Παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εξακολουθούν να ζητούν λογιστές-φοροτεχνικοί και φορείς της αγοράς. Ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες καταδεικνύοντας ότι ο χρόνος έως τις 26 Ιουλίου επαρκεί για όσες απομένουν διαμηνύει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
«Τέτοιο ενδεχόμενο (παράτασης) δεν υπάρχει, ας το ξεχάσουν όλοι» δηλώνει ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής.
Καθυστερήσεις, τεχνικά προβλήματα και λάθη
Οι λογιστές υποστηρίζουν ότι τα πολλά λάθη και οι καθυστερήσεις ακόμα και στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις έχουν ανατρέψει τα ούτως ή άλλως περιορισμένα χρονικά περιθώρια.
Επιπλέον, τεχνικά προβλήματα και καθυστέρηση εμπλουτισμού δεδομένων στο σύστημα, ανάγκασαν την ουσιαστική δυνατότητα υποβολής κάποιων δηλώσεων μετά τα 15 Μαΐου. Στο μεσοδιάστημα εμπλουτίζεται συνεχώς το σύστημα με δεδομένα, γεγονός που δημιουργεί την ανάγκη για υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων. Όπως τονίζουν σε συχνά χρονικά διαστήματα αποστέλλονται e-mail στους φορολογούμενους, που αφενός επιβεβαιώνεται ο ελλιπής εμπλουτισμός του συστήματος, αφετέρου δημιουργεί σύγχυση στους φορολογούμενους και τα λογιστικά γραφεία.
Το αίτημα παράτασης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων δεν προέκυψε αβασάνιστα από ιδιοτροπία των φορέων & οργανώσεων που το ζητούν, αλλά γιατί η Κυβέρνηση εμμένει σε ένα ανεδαφικό χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης, ειδικά από τη στιγμή που οι σχετικές διαδικασίες παρουσιάζουν κενά, ασάφειες και ελλείψεις, τονίζει η ΓΣΕΒΕΕ σε νέα επιστολή της προς τον Υπουργό Οικονομικών.
4,85 εκατομμύρια δηλώσεις έχουν υποβληθεί
Πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας σημείωναν ότι τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλονται καθημερινά κυμαίνεται λίγο κάτω από τις 200.000. Εφόσον ο ρυθμός αυτός διατηρηθεί τις επόμενες 10 ημέρες που απομένουν μέχρι τις 26 Ιουλίου, κρίνεται ικανοποιητικός για την υποβολή του 1,7 εκατ. δηλώσεων που απομένουν.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 4,85 εκατ. φορολογικές δηλώσεις.
Το 47,4% των εκκαθαριστικών ή 2,3 εκατ. είναι μηδενικά. Το 31,81% ή 1,544 εκατ. εκκαθαριστικά είναι χρεωστικά με το μέσο φόρο που θα πρέπει να καταβληθεί να ανέρχεται σε 1.463 ευρώ ενώ το 20,79% ή 1,009 εκατ. εκκαθαριστικά είναι πιστωτικά που αντιστοιχούν σε μέση επιστροφή 309 ευρώ.
Στον συνήγορο του πολίτη οι λογιστές
Σε αναφορά τους στον Συνήγορο του Πολίτη προχώρησαν οι ενώσεις των λογιστών – φοροτεχνικών καταγγέλλοντας την ΑΑΔΕ για ζητήματα κακοδιοίκησης στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Στην αναφορά τους, οι ενώσεις τονίζουν το γεγονός ότι πλέον είναι η αδύνατη η απρόσκοπτη διεκπεραίωση των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων λόγω των υπαρχουσών συνθηκών.
Όπως τονίζουν «λόγω της μη ορθής λειτουργίας του συστήματος της ΑΑΔΕ τα μέλη των Συλλόγων μας και εν γένει ο κλάδος των λογιστών καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με μεγάλες δυσκολίες όσον αφορά τις δηλωτικές υποχρεώσεις των πολιτών/εντολέων τους και ειδικότερα δεν μπορούν να εργαστούν απρόσκοπτα ώστε να τις διεκπεραιώσουν με αποτέλεσμα την απαγορευτική αύξηση των ωρών εργασίας τους μέσα στα ήδη στενά χρονοδιαγράμματα που θέτει η φορολογική διοίκηση.
Παρά τις συνεχείς και επανειλημμένες οχλήσεις του Συλλόγου μας και εν γένει του Κλάδου μας προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, δυστυχώς, η Διοίκηση δεν έχει προβεί σε ενέργειες προκειμένου να διευθετηθούν τα προβλήματα καθιστώντας αδύνατη την ορθή και ομαλή εργασία των Λογιστών με αποτέλεσμα εκτός των άλλων να δημιουργούνται και θέματα ψυχικής και σωματικής υγείας τους».
Επιπλέον σημειώνουν ότι «η ως άνω μη ορθή λειτουργία των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, αφενός συνεπάγεται άρνηση εξυπηρέτησης των πολιτών και επιχειρήσεων –εντολέων του επαγγελματία Λογιστή-Φοροτεχνικού, αφετέρου προκαλεί στον εν λόγω επαγγελματία και οικονομική βλάβη, καθώς δεν δύναται να διεκπεραιώσει τις υποχρεώσεις των εντολέων του».
Στην αναφορά τους παραθέτουν συγκεκριμένες πράξεις και παραλείψεις της διοίκησης της ΑΑΔΕ οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με τις αρχές της χρηστής διοίκησης και ειδικότερα κακοδιοίκησης στην ποιότητα των παρεχομένων φορολογικών υπηρεσιών γεγονός που πλήττει τα μέλη του κλάδου όπως:
- Τεχνικά προβλήματα και καθυστέρηση εμπλουτισμού δεδομένων στο σύστημα, ανάγκασαν την ουσιαστική δυνατότητα υποβολής κάποιων δηλώσεων από 15/05/2024 και μετά. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής φορολογικών δηλώσεων μετατέθηκε στις 26/07, δηλαδή δόθηκε σε λογιστές και φορολογούμενους το χρονικό διάστημα περίπου δύο μηνών για την υποβολή – εκτός των άλλων – 1.500.000 Ε3 και περίπου 7.000.000 Ε1 – η επίτευξη του οποίου καθίσταται ανθρωπίνως αδύνατη!
- Στο μεσοδιάστημα εμπλουτίζεται συνεχώς το σύστημα με δεδομένα, γεγονός που δημιουργεί την ανάγκη για υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.
- Αποστέλλεται σε συχνά χρονικά διαστήματα e-mail στους φορολογούμενους, που αφενός επιβεβαιώνει τον ελλιπή εμπλουτισμό του συστήματος, αφετέρου δημιουργεί σύγχυση στους φορολογούμενους και τα λογιστικά γραφεία.