Skip to main content

Χρ. Παπακωνσταντίνου: Η ΤτΕ στηρίζει τη συγχώνευση Αttica Bank με Παγκρήτια

(EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Η συγχώνευση των δύο ιδρυμάτων είναι μια άσκηση με πολλαπλές προκλήσεις, δήλωσε η υποδιοικήτρια της ΤτΕ

Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) υποστηρίζει το εγχείρημα της συγχώνευσης της Attica Bank με την Παγκρήτια, υπογράμμισε η υποδιοικήτρια της ΤτΕ, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της Attica Bank.

Όπως τόνισε, η συγχώνευση των δύο ιδρυμάτων είναι μια άσκηση με πολλαπλές προκλήσεις.

«Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πολλές και σύνθετες ενέργειες για την προετοιμασία της συναλλαγής και για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των μετόχων των τραπεζών. Για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης πρέπει το επόμενο διάστημα να συνεχίζουν να εργάζονται συντονισμένα και αποτελεσματικά όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και κυρίως, οι διοικήσεις και τα στελέχη των δύο τραπεζών. Γνωρίζουν όλοι ότι η ολοκλήρωση του εγχειρήματος για ένα ενιαίο τραπεζικό σχήμα αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα στη συνολική εξυγίανση και υγιή ανάπτυξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας μία αναδρομή στους κυριότερους σταθμούς της ιστορίας της Attica Bank η κυρία Παπακωσταντίνου ανέφερε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος εποπτεύει τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης της Τράπεζας για περισσότερο από μία δεκαετία.

Η Τράπεζα σήμερα, όπως είπε, μετασχηματίζεται και βρίσκεται μπροστά στο σημαντικότερο βήμα της ιστορίας της. Με την υποστήριξη του σημερινού βασικού της μετόχου, του ΤΧΣ, και παράλληλα, με την κεφαλαιακή υποστήριξη ιδιωτών επενδυτών, η Τράπεζα θα απελευθερωθεί οριστικά από το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων της μέσω της χρήσης του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων του Ηρακλή 3.

Η οριστικοποίηση της αξιολόγησης από την DBRS, και μάλιστα σε καλύτερα του αναμενόμενου επίπεδα, ανοίγει τον δρόμο για την εξυγίανση της Τράπεζας. Συνενώνοντας τις δυνάμεις της με την Παγκρήτια Τράπεζα θα καταστεί ένας ισχυρός πυλώνας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό στην εγχώρια τραπεζική αγορά.

Τη δεκαετία του 2000 η Τράπεζα συμμετείχε στην ταχεία πιστωτική επέκταση και στην ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού κλάδου επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της. Η οικονομική κρίση της δεκαετίας του 2010 άφησε το αρνητικό αποτύπωμά της στην Attica Bank, όπως και σε όλο τον τραπεζικό κλάδο.

«Δυστυχώς, η επίπτωση της οικονομικής κρίσης συνδυάστηκε στην περίπτωση της Attica Bank και με τις εγγενείς αδυναμίες στις πιστοδοτικές διαδικασίες και στην εταιρική διακυβέρνηση και τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου της Τράπεζας, οι οποίες διαπιστώθηκαν και από ελέγχους της Τράπεζας της Ελλάδος εκείνη την περίοδο. Η Attica Bank κατάφερε να επιβιώσει της κρίσης, κυρίως χάρη στη συμβολή του προηγούμενου βασικού μετόχου της (ΤΣΜΕΔΕ-ΤΜΕΔΕ) και οι επόμενες διοικήσεις της Τράπεζας μέχρι και σήμερα, αντιμετώπισαν τις περισσότερες από τις αδυναμίες που είχαν οδηγήσει την Τράπεζα σε αρνητικά αποτελέσματα.  σημερινή Διοίκηση της Τράπεζας κατόρθωσε να βελτιώσει σημαντικά και ουσιαστικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια την κατάσταση, τόσο από πλευράς μεγεθών, όσο και από πλευράς εταιρικής διακυβέρνηση» ανέφερε η κ. Παπακωσταντίνου.

