Τα δεδομένα της ανόδου των τιμών χονδρικής για το ηλεκτρικό ρεύμα παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη σύσκεψη έγινε μια πρώτη συζήτηση για το ζήτημα.
Κατά τις ίδιες πηγές, εντός των επόμενων ημερών το αρμόδιο υπουργείο (σ.σ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας) θα προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις.
Καύσωνας στις τιμές ρεύματος – Έρχεται έκτακτη φορολόγηση υπερεσόδων των παραγωγών
Όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η «Ν», το πρόβλημα με τις αποκλίσεις στις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, έχει ενσκήψει τις τελευταίες μέρες, με τη μία κορύφωση να ακολουθεί την άλλη και τη μέση τιμή του μήνα που διανύουμε να διαμορφώνεται, μέχρι στιγμής, στα 131,46 ευρώ ανά μεγαβάτωρα, ήτοι αυξημένη κατά 33% σε σχέση με τον Ιούνιο και 62% σε σχέση με τη μέση τιμή της προημερήσιας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (DAM) τον Μάιο.
Ενδεικτικό είναι ότι η μέγιστη τιμή ημέρας, δηλαδή η μέγιστη προσφορά που υποβάλλει μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής για να προσφέρει την παραγόμενη ενέργειά της στο σύστημα, σταθερά βρίσκεται σε «υψηλές πτήσεις», φτάνοντας σήμερα στα επίπεδα ρεκόρ των ημερών, περί τα 650 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Όπως έχει γράψει σε προηγούμενο ρεπορτάζ η «Ν», ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για τη μέση τιμή του μήνα έχουν ήδη αναθεωρηθεί μία φορά προς τα πάνω, μετά το πρώτο «κύμα» αυξημένων τιμών, ενώ πλέον προσδιορίζεται «ταβάνι» στα 140 ευρώ. Ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας, Μίλτος Ασλάνογλου, μιλώντας χθες στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι δεν αναμένεται αποκλιμάκωση και εξομάλυνση των τιμών μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
Έκτακτη φορολόγηση των υπερεσόδων
Ενώπιον της κατάστασης που διαμορφώνεται και με νωπές τις μνήμες από την πρόσφατη ενεργειακή κρίση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανασύρει το γνωστό μέτρο της έκτακτης φορολόγησης των υπερεσόδων στους ηλεκτροπαραγωγούς, προκειμένου να ανακόψει τυχόν «υπέρμετρα» οφέλη για τους συμμετέχοντες.
Το σχέδιο που έχει διαρρεύσει αφορά την επαναφορά του μέτρου για την περίοδο 1η Ιουλίου μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου, με στόχευση, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, τα έσοδα που θα προκύψουν να διατεθούν σε δεύτερο χρόνο για επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, ως αντιστάθμιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους. Χρειάζεται ωστόσο να σημειωθεί, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς με γνώση της ευρωπαϊκής «γραφειοκρατίας» των Βρυξελλών, ότι η ελληνική κυβέρνηση δύσκολα θα αποσπάσει τη συναίνεση της Κομισιόν σε ένα τέτοιο εγχείρημα περί έκτακτης φορολόγησης, με πιθανότερο σενάριο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, αυτό να μένει στα χαρτιά.