Skip to main content

Πού γίνεται υποχρεωτικό το σήμα για πληρωμές με POS – Πρόστιμο 1.000 ευρώ για τους παραβάτες

Στη λίστα σύμφωνα με πληροφορίες ταξί και λαϊκές αγορές

Ειδικό σήμα ότι δέχονται πληρωμές με POS θα πρέπει να φέρουν αρκετές κατηγορίες επιχειρήσεων οι οποίες δραστηριοποιούνται σε τομείς όπου καταγράφονται υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής. Όσοι παραλείπουν να το έχουν, τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Διάταξη η οποία περιλαμβάνεται σε τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, προβλέπει ότι “παρέχεται η δυνατότητα στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να προσδιορίσει ειδικές δραστηριότητες, στις οποίες παρατηρείται φοροδιαφυγή μέσω της αποφυγής πληρωμής με κάρτα, και γι’ αυτές να ορίσει ειδικό τύπο σήμανσης, με τον οποίο οι επαγγελματίες στα ελληνικά και στα αγγλικά θα ενημερώνουν τους πελάτες τους για τη δυνατότητά τους να δέχονται πληρωμές μέσω POS και θα παρέχουν και τηλέφωνο για σχετικές καταγγελίες.

Σε όσους παραλείπουν αυτή την υποχρέωση θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ ή από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή”.

Ποιοι θα είναι στη λίστα

Η λίστα των επαγγελματικών κατηγοριών θα καθοριστεί από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας. Το ειδικό σήμα αποδοχής πληρωμών με POS θα αναγράφει και τηλέφωνο στο οποίο μπορούν οι πολίτες να καταγγέλλουν όσους αμελούν να συμμορφωθούν.

Με την ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης θα εκδοθεί σχετική υπουργική απόφαση με τις κατηγορίες των επαγγελματιών που θα πρέπει να διαθέτουν το ειδικό σήμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα θα περιλαμβάνονται ταξί, πωλητές λαϊκών αγορών, ορισμένες τουριστικές επιχειρήσεις, κ.α. Η συγκεκριμένη λίστα θα ανανεώνεται ανάλογα με  τα ευρήματα στην αγορά.

Επιπλέον, η  διάταξη δίνει τη δυνατότητα στην ΑΑΔΕ να προχωρά σε ελέγχους για τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων ενόψει μάλιστα και της εντατικοποίησης των ελέγχων σε επιχειρήσεις για το αν παρέχουν την δυνατότητα πληρωμής με  POS και αν τα μηχανήματα πληρωμών είναι διασυνδεδεμένα με τις ταμειακές.

Οι παραβάτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ. Το ύψος του θα μειώνεται στο ήμισυ εάν ο υπόχρεος προβεί σε καταβολή του προστίμου  εντός 30  ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης σε αυτόν της σχετικής πράξης από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτής. Εάν το πρόστιμο επιβληθεί από την ΑΑΔΕ τότε η μείωση του  ισχύ  εάν ο υπόχρεος προβεί σε καταβολή του προστίμου εντός  60 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης.