Με αυτοτελή πρόστιμα που κυμαίνονται από 100 έως και 500 ευρώ και ενδεχομένως πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις κινδυνεύουν όσοι υποβάλουν εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις, μετά την 26η Ιουλίου.
Η διελκυστίνδα μεταξύ ΑΑΔΕ και λογιστών για τη λήξη της προθεσμίας των φορολογικών δηλώσεων συνεχίζεται, με τους φοροτεχνικούς να ζητούν παράταση και το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ να ανθίστανται και ενώ επικρέμανται σοβαρές κυρώσεις, εάν χαθεί η προθεσμία.
Οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν εκπρόθεσμα τις δηλώσεις τους, είτε αρχικές είτε τροποποιητικές, πέρα από τον τυχόν πρόσθετο φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν σε περίπτωση χρεωστικού εκκαθαριστικού και πέρα από τις προσαυξήσεις με τις οποίες θα επιβαρυνθούν, ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι και με πρόστιμα 100 ευρώ αν δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, 250 ευρώ αν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τηρώντας απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ αν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα με διπλογραφικά βιβλία. Το ισχύον πλαίσιο Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος επιβάλλεται πρόστιμο μόνο εφόσον προκύπτει επιπλέον προς καταβολή ποσό, το οποίο υπερβαίνει τα 100 ευρώ. Δηλαδή δεν επιβάλλεται πρόστιμο όταν από την υποβολή της εκπρόθεσμης δήλωσης προκύπτει ποσό φόρου προς καταβολή μέχρι 100 ευρώ ή όταν δεν προκύπτει ποσό προς καταβολή.
Ειδικά για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις, το «ποινολόγιο» της εφορίας που ισχύει σήμερα προβλέπει τα εξής:
Τι γίνεται σε περίπτωση πιστωτικού υπολοίπου
Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο φόρου προς επιστροφή και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει χρεωστικό ποσό φόρου προς πληρωμή, τότε:
- εάν ο φορολογούμενος δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, θα χρεωθεί με πρόστιμο 100 ευρώ.
- εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, θα χρεωθεί με πρόστιμο 250 ευρώ αν τηρεί απλογραφικά βιβλία ή 500 ευρώ αν τηρεί διπλογραφικά βιβλία.
- σε κάθε περίπτωση, εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε ο φορολογούμενος θα χρεωθεί και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που θα υπολογιστούν επί της διαφοράς του αποτελέσματος μεταξύ εμπρόθεσμης αρχικής και εκπρόθεσμης τροποποιητικής, με 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης.
Τι γίνεται σε περίπτωση χρεωστικού υπολοίπου
Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο φόρου προς πληρωμή και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει αύξηση του χρεωστικού υπολοίπου, τότε:
- εάν ο φορολογούμενος δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, θα χρεωθεί με πρόστιμο 100 ευρώ.
- εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, θα χρεωθεί με πρόστιμο 250 ευρώ αν τηρεί απλογραφικά βιβλία ή 500 ευρώ αν τηρεί διπλογραφικά βιβλία.
- σε κάθε περίπτωση, εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε ο φορολογούμενος θα χρεωθεί και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που θα υπολογιστούν επί της πρόσθετης διαφοράς χρεωστικού υπολοίπου, με 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης.
Πότε δεν επιβάλλεται πρόστιμο
Σε κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις, η επιβολή του προστίμου γίνεται μόνο όταν το επιπλέον προς καταβολή ποσό υπερβαίνει τα 100 ευρώ. Ως εκ τούτου, δεν επιβάλλεται πρόστιμο όταν από την υποβολή της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης δεν προκύπτει ποσό προς καταβολή.
Δεν σχεδιάζει παράταση η ΑΑΔΕ
Στόχο να έχουν υποβληθεί μέχρι τις 26 Ιουλίου όλες οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (6,5 εκατομμύρια αρχικές και άλλες 250.000 περίπου τροποποιητικές για διορθώσεις λαθών στις αρχικές) έχουν θέσει η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η διοίκηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Ωστόσο, με δεδομένο ότι μέχρι χθες το πρωί είχαν υποβληθεί συνολικά 4.958.081 δηλώσεις, θα πρέπει πλέον από τη χθεσινή μέρα (16η Ιουλίου) έως και την 26η Ιουλίου να έχουν υποβληθεί συνολικά περίπου 1.800.000 αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
Δηλαδή, θα πρέπει κατά την 11ήμερη περίοδο από 16 έως 26 Ιουλίου οι δηλώσεις να υποβάλλονται με μέσο ρυθμό 160.000- 170.000 ημερησίως. Συνεπώς, δεν επαρκεί καν ο ρυθμός των 130.000 δηλώσεων την ημέρα, τον οποίο ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής θεώρησε αρκετό για την επίτευξη αυτού του στόχου με τις προχθεσινές δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό.
Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, κατά τις εργάσιμες ημέρες, ο ρυθμός υποβολής κινήθηκε στα επίπεδα των 80.000-105.000 δηλώσεων ημερησίως, ενώ τα Σαββατοκύριακα έπεφτε κάτω από τις 45.000 δηλώσεις, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος να υποχωρήσει στα επίπεδα των 70.000-80.000 δηλώσεων ημερησίως. Γενικότερα, δε, από την αρχή της περιόδου υποβολής μέχρι και χθες το πρωί, δηλαδή στις 81 ημέρες που μεσολάβησαν από το πρωί της 26ης-4-2024 έως και λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 15ης7-2024, ο μέσος ρυθμός υποβολής ήταν μόλις 61.211 δηλώσεις ημερησίως (4.958.081 δηλώσεις / 81 ημέρες).
Παρ’ όλα αυτά ο κ. Πιτσιλής διαβεβαίωσε χθες μέσω ραδιοφωνικού σταθμού ότι δεν υπάρχει σχέδιο από την ΑΑΔΕ για παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, που σημαίνει ότι οι 1,8 εκατομμύρια αρχικές και τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις που απομένουν, θα πρέπει να υποβληθούν στις επόμενες 10 ημέρες, έως την Παρασκευή 26 Ιουλίου.