Βρεττού (Attica Bank): Η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Παγκρήτια απέχει λίγα 24ωρα

«Θα προτιμούσα σήμερα να είχαμε και την οριστική υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των μετόχων προκειμένου να μπορούμε να μιλήσουμε εφ’ όλης της ύλης. Παρόλα αυτά είμαστε στα τελευταία τυπικά βήματα και εκτιμώ ότι η οριστική ολοκλήρωση της συμφωνίας απέχει μόνο λίγα 24ωρα. Σίγουρα ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να ξανααιτηθούμε παράταση», σημείωσε από το βήμα της ΓΣ, η CEO της Attica Bank, Ελένη Βρεττού.

«Είναι πραγματικά μια ιστορική στιγμή για την Attica Bank και την Παγκρήτια Τράπεζα, η προσδοκώμενη συμφωνία των μετόχων μας, ΤΧΣ και Thrivest για την συγχώνευση των δύο οργανισμών και την πραγματική εξυγίανση των ισολογισμών τους με την υπαγωγή δανείων στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙΙ». Η εμπιστοσύνη των μετόχων μας μπορεί να υλοποιήσει το όραμα που μοιραζόμαστε για τη δημιουργία της 5ης μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας, τον 5ο πυλώνα, που θα διεκδικήσει με αξιώσεις τη θέση του στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα έχει όλα τα εχέγγυα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην χρηματοδότηση της οικονομίας προσφέροντας μια ουσιαστική εναλλακτική τραπεζικής πρότασης και ξαναβάζοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο-πελάτη και την ανθρώπινη προσωπική εξυπηρέτηση με αμεσότητα και τη διάθεση να βρεθούν λύσεις», τόνισε κατά την ομιλία της.

Όπως τόνισε η Ελένη Βρεττού, η Attica Bank «πέτυχε λειτουργικά κέρδη, έχει ένα συνεχές turnaround story. Τα 100 χρόνια της τράπεζας (σ.σ. ιδρύθηκε το 1924) συμπίπτουν με τον πλήρη μετασχηματισμό της Attica Bank»

Ως προς το χρονοδιάγραμμα, ο στόχος είναι ολοκληρώνοντας την αξιολόγηση απο DBRS -σήμερα αναμένονται ανακοινώσεις- να κατατεθει άμεσα αίτημα στον Ηρακλή και πριν από το τέλος του μήνα να ληφθεί η απόφαση για συγχώνευση: «Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα όπως είπα, μετά και από το αποτέλεσμα της προαξιολόγησης της DBRS για τα χαρτοφυλάκια, ο στόχος είναι ο φάκελος υποβολής αιτήματος για τη συγχώνευση να κατατεθεί ακόμα και εντός του Ιουλίου, αναμένοντας την έγκριση της συγχώνευσης και συνεπώς τη νομική συγχώνευση προς τα τέλη του 3ο τριμήνου του έτους και το προγραμματισμό της ΑΜΚ κατά τις αρχές του 4ο τρίμηνου του έτους», σημείωσε η κ. Βρεττού μεταξύ άλλων.

«Οι συνολικές καταθέσεις του Ομίλου ξεπέρασαν το φράγμα των 3 δισ. ευρώ, φθάνοντας τα €3,2 δισ. Η σταθερή δομή των καταθέσεων αποτελεί βασικό πλεονέκτημα της Τράπεζάς μας με αποτέλεσμα, στο τέλος του 2023 ο δείκτης δανείων (προ προβλέψεων) προς τις καταθέσεις να διαμορφώνεται σε 42,3% (εξαιρουμένων των τιτλοποιήσεων), ενώ ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR) ανήλθε σε 251,3%, ποσοστό πολύ υψηλότερο του εποπτικού ορίου», τόνισε κατά την ομιλία της η κ. Βρεττού, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «το 2023 μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις», και διαμηνύοντας πως «το 2024 συνεχίζουμε με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα».