεταμένη βάση δεδομένων που παρακολουθεί τις επενδύσεις σε greenfield projects, το 2023 πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας 50 ΑΞΕ, έναντι 47 το 2022, κατατάσσοντας την Ελλάδα στη 19η θέση μεταξύ των 45 χωρών της έρευνας.

Αθροιστικά, οι επενδύσεις των τελευταίων δύο και τριών ετών αντιπροσωπεύουν, αντίστοιχα, το 25% και το 33% των επενδύσεων που έχει καταγράψει η έρευνα από την έναρξή της το 2000.

Η φετινή έρευνα επιβεβαιώνει, επίσης, την τάση βελτίωσης της ποιοτικής σύνθεσης των επενδύσεων, με την έμφαση να μετατοπίζεται σε δραστηριότητες έντασης γνώσης και υψηλής προστιθέμενης αξίας και τομείς κρίσιμους για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας, όπως το λογισμικό και οι υπηρεσίες πληροφορικής (24%), οι επαγγελματικές υπηρεσίες και υπηρεσίες προς επιχειρήσεις (16%, και οι μεταφορές και τα logistics (16%).

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ενδιαφέρον για ανάπτυξη ή επέκταση δραστηριοτήτων στην Ελλάδα αυξάνεται σημαντικά μεταξύ των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων με έσοδα περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ (65%), ενώ μεταξύ των ήδη εγκατεστημένων στην Ελλάδα επιχειρήσεων φτάνει το 70%.

Τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων αυτών καλύπτουν, κυρίως, τις υπηρεσίες προς επιχειρήσεις (66%), τα γραφεία πωλήσεων και μάρκετινγκ (55%) και την έρευνα και ανάπτυξη (51%).

Ως βασικός λόγος για τη δημιουργία νέων ή την επέκταση υφιστάμενων δραστηριοτήτων από τις επιχειρήσεις αυτές αναδεικνύεται η πρόσβαση σε δεξιότητες (41%).

Ως βασικούς κινδύνους για την ελκυστικότητα της χώρας, τα επόμενα τρία χρόνια, οι συμμετέχοντες ανέφεραν τα υψηλά  επιτόκια και τις περιοριστικές χρηματοοικονομικές συνθήκες (44%), το ύψος του δημόσιου χρέους και τις επιπτώσεις του στη φορολογία (34%) και τον υψηλό πληθωρισμό (32%).

Προτάσεις

Τέλος, η ΕΥ Ελλάδος, μέσω της έρευνας Attractiveness Survey Ελλάδα 2024, καταθέτει τις προτάσεις της για την περαιτέρω βελτίωση της ελκυστικότητας της χώρας, οι οποίες κινούνται σε εννέα βασικούς άξονες:

  • Ενίσχυση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού
  • Αξιοποίηση και ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης
  • Ενίσχυση του τομέα της έρευνας και ανάπτυξης
  • Ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας
  • Ελκυστικότητα του φορολογικού συστήματος
  • Επιτάχυνση του ρυθμού απονομής της δικαιοσύνης
  • Ενίσχυση των υποδομών για την αξιοποίηση των ευκαιριών που δημιουργεί το reshoring
  • Μεγέθυνση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) και ο σημαντικός ρόλος των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων
  • Μετασχηματισμός της εγχώριας βιομηχανίας και προσέλκυση βιομηχανικών επενδύσεων.

Κεντρικός στόχος για το υπουργείο, ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, θα πρέπει να είναι η συμβολή του στη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για την Ελλάδα.

Βασικά χαρακτηριστικά αυτού του νέου παραγωγικού μοντέλου οφείλουν να είναι η επαναβιομηχάνιση της χώρας, η ανασυγκρότηση της ελληνικής βιομηχανίας και η εφαρμογή μια νέας Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιομηχανία που θα μας οδηγήσει σε σχετικά σύντομο χρονικό ορίζοντα, με πρώτο βασικό σταθμό το 2030, σε διπλασιασμό του ρόλου της βιομηχανίας στο ΑΕΠ και σε σημαντική αύξηση των θέσεων απασχόλησης.

Την περίοδο 2019- 2023, η Ελλάδα προσέλκυσε 24,9 δισ. ευρώ από ξένους επενδυτές.

Στις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στον ρυθμό αύξησης των επενδύσεων τόσο για το 2024 όσο και για το 2025: 6,7% το 2024 και 8,4% το 2025.